Şehir içindeki taşımacılık yapan dolmuşlar için yeni karar!
Cumhurbaşkanlığı Kararı ile, Türkiye genelinde faaliyet gösteren dolmuşlar için yeni bir dönem başlıyor. Buna göre şehir içinde yolcu taşıyan ve cirolarının tamamını elektronik ücret toplama ile ile elde eden dolmuş işletmeleri için yeni bir dönem başlıyor. İşte detaylar… Buna göre, dolmuş işletmecileri, talep etmeleri halinde katma değer vergilerini hasılat esaslı vergilendirme usulü ile beyan ederek ödeyebilecek
Türkiye’de şehir içinde dolmuşçuluk yapan esnaf için yeni bir karar daha alındı. Buna göre, dolmuş işletmecileri, talep etmeleri halinde katma değer vergilerini hasılat esaslı vergilendirme usulü ile beyan ederek ödeyebilecek.
Şehir içinde hemen her gün sıklıkla kullandığımız dolmuşlar için yeni bir karara daha imza atıldı ve bu esnafın bugüne kadar ödediği vergilendirme usulünde değişikliğe gidileceği açıklandı.
Karara göre, dolmuşçu esnafının, talep etmeleri halinde, katma değer vergilerini (KDV) hasılat esaslı vergilendirme usulüne göre beyan edip ödeyebileceği duyuruldu.
Söz konusu vergilendirme değişikliğine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Karara göre, şehir içinde yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunan ve hasılatlarının tamamını elektronik ücret toplama sistemleri aracılığıyla elde eden dolmuş işletmelerinin de talep etmeleri durumunda KDV'lerini hasılat esaslı vergilendirme usulüne göre beyan edip ödemeleri mümkün hale getirildi.
Bu kararla bu işletmelerin hasılatlarına uygulanacak vergi oranı yüzde 1,5 olarak belirlendi.
ASGARİ TUTAR 2 BİN TL OLACAK
Bunun dışında son dönemde KDV'de indirimli oran ve istisna uygulamalarının çoğalmasına bağlı artan iade taleplerinin daha hızlı karşılanması ve vergi dairelerinin iade servislerinde çalışan iş gücünün daha etkin kullanılması amacıyla KDV iade talebinde bulunulabilecek asgari tutarın 2 bin TL olarak tespit edildiği bildirildi.
Kararda ayrıca, hükümlerin yürürlüğe giriş tarihleri de yer almakta.
GELİR VERGİSİNDEN MÜSTESNA
Diğer taraftan, Gelir Vergisi Kanunu’nun “Değer Artışı Kazançları” başlıklı mükerrer 80’inci maddesi gereği, dolmuş, taksi, minibüs ve umum servis araçlarına ait ticari plakaların elden çıkarılmasından doğan kazançların tamamı gelir vergisinden müstesna tutulmakta.
Buna göre basit usulde vergilendirilen ticari kazanç sahipleri, taksi plakalarını ve plakanın yer aldığı nakil vasıtasını sattıklarında elde ettikleri kazançlarla ilgili herhangi bir gelir vergisi ödemesi de yapmıyor.