Şehir içinden ev almak zor iş!
Ev alması gereken orta alt gelir grubunun yüksek fiyatlardan dolayı geride kaldığını vurgulayan Çalık GYO yöneticisi Feyzullah Yetgin, 'şehir içinde yaşayanlar evlerinden memnun değil' dedi.
Ev alması gereken orta alt gelir grubunun yüksek fiyatlardan dolayı geri planda kaldığını vurgulayan Çalık GYO yöneticisi Feyzullah Yetgin, şehir içinde yaşayanların oturduğu evden de memnun olmadığını belirtti.
ÇalıkGayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Feyzullah Yetgin, asıl ev sahibi olmak isteyen orta alt grubunun bu şartlarda şehir içinden ev almasının mümkün olmadığını söyledi. Gayrimenkul sektörünü değerlendiren Yetgin, konut talebinde azalmanın olmadığını, kentsel dönüşüm de bir talebin görüldüğünü söyledi.
15 MİLYON MEMNUN DEĞİL
Feyzullah Yetgin, İstanbul genelinde bazı semtlerde fiyatların yüksek olduğunu belirterek. İstanbul gibi metropollerde konut sahibi olması hedeflenen C ve D gurubunun bugünkü arazi maliyetleriyle şehir merkezinde ev sahibi olmasının imkanı bulunmadığını kaydetti.
Konut kredilerindeki en ufak hareketin konut satışlarını yakından ilgilendirdiğine dikkati çeken Yetgin, alıcının tavrını bu harekete göre belirlediğini dile getirdi. Yetgin, İstanbul'da yılda nitelikli olarak 120 bin konut yapıldığını diğer taraftan da 300 bin net göçün yaşandığına işaret ederek, İstanbul'da talebin yüksek olduğunu ve şehirde yaşayan yaklaşık 15 milyon ailenin evlerinden memnuniyet duymadığını belirtti. Konuttaki KDV'nin birden yüzde 18'lere çıkmasının konut satışlarına olumsuz yansıdığını anlatan Yetgin, yüzde 18 KDV'nin kademeli bir şekilde farklılaştırmasının sektör için gerekli olduğunu söyledi.
YİNE LOKOMOTİF OLUR
Yetgin, kentsel dönüşümün ka; mu ve özel sektör işbirliği ile daha büyük ölçekli yapılmasının önemine dikkati çekerek, yeşil alanI ları, otoparkı, kültür merkezleri ile / daha düzgün bir yapılanmaya gidilr mesi gerektiğini belirtti.
Yetkin, gayrimenkul sektörünün 2015'te de lokomotif sektör olmaya devam edeceğine vurgu yaptı.
Muafiyeti kaldırılmak sektörü baltalar
GYO'lara vergi muafiyetinin kaldırılması durumunda sektörde handikapın artacağını savunan Feyzullah Yetkin, "GYO'lar gayrimenkul faaliyetlerini yüzde 100 kayıt içinde yapıyor. Bu da sektörde kayıt dişiliğin önüne geçiyor. Şeffaf ve kurumsal faaliyet gösteren bir sektörden yüzde 20 vergi muafiyetini geri çekmeniz sektöre köstek olur" uyarısı yaptı.
Yeni Akit