28 / 04 / 2024

Şehir Plancıları Odası'ndan Ankara'daki projeye tepki: Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yanlış bir kararı!

Şehir Plancıları Odası'ndan Ankara'daki projeye tepki: Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yanlış bir kararı!

Şehir Plancıları Odası (ŞPO), İstanbul Yolu’ndan Eryaman’a giriş- çıkış için yapılması istenen alternatif kavşak projesine tepki gösterdi.



Şehir Plancıları Odası (ŞPO), İstanbul Yolu’ndan Eryaman’a giriş- çıkış için yapılması istenen alternatif kavşak projesi için ''Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yanlış bir kararı'' diyerek tepki gösterdi. 

ŞPO'DAN O PROJEYE TEPKİ!

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere Şehir Plancıları Odası (ŞPO), İstanbul Yolu’ndan Eryaman’a giriş- çıkış için yapılması istenen alternatif kavşak projesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Söz konusu projeyle ilgili  Ankara  Büyükşehir Belediyesi’nin yanlış bir kararı olduğunu söyleyen ŞPO, vatandaş ve kendileri tarafından açılan bir dava ile iptal edilmesi halinde hukuka ve kamu yararına aykırı olduğu için iptal edilmiş olacağının altını çizdi.

''Yanlışı ortaya çıkaran değil, bizzat bu yanlışı tesis edenin sorumlu olduğu dikkate alınmalıdır” ifadesini kullanan ŞPO projeye tepki  gösterdi.

YANLIŞ BİR KARAR

ŞPO tarafından yapılan açıklama şu şekilde; ''İptal edilen bu imar planında yaya güvenliği veya sürdürülebilir hareketliliğe yönelik herhangi bir analiz, detay, gösterim, yaklaşım bulunmamakta, aksine otomobile bağımlı ulaşım sistemi sürdürülmektedir.

4+4 şeritli bir yol üzerinde köprülü kavşak yapımı trafik hızını artırmaktan öte bir uygulama değildir. Burada yaya hakları ve güvenliği dikkate alınsaydı trafik sinyalizasyon uygulamaları, yaya geçitleri, trafik yavaşlatma projeleri, hız kesiciler veya yaya üst geçidi gibi daha düşük bütçeli ve daha kısa sürede gerçekleşebilecek uygulamalar hayata geçirilebilirdi.

Şehir Plancıları Odası ndan Ankara daki projeye tepki: Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yanlış bir kararı!

Ankara genelinde, otomobil ve hız odaklı ulaşımda ölümlü kaza sayılarının her geçen gün arttığı bilinmesine rağmen, yatırımlar hâlâ asfalta yapılmaktadır. Basit, uygulanabilir ve bilimsel uygulamaları tercih etmek yerine, yaya geçişlerinin sadece köprülü kavşak ile mümkün olabileceği gibi bir algı oluşturmak, plan iptali sonrasında yine sadece taşıt yolu içeren farklı bir imar planı sunmak ve tüm bunların üzerine de bir meslek örgütünü hedef göstermek kolaycılıktan başka bir şey değildir.”denildi.

Yol için yeni plan değişikliğine de dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi. Meclis kararında yolun viyadük şeklinde yapılacağına karar verildiği görülmekte. Yani söz konusu kararda yaya odaklı ulaşım, yaya güvenliği vb. herhangi bir duyarlılığa sahip değil Büyükşehir Belediyesi’nin görevi mahkemenin iptal gerekçelerini gidererek, bölgesel olarak sorunları tespit edip kapsamlı ve bütüncül bir planlama çalışması yapmakta. 

Rönesans Holding'ten Ankara'ya 500 bin metrekarelik dev adalet sarayı!  MİT'in eski arazisine dev proje geliyor!

Geri Dön