28 / 04 / 2024

Şehir Plancıları Odası'ndan şehirler için kamusal ve nitelikli planlama çağrısı! 

Şehir Plancıları Odası'ndan şehirler için kamusal ve nitelikli planlama çağrısı! 

TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, İzmir'de yaşanan taşkınlardan sonra önemli bir açıklamada bulundu ve kamusal ve nitelikli planlama çağrısında bulundu. İşte ayrıntılar..



İzmir'de dün gece etkili olan sağanak yağışın ardından Konak ve Karşıyaka ilçelerinde denizin 1 metre yükselmesi sonrasında sahil şeridi sular altında kaldı. Kordon boyunda bulunan işletmeler, denizdeki yükselme sonucunda zarar görürken, kıyı şeridi boyunca sokakları sular bastı. 

Yaşananların ardından TMMOB Şehir Plancıları Odası  İzmir  Şubesi, bir son dakika açıklamasında bulundu. 

Şehir Plancıları Odası ndan şehirler için kamusal ve nitelikli planlama çağrısı! 

Ege'de Sonsöz'de yer alan habere göre; TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi'den yapılan açıklamada, denizin yükselmesinin bir doğa olayı şeklinde normal olduğuna ancak bu denli bir etkilenmenin anormal olduğuna dikkat çekildi.

TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, söz konusu açıklamada "Bir şehirde, yağışlar mevsim ortalamasının üzerinde seyredebilir. Fırtına çıkabilir, denizde yükselme olabilir. Deprem de meydana gelebilir. Ne de olsa hepsi bir doğa olayıdır. Normaldir. Normal olmayan, insanlığın 21. yüzyılda sahip olduğu teknolojik birikime karşın, bu doğa olaylarından trajik şekilde etkilenmesidir. Sorunların temelinde, toplumun
önceliklerinin geri plana itilmesi ve kamu kaynaklarının sermayeye transfer edilmesi yer almaktadır" ifadelerine yer verdi. 

Ayrıca açıklamada şehirlerin,  inşaat sermayesinin baskısı altında, yoğun yapılaşmaya maruz bırakıldığına da vurgu yapıldı. 

Şehir Plancıları Odası ndan şehirler için kamusal ve nitelikli planlama çağrısı! 

TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi'den gelen açıklamada "Tasarımı, uygulaması uzun süren altyapı projeleri, ya politik hesaplar nedeni ile ertelenmiş veya ihalelerle temel kaygısı kârlılık olan özel sektöre devredilmiştir" denildi ve bu tablonun sonuçlarından birinin de gece saatlerinde İzmir'de meydana gelen su baskınları olduğunun altı çizildi. 

Meslek odası olarak  defaatle itiraz ettikleri uygulamaların yağmurun ardından ortaya çıkan görüntüler ile doğrudan ilişkili olduğu ifade edilen açıklamada, "Doğa olaylarının, ülkemizin herhangi bir şehrinde bir afete dönüşmeme ihtimali sıfırdır. Çünkü sorun kişilerin ve kişisel tercihlerin ötesine geçmiştir" bilgileri verildi. 

Sorunun, kamuyu güçsüzleştiren, çözümü serbest piyasaya havale eden sistemin bütününde olduğuna vurgu yapılan açıklamada, bu sebeple, toplumun ihtiyaçlarını öne çıkaran, kamusal ve nitelikli planlamanın acilen uygulamaya konması gerektiği belirtildi. 

İstanbul'un dönüşümü nasıl yapılacak? Bakan Özhaseki: 15 güne yol haritasını ilan edeceğiz!

Markalardan peş peşe indirim ve kampanya müjdesi! Citroen, Honda, Toyota, Opel, Peugeot tek tek açıkladı!

Yüksek ev fiyatları ve kredi faizleri, Y ve Z kuşağının da stresini artırıyor!


Geri Dön