İmar

Şehir Planlama öğrencileri Serik için çalıştayda!

Geleceğin plancıları Serik için kafa yoracak Selçuk Üniversitesi Şehir ve bölge planlama bölümü 2. sınıf öğrencilerinden oluşan 52 kişilik öğrenci gurubu Serik'in yeniden planlanmasına kafa yoracak ve çalışma yapacak.


Geleceğin plancıları Serik için kafa yoracak Selçuk Üniversitesi Şehir ve bölge planlama bölümü 2. sınıf öğrencilerinden oluşan 52 kişilik öğrenci gurubu Serik'in yeniden planlanmasına kafa yoracak ve çalışma yapacak. Serik Belediye Başkanı Çalık, Büyükşehir Danışmanı Uyar, Üniversiteden Öğretim Üyesi Topçu ve öğrencilerin katıldığı bir çalıştay düzenlendi Selçuk Üniversitesi Şehir ve bölge planlama bölümü 2. sınıf öğrencilerinden oluşan 52 kişilik öğrenci gurubu Serik'e geldi. Öğrenciler planlama stüdyosu 4 dersi kapsamında Serik'e ilişkin öncelikle kenti tanımaya yönelik saha çalışmaları yapacak, sonrasında ise farklı 1/25.000, 1/5000, 1/1000, 1/500 ölçeklerde plan kararları üretecekler. Serik Belediye Başkanı Prof. Dr. Ramazan Çalık ve Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in danışmanlığını yapan Mimar Feridun Uyar'ın da katıldığı bir çalıştay düzenlendi. 



EXPO 2016 VE SERİK 


Çalıştayda konuşma yapan Yrd. Doç. Dr. Mehmet Topçu öğrencilerin Serik'in yerleşilebilir alanları nereler? Mevcut merkez hangi kavram üzerine kumlu? Gelecekte Serik hangi yöne doğru genişleyebilir? Soruları üzerine kafa yorduklarını belirtti. Yapılan araştırmalar üzerine nüfus tahminleri yapıldığını söyleyen top veriler ışığında belirli sentezler çıkarıldığını ifade etti. Öğrenciler şehirle alakalı yapılan tahminler üzerinden belirli projeksiyonlar belirledi. Örneğin hızlı trenin Serik'ten geçmesi Serik'i nasıl etkileyebilir? Expo 2016'nın Aksu'da yapılmasıyla Serik'e nasıl insan çekilebilir? Ya da ilçe iş gücünü nasıl değiştirebilir? 

Yamaç Paraşütçülüğü Serik'te yapılabilir mi? gibi planlar üzerine konuşuldu. 



ANKETLER YAPILIYOR 


Öğrenciler Serik Belek ve Kadriye'de 6-7'şer kişilik gruplara ayrılarak çalışacak. Şuan da mevcut haritalar üzerinden analizler anketler yapılıyor. Bu veriler ışığında Serik'te binaların sağlamlığı, kat fonksiyonları ne? Bir kat'ta kaç daire var? Bina durumu iyi mi kötü mü? 

Bu bilgiler coğrafi bilgi sistemleri altyapısında akıllı veri tabanına oturtulacak. Analizler bittiğinde elde edilen bilgilerle 1/5000 ölçeğinde imar planı çalışmasını öğrenecekler, hem de yeni fikirler ortaya koyacaklar. Ekip 3 öğretim elemanı ve 52 öğrenci ile kentin mekansal, sosyal ve ekonomik yapısını anlamayı amaçlıyor. Ayrıca Serik'in yoğunluk alanlarının nerelere hangi yönlere doğru genişleyebileceği konusunda çalışmalar yapılacak. 23 Mart'ta başlayan çalışmalar 28 Mart'ta sona erecek. 



Antalya Gazetesi