Kent Haberleri

Şehir planlama profesöründen o il için acil çağrı

Şehir Planlama Profesörü Hilal Erkuş, Antalya'da acil olarak konut sorununa çözüm bulunması ve şehrin sürdürülebilirliğini sağlayacak planlamalar yapılması gerektiğini söyledi.Dr

Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hilal Erkuş, Rusya- Ukrayna savaşı nedeniyle Antalya'nın ciddi bir şekilde dış göç aldığını belirterek, önlem alınmaz ise Antalya'da bazı kesimlerin konuta erişiminin mümkün olmayacağını söyledi.

Antalya'nın sinyal verdiğini ve planlama açısından ciddi müdahalelerde bulunulması gerektiğini belirten Erkuş, kentteki nüfus yapısının değiştiğini, kent nüfusunun yüzde 25’inin yabancılardan oluştuğunu, bu nedenle iş ve konut sektöründe ciddi sıkıntılar yaşandığını dile getirdi.

Rus ve Ukraynalı göçmen ve turistlerin kiralık ev talepleri doğrultusunda kira fiyatlarında fahiş artışların meydana geldiğini belirten Erkuş, bunun da konuta erişebilirlik sorununu beraberinde getirdiğini söyledi. Bu sorunun çözülmesi için acil planlama yapılması gerektiğini vurgulayan Erkuş, Antalya'nın pandemi süreciyle birlikte cazibesinin arttığını belirtti.

Pandemiyle birlikte şehrin cazibesi arttı

Dünyadaki krizlerin özellikle de pandemi sürecinin bütün kentleri etkilediğini ve yaşam biçimini değiştirdiğine işaret eden Erkuş, Antalya'nın da çeşitli açılardan etkilendiğini söyledi. Turizm sektörünün kendi içerisinde krizlere karşı aşırı kırılganlığı ve hassaslığı olduğunu ve pandemiyle birlikte tatil yapma biçimlerinin de değiştiğini kaydeden Erkuş, uzaktan çalışma biçimlerinin de farklı kentleri cazip hale getirdiğini söyledi. Antalya, hibrit çalışma modellerinin olduğu, farklı yerleşimlerde, kırsal alanlarda hem tatil yaptığı hem de çalıştığı mekanları sunmasından dolayı cazip hale geldiğini dile getiren Erkuş, konut fiyatlarının da ciddi şekilde arttığına dikkat çekti. Son 3 yılda 600 bin TL olan bir dairenin fiyatının 5 milyon liranın üzerine çıktığını kaydeden Erkuş, kiraların da aynı şekilde arttığını belirtti. "Özellikle öğrenciler, burada yaşayan halk için artık konut erişilemez hale geldi" diyen Erkuş, eskiden emekli kenti görünümündeki Antalya'da ekonomik anlamda da bir değişim ve dönüşümün başladığına dikkat çekti.

Sürdürülebilir şehir için planlama şart

Konuta erişim, yaşanabilirlik ve yaşam kalitesi anlamında yerel halk erişim sorunu yaşarsa genç nüfusun da kentin yerel kültürünün de kaybedilebileceğini belirten Erkuş, Antalya'nın hayat pahalılığı ve konuta erişilebilirlik açısından İstanbul’la yarıştığını belirtti. Erkuş, planlama açısından ciddi müdahaleler yapılmazsa, Antalya'da yaşayan kesimlerin bir bölümünün konuta erişemeyeceğini, bu durumda da ya nüfus kaybının söz konusu olacağını ya da kaçak yapılaşma ya da yasal olmayan farklı konut tiplerinin ortaya çıkacağını ifade etti. (DHA)

Kiralık ve satılık konut fiyatlarındaki son durum ne? Antalya zirveye yerleşti!

O ilde kiralar yüzde 100 arttı! Kiralık evlere savaş dopingi!

Antalya'da kiralık konut stoku kalmadı!