Şehirdışına kovulan galerici çözümü 'kamuflajda' buldu
İçişleri Bakanlığı genelgesiyle şehir dışına taşınmak zorunda bırakılan ancak işyerini bırakmak istemeyen galeri sahipleri, çözümü tabela değişiminde buldu
Şehirdışına taşınma zorunluluğu getirilen oto galerileri, çözümü işyerlerine sigortacı veya emlakçı tabelası asmakta buldu. Bu tabelalar altında otomobil satışı faaliyetini sürdüren oto galerisi sahipleri, yetkililere dükkan önündeki araçların "çalışanların" olduğunu söylüyor ve "Zaten satışların çoğunu artık internetten yapıyoruz, bu şekilde işimizi eski yerimizde sürdürebiliyoruz" diyor.
İçişleri Bakanlığı, valiliklere gönderdiği genelgede ikinci el oto galerilerinin 2009 Mayıs ayı sonuna kadar yerleşim alanları dışına taşınmasını istedi. Valiliklerin Belediyeleri görevlendirdiği genelge uyarınca oto galerilerine birer mektup gönderildi. Belediyelerce gönderilen bu mektuplarda en geç 10 Temmuz'a kadar oto galerilerin ikamet alanları dışına taşınması istendi.
İstanbul'da bazı oto galerileri Belediyeler aracılığı ile kendilerine verilen süre dolmadan Oto Center ve İSTOÇ gibi yerlere taşınmaya başlarken sayıları 10 bini geçen oto galerilerinin bir kısmı da kriz döneminde gelen bu uygulama sonrasında işyerine kilit vurdu. Pek çok oto galerisi ise taşınma zorunluluğunu delmek için 'tabela değiştirme' formülünü kullanmaya başladı.
'Gitmeyen mühürlenecek'
Oto galerisi sahipleri taşınma zorunluluğunu delmek için tabelalarındaki "otomotiv" ibaresini kaldırıp, "sigortacı, emlakçı" gibi iş alanlarına dair tabelalar asmaya başladı. "Burayı artık muhasebe dükkanı olarak kullanıyorum" diyen 20 yıllık bir firma sahibi yeni düzenlemeye ayak uydurmak için bu formülü kullanmak durumunda kaldığını söyledi. Okmeydanı'nda yaklaşık 150 galerinin kapandığını söyleyen galeri sahibi, şehirdışında haftalardır yer aradıklarını ancak bulamadıklarını belirtti. Oto galerileri Belediyelerin 10 Temmuz'a kadar uzattığı bu süre içinde eğer yerlerini boşaltmazlar ise kapıları mühürlenecek.
Oto Center'da kiralar 2 kat arttı
Kendilerine ne Belediyeden ne de Valilik'ten bir yer gösterilmediğini söyleyen Şişli'deki bir galeri sahibi taşınacak yer bulamadıklarını vurguladı. "Yer gösteren yok, sadece 'çıkın' diyorlar. Peki nereye gideceğiz? Ne yapacağımızı bilmiyoruz" diyen 6 yıllık galeri sahibi, "Oto Center'a gitmek istiyoruz ama kiralar genelge çıktıktan sonra 1.700 TL'lerden 3.000-3.500 TL'ye çıktı" diye konuştu.
YETKİLİLERE 'BU ARABALAR ÇALIŞANLARIN' DİYORUM
33 yıllık oto galerisi sahibi bir işletmeci, sigortacı tabelasıyla işlerini yürütmeye çalıştığını söyleyerek, "Burası kendi yerim. Yeni yer için kira verecek gücüm yok. Ben de bir tanıdık otoparka araçları koydum. Birkaç tane de dükkanıma. Soran olduğunda "Bu otomobiller çalışanların" diyorum" dedi.
LPG'li araç satanlar yaktı
Galerileri şehirdışına taşıma kararının ardında, halkın yoğun olarak yaşadığı bölgelerde güvenliğin ve çevre düzenlemesinin sağlanması ihtiyacı yatıyor. Galericiler özellikle LPG'li araçlar nedeniyle bu düzenlemenin çıktığını vurgularken, "Binlerce galerici meslektaşımız LPG'li araç satışı gerçekleştirmiyor. Araçlarını trafiği ve yaya geçişini rahatsız etmeyecek şekilde dükkanlarının özel alanlarında park ediyor. Ancak elbette bunu yapmayanlar da var. Bu genelge ile parka ve güvenliğine dikkat eden galericiler de mağdur oldu" dedi. Galericiler, "Bize 'LPG'li araç satmayın' deselerdi bu sorunlar hiç yaşanmazdı" şeklinde konuştu.
Vatan