Genel

Şehirler meteorolojik afetlere hazır mı?

Mimar Sinan Mühendisler Birliği, şehirlerin atık su alt yapılarının, son yıllarda kuvvetli yağışların artması ve kısa sürede metrekareye yüksek miktarda yağmurun düşmesi şeklinde görülen yağış rejimindeki değişikliğe hazır olmadığı uyarısında bulundu.

Mimar Sinan Mühendisler Birliği, şehirlerin atık su alt yapılarının, son yıllarda kuvvetli yağışların artması ve kısa sürede metrekareye yüksek miktarda yağmurun düşmesi şeklinde görülen yağış rejimindeki değişikliğe hazır olmadığı uyarısında bulundu


Mimar Sinan Mühendisler Birliği'nce, son yıllarda kuvvetli yağışların arttığı, çok uzun bir sürede yağması olağan olan yağışların kısa zamanda görüldüğü belirtilerek, şehirlerin atık su alt yapılarının yağış rejimindeki bu değişikliğe hazır olmadığı kaydedildi.


Birlikten yapılan açıklamada, günümüzdeki en önemli sorunlardan küresel iklim değişikliğinin insanlığı, buzulların erimesi, deniz seviyesinin yükselmesi, kuraklık, buharlaşma miktarında artış, su kaynaklarının hacminde ve kalitesinde azalma, yağış miktarı ve rejiminde değişiklikler ile meteorolojik kaynaklı afetlerde artış gibi olumsuz sonuçlarla karşı karşıya bırakacağı kaydedildi.


Bu sonuçların en önemlilerinden bir tanesinin yağış miktarı ve rejimindeki değişiklikler olduğu ifade edilen açıklamada, son yıllarda Türkiye'de kuvvetli yağışların arttığı, çok uzun sürede yağması olağan yağışların çok kısa sürede görüldüğü vurgulandı.


Açıklamada, maalesef şehirlerin atık su alt yapılarının yağış rejimindeki bu değişikliğe hazır olmadığı belirtildi.


- Günlük yağış miktarları yüksek


İstanbul İkitelli'de 9 Ekim 2009'da meydana gelen aşırı yağışlarda, Ayamama Deresi'ne bir günde metrekareye 181.2 kilogram yağış düştüğü, bunun kentin ekim ayı yağış ortalamasının iki katı olduğu ifade edilen açıklamada, bu elim olay sonrasında 31 kişinin yaşamını yitirdiği, maddi hasarın boyutlarının ise milyonlarca lirayı bulduğu anlatıldı.


Açıklamada, 9 Ekim 2011'de Antalya'daki yağışta metrekareye 279 kilogram yağış düştüğü, ilin ekim ayı toplam yağış ortalamasının ise metrekareye 80 kilogram olduğu, bir aylık yağmurun 3 katının bir kaç saatte görüldüğü kaydedildi.


Bu yağışın ardından meydana gelen selde 6 can kaybı olduğu, 20 konutun yıkıldığı anımsatılan açıklamada, 24 Ağustos 2015'te de Artvin'in Hopa ilçesine metrekareye 255 kilogram yağış düştüğü dile getirildi.


Bunun Artvin'in ağustos ayı yağış miktarı ortalaması olan 29.7 kilogramın nerede ise 9 katına denk geldiği, sel ve heyelanlarda ise 8 kişinin hayatını kaybettiği hatırlatılan açıklamada, 20 Mayıs 2015'te İzmir'deki yarım saatlik yağış sonucunda, Bornova'da toplam yağış değerinin metrekareye 62.4 kilogram olarak ölçüldüğü anımsatıldı.


Açıklamada, bu yağış miktarının, İzmir'in mayıs ayı toplam yağış miktarı ortalamasının yaklaşık iki katı olduğu dile getirilerek, 5 Temmuz'da Orta Karadeniz'deki yağışlarda, Ordu'nun Perşembe ilçesine 158.8 kilogram yağış düştüğü, son 5 günde ölçülen toplam yağış miktarının ise metrekareye 344.8 kilogram şeklinde rekor düzeyde gerçekleştiği kaydedildi.


- Yerel yönetimlerin yapması gerekenler


Bunun Ordu'nun temmuz ayı yağış miktarı ortalaması olan metrekareye 63.2 kilogramın yaklaşık beş katı olduğu belirtilen açıklamada, Mimar Sinan Mühendisler Birliği İstanbul Şube Başkanı Doç. Dr. Ali Deniz'in şu değerlendirmesine yer verildi:


"Verilen örneklerde görüldüğü gibi iklim değişikliği sonucunda meydana gelen yağışlar ve bunların sonucunda oluşan seller, onlarca vatandaşımızın hayatına mal olmuş milyarlarca liralık zarara yol açmıştır. Bu zararların azaltılması, can kayıplarının önlenmesi için yerel yönetimlere önemli görevler düşmektedir. Yerel yönetimlerin yağışlar sonrasında meydana gelecek taşkınlar ve sellerin sonucunda oluşacak zararları en aza indirmek için afet eylem planlarını yapmaları, şehirlerin altyapılarını iyileştirmeleri, sel afetiyle ilgili eğitimler verilerek vatandaşların bilinçlendirilmesini sağlamaları, üniversitelerle iş birliği içinde Ar-Ge çalışmaları yapmaları gerekmektedir."


AA