Sektörel

Şehirlerin 'dijital ikizi' ile afetlere önlem alınacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tüm şehir merkezlerinin 3 boyutlu olarak dijital ortama aktarılması amacıyla gerçekleştirilen proje tamamlandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, hayata geçirecekleri "Kentsel Yerleşim ve Gelişme Alanlarında 3 Boyutlu Topoğrafya ve Bina Modeli Oluşturma" projesi i kapsamında tüm şehirlerin 3 boyutlu dijital ikizinin meydana getirildiğini, bu kapsamda afetlere önceden önlem alınacağını ve imar barışı uygulamasında yer almayan yapıların tespit edileceğini söyledi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; havadan çekilen fotoğraflarla tüm şehirlerin gerçek zamanlı dijital ikizlerinin oluşturulduğunu söyleyen Bakan Kurum, hayata geçirilen Ortofoto Projesi kapsamında 22 bin yer kontrol noktası oluşturulduğunu kaydetti. Kurum, 6 adet 196 megapiksel fotogrametrik hava kamerasına sahip uçak kiralandığını açıkladı.

Bunun sonucunda bin 500 saatlik uçuş sonrasında 517 bin stereo hava fotoğrafının çekildiğini ifade eden Kurum, "Ortofoto Projesi'ni 2017 yılında başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra ona bağlı 'Kentsel Yerleşim ve Gelişme Alanlarında 3 Boyutlu Topoğrafya ve Bina Modeli Oluşturma Projesi' de tamamlandı." dedi.

12 milyon konut, dijital ortamda

Kurum, kentlerin 3 boyutlu modellerinin oluşturulması amacıyla gerçekleştirdikleri proje kapsamında 40 bin kilometrekare alanda bulunan 12 milyon konutun fotoğraf çekiminin tamamlandığını ve konutların dijital ortama aktarıldığını açıkladı.

Yerli olarak üretilen özel yazılımlarla birçok kamu kurumuna veri alt yapısı sağlanacaklarını söyleyen Kurum, şu ifadeleri kullandı:

"Tüm şehirlere ait Türkiye'nin 3 boyutlu dijital ikizi oluşturuldu. Dünyada bir ilki başardığımız projeyle afetlere önceden önlem alacak, kaçak yapıları tespit edeceğiz. Ayrıca 5G teknolojisine geçilebilecek. Dünyada şehirlerin dijitaline ulaşmaya çalışan İsviçre, Almanya, Hollanda ve Singapur'dan önce Türkiye'nin tüm şehir merkezlerini 3 boyutlu dijitale dönüştürmesi, dünya genelinde büyük yankı uyandırdı. Çalışmayla artık şehirlerdeki mevcut kat aralığına göre bina sayıları saptanabiliyor, şehir merkezinde yer alan bina sayısı net olarak belirleniyor, binaların toplam taban alanı ve ortalama yüksekliği, hacmi ve kotları anında kayıt altına alınıyor."

Bu yazılıma göre yeni inşa edilecek binaların şehrin silüetine etkisinin önceden belirleneceğini kaydeden Kurum, "Silüeti bozan yapılara izin verilmeyecek. Farklı detay seviyelerinde üretimi yapılan 3 boyutlu bina modelleriyle şehirlerin güneşlenme potansiyelleri de ortaya çıkarıldı. Bu sayede güneş enerjisinden şehirlerin daha iyi yararlanmasının önü açılmış oldu." ifadelerini kullandı.

Şehirlerin yeşil donatı eksiklikleri tespit edilecek

Proje ile şehirlerin trafik yoğunluğuna göre imar planlarının yapılacağını kaydeden Kurum, mevcut belediye başkanlarının yaptığı çalışmaların yıllara göre dağılımı belirlenerek, başarı oranının ortaya çıkarılacağını kaydetti.

Yazılım ile şehirlerin yeşil donatı eksikliklerinin tespit edileceğini da söyleyen Kurum, "İmar barışına girmeyen yapılar yazılımla saptanacak. Mevcut yazılımla sel simülasyonları yapılarak şehirlerde olası aşırı yağışlarda hangi bölgelerin sular altında kalacağı ve ne tür önlemler alınması gerektiği belirlenecek. Olası afetlere karşı şehirlerin hangi önlemleri alması gerektiğine yönelik detaylı veri toplanacak." diye konuştu.

Projenin lansmanı yıl sonunda yapılacak

Bakan Kurum, 3 boyutlu veri altyapılarında bulunan içeriklerin 3 yılda bir yenileneceğini belirterek mevcut veri altyapısının diğer yerli ve milli yazılımların kullanımına sunup, teknolojik gelişmelere ve insan kaynaklarının yetiştirilmesine fırsat sunulacağını ifade etti.

Projenin yıl sonunda lansmanı ve açılışının gerçekleşeceğini söyleyen Kurum, "Tüm kamu kurumları ve vatandaşların kullanımına sunulacak olan şehirlerin dijital ikizleri, belediyelere yeni nesil yönetim anlayışı kazandıracak. Vatandaşlarımız, gidemedikleri ama merak ettikleri şehirleri önceden online inceleme fırsatı bulacak." şeklinde konuştu.

Diğer bir proje kapsamında da şehirlerin arazi kullanım durum raporunu hazırlayacaklarını söyleyen Kurum, "Mevcut çalışma ile herhangi bir il ve ilçede yer alan, sürekli, süreksiz kentsel alan, izole yapılar, sanayi, ticaret, kamu, eğitim, sağlık alanları ile ulaşım, inşaat alanları, mezarlık alanları, yeşil alanlar, sulak ve su alanları arazi kullanımları renklerine göre belirlendi." dedi.