Genel

Şehirleşme ve konut, Çin yönetimini zora sokabilir!

New Haven Üniversitesi, Siyaset Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Tolga Demiryol, Çinin yakın bir gelecekte dünyanın bir numaralı gücü olması yönünde ciddi engelleri olmasına rağmen, uluslararası rejimin geleceği için öneminin büyük olduğunu bildirdi

Dr. Demiryolun, Türk Asya Strateji Araştırmaları Merkezi için kaleme aldığı "Çinin yükselişini yeniden düşünmek" adlı makalede, Çin ekonomisinin otuz yıldır tarihte benzeri görülmemiş bir hızla büyüdüğünü vurguladı.

Çin ekonomisinin Dünya Bankası verilerine göre, 1978den bu yana 10 kat büyüdüğünün altını çizen Dr. Demiryol, alım gücünün artmasıyla, tüketim talepleri değişen orta sınıfın merkezi hükümet ve yerel yönetimlerden beklentilerinin arttığının altını çizdi.

Hızlı şehirleşmenin beraberinde kamu alt yapı harcamalarını da beraberinde getirdiğini ifade eden Demiryol, şu görüşlere yer verdi:

"En son verilere göre kamu altyapı ve emlak harcamalarının Çinin büyümesindeki payı dış ticareti geride bırakarak ilk sıraya oturdu. Artan talebi karşılamak üzere Çin hükümetinin ve bankalarının yerel yönetimlere verdiği kredilerin gittikçe daha riskli hale geldiği ve belediyelerin on milyarlarca dolarlık gizli borçları olduğu tahmin ediliyor. Son olarak hızlı endüstrileşmenin yarattığı çevre sorunlarını ve bunların maliyetlerini değerlendirmek gerek. Dünyada hem toplam enerji tüketiminde hem de karbon gazı misyonunda lider olan Çin ciddi çevre sorunlarıyla karşı karşıya. Çin sağlık bakanlığının kendi verilerine göre bu kirlilik nedeniyle kanser ülkedeki bir numaralı ölüm nedeni haline gelmiş durumda. Bir tarafta yükselen orta sınıfın artan talepleri diğer tarafta yaşlanan nüfus, hızlı şehirleşme ve çevre problemlerinin yarattığı harcamalar, Çin Komünist Partisi iktidarı için hayati bir tehlike oluşturuyor."

AA