28 / 04 / 2024

Şehirleşmenin etkisiyle 'Gesi Bağları' sadece türkülerde kalacak! Üzüm bağları yapılaşmaya ve betonlaşmaya terk edildi

Şehirleşmenin etkisiyle 'Gesi Bağları' sadece türkülerde kalacak! Üzüm bağları yapılaşmaya ve betonlaşmaya terk edildi

Türkülere konu olan, Kayseri'nin Melikgazi ilçesi Gesi Mahallesi'nde yetiştirilen Gesi Bağları kentte artan şehirleşmenin etkisiyle yok olma noktasına geldi. 



Kayseri'nin Melikgazi ilçesi Gesi Mahallesi'nde türkülere konu olan ve üzüm yetiştiriciliği yapılan Gesi Bağları, artan şehirleşmenin olumsuz etkisiyle yok olmaya başladı. 

GESİ BAĞLARI SADECE TÜRKÜLERDE KALACAK!

Gesi Mahalle Muhtarı Yusuf Çelebi, üzüm başlarına şu an bakılmadığını söyleyerek, bakılan sayılı bağların kaldığını açıkladı.

Çelebi '' Üzüm bağlarımızın yüzde 80'ini kaybettik. Bağlarımız, şu an yapılaşmaya ve betonlaşmaya terk edilmiş vaziyette. Geriye kalan üzüm bağlarımızda bakım olmadığından ve arsalar para ettiğinden dolayı burada da bağcılık kalmayacak. Gesi Bağları artık sadece türkülerde kalacak" dedi.

Şehirleşmenin etkisiyle Gesi Bağları sadece türkülerde kalacak! Üzüm bağları yapılaşmaya ve betonlaşmaya terk edildi

YOK OLMA NOKTASINA GELDİ

Muhtar Yusuf Çelebi özellikle Gesi Fatih ile İldem Cumhuriyet Mahallelerinde bulunan üzüm bağları şehirleşme ile yok olduğunu söyledi. 

Gesi Mahallesi Muhtarı Çelebi, "Geçmişteki kültür ile şu anki kültür arasında çok fark var. Daha önceleri buralarda pekmez ve şarap üretilirken şu an sadece pekmez yetiştiriciliği yapılıyor.'' dedi.

Bağlarda çalışacak işçi bulunamadığından, üzüm bağlarımızı işletmekte problem yaşandığını söyleyen Çelebi  bağlarda dört çeşit üzüm olduğunu bunlar; dirmit üzümü, diğeri beyaz üzüm ve pekmezlik olarak kullanıldığından bahsetti. 

Üzüm bağlarına yapılan bakımı anlatan Muhtar Çelebi, daha önceleri güvercin gübresiyle bakımı yapıldğını  ve üzüm çubuklarının bulunduğu toprağın kenarları açıldığından bahseden Çelebi  işçi bulmak problem olduğundan ve genç neslimiz mahallemizde kalmadığından bir de mirasçı malı olduğundan dolayı üzüm bağlarının bakımın zorlaştığını söyledi.

Üzüm bağlarına bakılmadığını belirten Çelebi bakılan sayılı üzmlerin kaldığını söyledi. Üzüm bağlarının yüzde 80'inin kaybedildiğini üzülerek söyleyen Çelebi ''Gesi Bağları 12 mahalleden oluşuyor. Bunlar Kayabağ, Güzelköy, Gürpınar, Turan, Bağpınar, Vekse, Ağırnas, Büyük Bürüngüz, Küçük Bürüngüz ve Subaşı. Daha sonra katılan mahallelerimiz ise İldem Cumhuriyet ile Gesi Fatih bulunuyor.

Daha önceden İldem Cumhuriyet Mahallesi'nin bulunduğu bölgede üzüm bağlarımız mevcuttu. Şu an 1-2 tane kalan bağ var. Onlara da bağ sahipleri bakmıyor. Artık o bölgeler şehirleşti. Mülkler para edince bağcılıktan vazgeçildi. Arsaya, eve ve binaya daha fazla önem verildi. Bunun sonucunda da o bölgelerde bağcılık bitti. Yapılaşma bağcılığı bitirdi" dedi.

Şehirleşmenin etkisiyle Gesi Bağları sadece türkülerde kalacak! Üzüm bağları yapılaşmaya ve betonlaşmaya terk edildi

ÜZÜM BAĞLARI YAPILAŞMAYA VE BETONLAŞMAYA TERK EDİLDİ

Çelebi, buralarda önceden hiç ev olmadığını şimdi 10 ev olduğunu ve halen de yapılmaya edildiğini belirti. Üzüm bağları, şu an yapılaşmaya ve betonlaşmaya terk edildiğini söyleyen Çelebi, ''Geriye kalan üzüm bağlarımızda bakım olmadığından ve arsalar para ettiğinden dolayı burada da bağcılık kalmayacak. Gesi Bağları artık sadece türkülerde kalacak.'' dedi.

Konut satın alınabilirlik endeksi 65,2 seviyesinden 50,1'e geriledi!

Şanlıurfa Halfeti'de 4 taksitle konut imarlı dört arsa satılacak!

Konuttaki arz sıkıntısı dönüşüme sebep oldu! 3+1 ve 4+1'lerin yerini artık 1+1 evler alacak

Geri Dön