29 / 12 / 2024

Şehrin geleceği konuşuldu!

Şehrin geleceği konuşuldu!

Yeşilköy Wow Otel’de düzenlenen “Şehrin Geleceği Geleceğin Şehri” programı ilgiyle takip edildi. Açılış konuşmasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş “İstanbul’un ekonomisi 127 Avrupa ülkesinden büyük” dedi.



Programın açılış konuşmasını yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, UCLG- MEWA Dünya Teşkilatı Başkanı ve Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Kadir Topbaş, çevreye saygılı ve insanları rahatsız etmeyen örneklerin ortaya konulması gerektiğini söyledi. Bağcılar Belediye Başkanı ve UCLG - MEWA Saymanı Lokman Çağırıcı da bir şehri yeniden imar ederken kültürel ve sosyal yaşam alanları ile otoparkların inşa edilmesi gerektiğini belirterek, ilçedeki kentsel dönüşüm çalışmalarını anlattı. 


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş burada yaptığı konuşmada şehirlerin gelişmesiyle birlikte bir takım ihtiyaçların ortaya çıktığını belirterek, “21. Yüzyıl’ın şehirlerine geldik. İstanbul’un ekonomisi 127 Avrupa ülkesinden büyük. 50 yılda 12 milyon göç aldı. İstanbul’da geçmişte dengeli ve düzenli bir gelişme ortaya konmamış. Sanayileşme sürecinde bir çok ülkenin yaşadığı sıkıntılar göz önüne alınmamış.” dedi. Topbaş, “Çevreye saygılı ve insanları rahatsız etmeyen örnekler ortaya koyulmalıdır.” dedi. Kentsel dönüşümün bir yerde yeni bir yoğunluk oluşturmak anlamına gelmediğini kaydeden Topbaş, saygılı ve insan odaklı bir dönüşümün ortaya konulmasının altını çizdi. Topbaş, “Rant ortaya koyan, birilerine fırsat veren bir dönüşüm olmamalı. Dönüşüm derken ortaya insani ölçekli yaşam standartlarını ön gören sistemi ortaya koymak lazım.” şeklinde konuştu.  


KENTSEL DÖNÜŞÜM ZİHİNDE BAŞLAR


Kentsel dönüşüm konusunun gündeme getirilmesinden memnuniyet duyduğunu ifade eden Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı da eksikliklerin giderilmesi gerektiğin söyledi.  

“Bir şehri yeniden imar ederken kültürel ve sosyal yaşam alanları ile otoparklar da inşa edilmelidir. Kentsel dönüşüm binanın yıkılıp yeniden inşa edilmesi değildir. Bu yanlış bir algıdır. Bu yanlış algı kentsel dönüşümü de bir yerde durduruyor. Halk nezdinde kabullenmeyi ve bu işe katılımı da ciddi anlamda azaltıyor. Kentsel dönüşümde mutlaka otopark şartı getirilmelidir.” şeklinde konuştu. Kentsel dönüşümün dünya gündeminde de olduğunu ifade eden Çağırıcı, Türkiye’de de başta İstanbul olmak üzere kentsel dönüşümün büyük şehirlerde yaşandığını söyledi. 


İstanbul’da rantsal dönüşümü mülk sahiplerinin edindiğini de kaydeden Çağırıcı, Bağcılar, Güngören ve Esenler’de 100 metrekarelik bir dairenin 100 bin TL olduğunu ancak kentsel dönüşüm sonrasında ise en az 300 bin TL olacağını anlattı. Birçok belediye başkanı ve akademisyenin konuşmacı olarak katıldığı Şehrin Geleceği Geleceğin Şehri programı Anadolunun birçok ilinde de gerçekleştirilecek. 




Geri Dön