Şehzadeler Belediyesi vergi ödemeleri için haftasonu açık olacak!
Şehzadeler Belediyesi, 30 Kasım tarihinde sona erecek olan 2015 yılı emlak ve Çevre Temizlik Vergisi 2. taksit ödemeleri için hafta sonları da tahsilat veznelerini açık tutacak.
Şehzadeler Belediyesi, 30 Kasım tarihinde sona erecek olan 2015 yılı emlak ve Çevre Temizlik Vergisi 2. taksit ödemeleri için hafta sonları da tahsilat veznelerini açık tutacak. 1 Kasım itibarı ile 2015 yılı Emlak ve Çevre Temizlik Vergisi 2. taksit tahsilatlarına başlayan Şehzadeler Belediyesi vezneleri, 30 Kasım’ a kadar hafta sonları mesai yapacak. Özellikle hafta içi, işlerinden dolayı vakit bulamayan vatandaşların vergilerini ödemeleri ve cezalı duruma düşmemeleri için 30 Kasım’ a kadar hafta sonları tahsilat veznelerinin çalışacağını belirten Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, “ Bilindiği gibi emlak ve çevre temizlik vergileri 2. taksitlerinin tahsilatını 1 Kasım itibarı ile yapmaya başlamıştık. Bu konuyla ilgili belediyemizde iletişim bilgisi olan tüm vatandaşlarımıza bilgilendirme mesajlarını da yollamıştık. Ancak hafta içi çalışan ve işleri nedeni ile ödeme fırsatı bulamayan vatandaşlarımız için 30 Kasım’ a kadar veznelerimizi hafta sonları da açık tutacağız. Bu sayede vatandaşlarımızın mağdur olmamalarını sağlayacağız. Hafta içi işleri nedeni ile fırsat bulamayan vatandaşlarımız Cumartesi, Pazar günü belediyemize gelip veznelerimizden saat 17.00’ ye kadar ödemelerini yapabilecekler” dedi.
Milliyet
Haber Yeni şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...
Çevre Temizlik Vergisi ödemeleri 1 Kasım itibariyle başlamıştı. Ödemeler 30 Kasım günü mesai bitiminde sona erecek.
Konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapılar için ödenmesi gereken vergilerden biri olan Çevre Temizlik Vergisi, belediyelerin sunduğu temizlik hizmetleri için ödeniyor.
Çevre Temizlik Vergisi ödemeleri iki taksit şeklinde ödeniyor. İlk taksitler Mart-Nisan ve Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilirken ikinci taksit ödemeleri Kasım ayında yapılıyor.
Peki Çevre Temizlik Vergisi'ni herkes öder mi? Tabii ki bunun yanıtı durumlara göre değişiklik gösteriyor. Çevre Temizlik Vergisi'nde mal sahibi sorumlu sayılmıyor.
Çevre Temizlik Vergisi söz konusu malın kullanıcısı tarafından ödeniyor. Örneğin bir daireniz var ve içinde kiracı var. Bu durumda ev sahibi değil kiracı vergiden sorumlu oluyor.
Çevre Temizlik Vergisi ödemelerinde aslında yapmanız gereken herhangi bir şey yok. Yani PTT, ATM ve diğer ödeme seçeneklerinden ziyade meskenler için su faturasına yansıyan bir vergi türü.
Ancak söz konusu yapı konut değilse belediyede ödemeler yapılıyor. Konutlarda Çevre Temizlik Vergisi, su tüketim miktarı esasıyla yapılıyor. Metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 26 kuruş ve diğer belediyelerde ise 20 kuruştan hesaplanıyor.
Öte yandan belediyenin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan ancak su ihtiyacını belediyece veya büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerince tesis edilmiş su şebekesi haricinden karşılayan konutlara ilişkin çevre temizlik vergisi, yer alan ilgili tarifelerin yedinci grubunun belediye meclislerince en son intibak ettirilen derecelere ait tutarlar üzerinden tahakkuk ettirilecek.
Eğer boş bulunan ve hiçbir şekilde kullanılmayan işyerleri için ise Çevre Temizlik Vergisi'nden muaf olunuyor. Ancak bunun için de belediyeye bildirmek şart.
İŞYERİ ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİ HAKKINDA DETAYLAR:
İşyerleri ve diğer şekilde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisi, büyükşehir belediyeleri ve büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelerde aşağıdaki tarifelere göre uygulanacak.Büyükşehir Belediyelerinde Uygulanacak Çevre Temizlik Vergisi
2464 sayılı Kanunun mükerrer 44'üncü maddesinin beşinci fıkrasına göre, büyükşehir belediyelerinde çevre temizlik vergisi, diğer belediyelerde uygulanan çevre temizlik vergisi tutarları yüzde 25 artırılarak hesaplanacak.
İndirimli Çevre Temizlik Vergisi Uygulaması
Belediye Gelirleri Kanunu'nun mükerrer 44. maddesinin 12. fıkrası ile 2005/9817 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 7. maddesine göre; konut, iş yeri ve diğer şekilde kullanılan binalar için belirtilen tutarlar; büyükşehir belediye sınırları içinde bulunanlar hariç olmak üzere kalkınmada öncelikli yörelerdeki belediyeler ile nüfusu 5000'den az olan belediyelerde yüzde 50 indirimli olarak uygulanacak.
Yeni Şafak