Genel

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ve ve fabrikaların akıbeti mecliste!

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ve fabrikaların akıbeti TBMM gündemine taşındı. CHP'li Barut, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ve fabrikaların akıbetine ilişkin soru önergesi hazırladı. Barut, sorusunun Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

Barut, ''Cumhuriyetimizin ilk yıllarında, kentlerin gelişmesinde ve modernleşme projesi kapsamında Anadolu'nun birçok kasabasında kurulan sanayi tesislerinin başında şeker fabrikaları gelmektedir. Bu amaçla kurulan ilk şeker fabrikamız, 26 Kasım 1926 günü Trakya bölgesinde, KIrklareli ilimizin Alpullu kasabasında işletmeye açılmıştır. Yıllar itibarıyla fabrika sayımız 1950'li yıllarda 11'e ulaşmış ve takip eden yıllarda da artarak devam etmiştir. 1960'lı yıllarda iki, 1977 yılında bir, 1980'li yıllarda altı, 1990'lı yıllarda üç, 2001 yılında bir fabrika daha eklenerek ülkemizin değişik bölge velilerinde şeker fabrikaları açılmıştır. Bu yatırımlar hem çiftçiyi! üretimi desteklemiş, hem bölge ve illerimizin kalkınmasına, hem de insanlarımızın sosyal kültürel gelişimine katkı sağlamıştır. Fabrika sayısının artmasına paralel olarakta ülkemizde şeker pancarı tarımı yaygınlaşmış, şeker üretimi de artmıştır'' diye konuştu. 

CHP'li Barut, konuşmasına şöyle devam etti: ''2001 yılına kadar yeni fabrikaların açıldığı şeker ekimi ve üretimi desteklenirken AKP iktidarı ile bu durum tersine dönmüştür. Kamu tarafından yörenin sosyal ve ekonomik gelişmişliğine katkı sağlamak için kurulan fabrikalarımız bir anda karlılık durumları bahane edilerek özelleştirilmeye gidilmiştir. Çiftçi, üretici, fabrika çalışanı, bölge esnafı ve muhalefet partilerinin görüş öneri ve düşüncelerini dikkate almayan bir dayatma ile bu fabrikalarımızın özelleştirmesi yapıldı,

Bugün bazı basın yayın organlarında Cargill Gıda Ortadoğu Türkiye ve Afrika Kurumsal İletişim Direktörü Ediz Aksoy adında bir yetkilinin bazı açıklamaları yansımıştır. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi sürecinde dikkate alınan raporun kendileri yani Cargill tarafından hazırlandığını ve hükümete verildiğini kabul etmektedir. Kişi açıklamalarında; "Hükümet bu konu ile ilgili bizden; bir rapor istedi. Çalışmalarımızı yaptık ve 2018 yılı Ocak ayında raporu sunduk" demektedir.''

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un soruları:

1. Bahse konu uluslararası bu firmadan şeker fabrikalarının özelleştirilmesi için bir rapor istenmiş midir? Raporun içeriği, ilgili firmanın görüş ve düşünceleri neler olmuştur? Söz konusu rapora dayanarak mı özelleştirmeler yapılmıştır?

2. Bu firmadan raporu hangi hükümet yetkilisi istemiştir? Neden?

3. Tarımın ülkemiz içindeki paydaşları olan Ziraat Odaları, Ziraat Mühendisleri Odası gibi pek çok meslek örgütlenmesi, üniversiteleri ve çiftçi kuruluşları var iken neden Cargill gibi uluslararası bir şirketten görüş alınmıştır?        

4. Ülkemiz tarımına ilişkin bu tasarruf/uygulama hükümetin dış güçlerle ilişkisi olduğunu mu göstermektedir? Başka hangi konularda uluslararası hangi özel kurum ve ' kuruluşlardan görüş alınmaktadır?

5. Özelleştirmeler sonrası fabrikaların akibeti ne durumdadır? Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi sonrası ülkemiz şeker ihtiyacı ve sektör açısından ne durumdadır?

6. Çiftçimizi, üreticimizi, tarıma dayalı sanayicimizi mağdur eden bu tür uygulamalardan ne zaman vazgeçeceksiniz?

7. Özelleştirmeler nedeniyle yaşanan sorunların ortadan kaldırılması için dış güçlerin raporu ile özelleştirildiği düşünülen şeker fabrikalarımızın tekrar kamuya devri İçin bir girişiminiz olacak mı?