19 / 05 / 2024

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesinde işçilerden talep!

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesinde işçilerden talep!

Kolin-Limak OGG'ye 500 milyon TL'ye satılan 4 şeker fabrikasından sadece Malatya Şeker Fabrikasının arsasının 540 milyon TL değerinde olduğunun ortaya çıkmasının ardından, şeker işçilerinden Başbakan Erdoğan'a hayli anlamlı bir çağrı qeldi



Şeker fabrikalarının özelleştirilmesiyle ilqili tartışmalar sürüyor. Geçtiğimiz hafta Kolin-Limak OGG'ye 500 milyon TL'ye satılan 4 şeker fabrikasından sadece Malatya Şeker Fabrikasının arsasının 540 milyon TL değerinde olduğunun ortaya çıkmasının ardından, şeker işçilerinden Başbakan Erdoğan'a hayli anlamlı bir çağrı qeldi. Şeker-iş Sendikası Başkanı İsa Gök, "Özelleştirilsin tamam ama kazanan Türkiye olsun" diyerek, fabrikaların pancar üreticisi, kamu ve şeker işçilerinden oluşan üçlü yapıya satılması teklifinde bulundu.

BAŞBAKAN BİZİ DİNLESİN

Şeker fabrikalarını yaşatmak için gerekirse işçi ücretlerinde bile fedakârlık yapabileceklerini ifade eden Şeker İş Başkanı, "Feryadımızın haklı olduğuna inanıyoruz. Tek isteğimiz Başbakanımız bizi dinlesin" diye konuştu.

Gök, 25 şeker fabrikasının özelleştirilmesine karşı çıkmadıklarını ancak bu özelleştirmeden Türkiye'nin kazanmasını umut ettiklerini kaydetti. Akif'e yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın haklı feryatlarına kulak vereceğine inandığını dile getiren Gök, "Dört şeker fabrikası geçtiğimiz hafta 266 milyon dolara bir gruba verildi. Sadece' Malatya fabrikasının arsa değeri 2010 yılında ödediği 240 bin TL emlak vergisi düşünüldüğünde 130 milyon dolara karşılık geliyor. 4 fabrikanın toplam 150 bin tonluk 2011 yılı kotası piyasada bugün 200 milyon dolara anında el değiştirir. Teklifimiz, fabrikalar pancar üreticisi, kamu ve şeker işçilerinden oluşan üçlü yapıya satılsın. Ancak kamu denetlemeyi sürdürsün" dedi.

ŞEKER FABRİKALARI BÖLGENİN HAYAT DAMARI

Hükümetin Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'nde istihdamı arttırmak üzere çok yönlü ve kapsamlı bir teşvik politikası uyguladığını hatırlatan Şeker İş Başkanı, şeker fabrikalarının bölgedeki illerin her şeyi olduğuna işaret etti. Gök şöyle devam etti: "Kars'ta, Ağrı'da, Muş'ta, Van'da, Erzurum'da şeker fabrikaları ekonominin hayat damarlarıdır. Ama en önemlisi bölgenin adeta istihdam depolarıdır."

YILLIK MİLLİ EKONOMİYE KATKISI 3 MİLYAR DOLAR

İsa Gök, yılda 20 milyar dolar ihracat yapan otomotiv sektörünün katma değerinin 500 milyon dolar iken, şeker pancarının yılda milli ekonomiye 3 milyar dolar katma değer kazandırdığını hatırlattı ve şekerpancarının yenilenebilir enerji, kozmetik ve yem sanayine birçok girdi sağladığına dikkat çekerek, şekerpancarının diğer bir katma değerinin de tarım arazilerinde verimliliği arttırması olduğunu ifade etti. Şeker fabrikalarında çalışan işçilerinin yüzde 85'inin emekli olduğunu, geriye kalan 4 bin işçinin de kamuda en iyi şekilde çalışacağına inandıklarını vurgulayan Gök, "Karşı duruşumuz 'Bunlar sendika her şeye karşı çıkarlar' şeklinde değerlendirilmesin. Bu özelleştirmelerde işçiler değil, Türkiye kaybedecek. Yılda Türkiye 3 milyar dolar katma değer kazandıran bir sektörünü kaybedecek" şeklinde konuştu.

ABD ŞAHISLARA VERMİYOR, FRANSA KAMULAŞTIRIYOR

Şeker İş Başkanı İsa Gök, tespitlerini dünyadan örnekler vererek güçlendirerek, dünyanın en liberal ülkesi ABD'de şeker fabrikalarının şahıslara verilmediğini, Fransa'da 1994'te özelleştirilen fabrikaların tekrar kamulaştırılarak şekerpancarı üreticilerine verildiğini anlattı. Gök, son olarak Polonya'nın Alman firmalarına sattığı fabrikaları yeni bir kanun çıkararak ve kârlı hale getirerek üreticilere verdiğini kaydetti.

Fatih Akkaya / AKİT


Geri Dön