Genel

Şeker Finans, artışları konut kredi faizine yansıtmıyor!

Şeker Finans Genel Müdürü Bahadır Teker, konut kredisi maliyetlerindeki artışla ilgili olarak, "Biz de bu maliyet artışlarından etkileniyoruz, ama kendi içimizde absorbe etmeye çalışıyoruz. 6 aydır faizlerimizde değişiklik yapmadık. Çok zikzaklarımız yok"

 Teker, düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, 30 yıl vadeli konut kredisi ile krediye kiradan daha az ödeme imkanı sunduklarını ifade etti.

Bugün 800 lira kira ödenen örnek bir daire için, yıllık yüzde 6 kira artışı ile 30 yılda toplam 758 bin 959 lira kira ödendiğini, aynı ev 30 yıl vadeli kredi ile alındığında 30 yıl sonunda ödenecek toplam kredi taksiti tutarının 366 bin 979 lira olduğunu ifade eden Teker, "Yani, hem ev sahibi oluyorsunuz hem de paranızın yarısı cebinizde kalıyor. Ayrıca, kredi kullanımının henüz 10. yılında, aylık kira 1.352 lira olurken 30 yıl boyunca kredi taksit tutarı 1.019 lira olarak sabit kalıyor" diye konuştu.

2012 yılı sonuna kadar 6-7 bin kişiye ulaşarak, 200 milyon dolar tutarında kredi kullandırmayı hedeflediklerini vurgulayan Teker, Nisan 2011de başladıkları 30 yıl vadeli konut kredisi uygulamasından bu yana geçen 6 aylık sürede en çok başvurunun İstanbul ve Ankaradan geldiğini, ayrıca Anadoludan beklenilenin üzerinde talep aldıklarını, en yoğun talebin de Kahramanmaraş, Konya, Kayseri, Samsun ve Hatay illerinden olduğunu söyledi.

Şekerbankın Türkiye genelindeki yaygın şube ağı sayesinde yerele ulaşmadaki güçlerinin büyük olduğunu dile getiren Teker, "Bankanın Anadolu bankacılığı misyonundan hareketle bizler de gelişmekte olan Anadolu illerine ya da Anadolu tanımı içine giren büyük şehirlerin yeni yeni gelişen merkezlerine yoğunlaşıyoruz. Bu bölgelerdeki potansiyeli önemsiyor ve ev sahibi olmak isteyen orta düzey gelir sahibi müşterilerimize yeni, daha nitelikli konutlarda yaşama fırsatı sunuyoruz" şeklinde konuştu.

"UZUN VADELİ TAAHHÜT TAHMİNLERİMİZDEN ÇABUK BENİMSENDİ"

Türkiyede uzun vadeli taahhüde girme alışkanlığının tahminlerinden de çabuk benimsendiğine işaret eden Teker, yaptıkları talep analizinde, konut kredisine en fazla talebin yüzde 32 oranıyla 21-30 yıl vadeye geldiğini ve bunu yüzde 22 oranıyla 16-21 yıl, yüzde 21 oranıyla 11-15 yıl, yüzde 21 oranıyla 6-10 yıl ve yüzde 4 oranıyla 1-5 yıl vadenin izlediğini söyledi.

Gençler ve ilk evini alacak çiftlerden de yoğun talep aldıklarını vurgulayan Teker, özellikle ilk evini alacak orta gelirlilere yönelik ciddi kampanya yaptıklarını, bu kapsamda 20 bine yakın başvuru aldıklarını belirtti.

Türkiyede finansal sisteme adapte olmamış çok büyük bir kitle bulunduğunu ve hedef kitlelerini bunların oluşturduğunu, aile geliri olarak bin liranın üstünde kazananları hedeflediklerini anlatan Teker, kayıt dışı ekonominin büyük olmasından dolayı insanların gelirlerini belgelemesinde ciddi problemlerle karşılaştıklarını, asgari ücretli kişilerin aslında başka gelirleri de olmasına karşın bunu belgeleyemediklerini kaydetti.

Bahadır Teker, "50 bin liralık bir kredi için 30 senede müşterilere aylık 510 liralık bir ödeme sunuyoruz. 50 bin liralık kredi de aşağı yukarı Türkiyede ortalama kullanılan konut kredisi miktarıdır" dedi.

Ticari kaygısı olmayan Amerikan kamu kuruluşu OPICten 400 milyon lira civarında kredi kaynağı sağladıklarını anımsatan Teker, bu kaynağı 40-45 milyon dolar kullandırabilecekleri hazır talep bulunduğunu, gerçek ihtiyaç sahiplerini ev sahibi yapmayı amaçlayan Şeker Finansın 525 bin liraya kadar olan kredi
 taleplerini karşıladığını söyledi.

"KLASİK KAYNAKLARI KULLANMAK AVANTAJ OARAK DÖNDÜ"

Merkez Bankasının aldığı kararların faizlere etkisine ilişkin de Bahadır Teker, maliyetlerin yüzde 2 civarında arttığını, ancak bunun doğrudan fiyatlara yansımadığını, şimdi herkesin durumuna göre farklı uygulamalar yaptığını belirtti.

Şeker Finans olarak bankaların kullandığı klasik kaynakları kullanmamalarının bu dönemde kendilerine ciddi avantaj olarak döndüğünü vurgulayan Teker, şunları kaydetti: "Biz de bu maliyet artışlarından etkileniyoruz, ama kendi içimizde absorbe etmeye çalışıyoruz. Bu dönemde 6 aydır faizlerimizde değişiklik yapmadık. 10 seneye kadar yüzde 0,97, 30 seneye kadar da yüzde 0,99 faiz oranlarımızda devam ediyoruz. Fiyatlarımızı sabit tutuyoruz, bu maliyetleri fiyatlara yansıtmıyoruz. Kendi içimizde başka tedbirler aldık. Uluslararası fonlamada belli bir tutara kadar maliyetlerimizi fiksleyebildik. Maliyetlerimizi daha uzun vadeye çıkarmaya özen gösterdik. Nereye kadar dayanabilirsek, oraya kadar faizleri koruyacağız. Faiz değişikliğini mümkün olduğunca az yaparak insanlara da mesaj vermek istiyoruz."

"FAİZ ARTIŞLARININ KISA DÖNEMLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNMEK GEREK"

Konut kredi faizlerinin dünyadan bağımsız olmadığını, para piyasası politikaları, Merkez Bankası ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) aldığı kararların aslında bu dalgalanmayı azaltıcı, istikrar kazandırıcı yönde kararlar olduğunu ifade eden Teker, faizlerdeki 1-2 puanlık artıştan Türkiyeye hiç bir şey olmayacağını, tüketicilerin bir süre sonra bu yeni faizlerden kredi alacağını, faiz artışlarını tedbirli yaklaşımlardan kaynaklı kısa dönemli olduğunu düşünmek gerektiğini söyledi.

Türkiyede hala gayrimenkulün yatırım anlamında birinci sırada yer aldığının altını çizen Teker, "Türkiyede konut alma isteği çok yoğun. Konut fiyatlarındaki artış devam edecek. Önümüzdeki 15-20 senede Türkiyede trend yukarı doğru" dedi.

Yurt dışı piyasalardaki gelişmelerle ilgili olarak da Teker, şöyle devam etti: "Önümüzdeki bir ayda çok ciddi şekilde rota belli olacak. Avrupa en sonunda bir karar verecek ve istikrar sağlanacak. Bizim için önemli olan öyle ya da böyle yurt dışının istikrar kazanması... Kriz teğet geçiyor. Şu ortamda Türkiyedeki bankalar hala para dolu. Finansal sistem son derece sağlam devam ediyor. Dalgalanmaları çok ciddiye almıyorum. Türkiyede çok ciddi dalgalanma yaşanmayacak. Önümüzdeki 2-3 sene belirsizliklerle ve bir yavaşlamayla geçecek. Önümüzdeki 3-5 senelik perspektifte ise bir belirsizlik yok. Beklentim, Türkiyede 2-3 sene sonra hem faiz hem konut değeri olarak bugünden daha iyi bir ortam olacağı yönünde" diye konuştu.

Türkiyede toplam konut kredisi miktarının 67 milyar lira olduğuna değinen Teker, "Bu rakam 677 milyar lira olduğunda, Türkiyede tutsat (mortgage) var diyeceğiz" dedi.

AA