Şeker fiyatları 12 yılın zirvesini gördü! Yaşanan bu artışın sebebi ne?
Şeker fiyatları, tedarikçi ülkelerden yeterince arz gerçekleşmemesi ve fon alımları ile beraber yüzde 4,3 oranında yükselerek, son 12 senenin zirvesini gördü. Uzmanlar, yüksek fiyatların ülkeleri ihracatı kısıtlamaya itebileceğini Brezilya'dan gelecek hasada kadar piyasanın daha da sıkılaşabileceğinBeyaz şeker vadeli işlemleri salı günü yüzde 4,3 oranında yükselerek, 2011 yılından bugüne kadar en yüksek seviyesine ulaştı
Şeker fiyatları, global gıda enflasyonu üstündeki baskıyı devam ettirmek tehdit eden, sıkı küresel arzlara ilişkin yükseler endişeler üzerine Londra'da 10 seneden fazla bir sürenin zirvesine çıktı.
Beyaz şeker vadeli işlemleri salı günü yüzde 4,3 oranında yükselerek, 2011 yılından bugüne kadar en yüksek seviyesine ulaştı.
Meşrubattan çikolataya kadar her şey üründe kullanılan tatlandırıcı fiyatları, kilit tedarikçi Hindistan'dan gerçekleştirilen sınırlı ihracat beklentileri, Pakistan ve Tayland’ın da yer aldığı diğer ülkelerden gelen cansız tedarik beklentileri yüzünden fırladı.
Diğer taraftan, petrolün son dönemlerde yükselişe geçmesinin Brezilyalı ve Hintli fabrikaları daha fazla kamışı etanol yapmaya itmeye teşvik edebileceğine ilişkin tedirginlikler de bulunuyor.
İşte detaylar...
FİYATLAR ŞEKER VEYA BİYOYAKIT ÜRETİMİNDE ETKİLİ OLACAK
Söz konusu ülkelerde bulunan üreticiler, hangi ürünün daha cazip olduğuna bağlı olarak daha fazla şeker mi, yoksa biyoyakıt mı üreteceklerine belirleyecekleri değerlendiriliyor.
Paris merkezli danışmanlık firması Agritel'de analist olarak görev alan Francois Thaury, "Şeker piyasası gerçekten sıkı ve büyük ülkelerde üretimde aşağı yönlü düzenlemeler yaptık" dedi.
Artan şeker fiyatları enerji, yakıt ve işçilik maliyetlerinin arttığı bir süreçte şekerleme ve unlu mamuller gibi ürünlerin yükselen maliyetlerine ilave ediliyor.
Meydana gelen rallinin, tüketicilerin tatlılar ve alkolsüz içecekler gibi şeyler için daha fazla ödeme yapması ile birlikte İngiltere’de enflasyonun etkisini hali hazırda kötüye götürdüğü söyleniyor.
Thaury, Hindistan'da yüksek perakende şeker fiyatlarının da hükümetin bu sezon ilave ihracatı onaylamayacağı yönündeki iddiaları yükselttiğini ve bu durumun da piyasayı daha da zorladığını ifade etti.
BREZİLYA'DA HASAT PİYASAYI ETKİLEYECEK
2023 sezonunda Brezilya’da elde edilecek verimli bir hasadın piyasadaki sıkışıklığı azaltmayı sağlayacağının altı çizilirken, Covrig Analytics’ten Claudiu Covrig, mayıs ayı öncesinde teslim edilebilir şeker eksikliğinin fon alımları ile bir araya gelerek fiyatları yükselttiğine vurgu yapıyor.
Covrig, “Brezilya’dan gelecek hasada ciddi bir biçimde ihtiyaç var. Fakat şu an için gelmediler. Yakında fonlar piyasayı yönlendirecek. Geri kalanlar yalnızca yolcu olarak kalacak” şeklinde konuştu.
Ziraat Bankası’ndan bankacılık tarihine geçecek kampanya! Şimdi al, istediğin zaman öde!
Millî Eğitim Bakanlığı İŞKUR üzerinden iki ilde çok sayıda işçi alacak! Lise mezunu olmanız yeterli!
İçişleri Bakanlığı 28 ilde rekor sayıda personel alacak! Son başvuru tarihi 15 Nisan!