28 / 04 / 2024

Şeker fiyatları bir anda zirveyi gördü: 12 yılın en yüksek seviyesi! 

Şeker fiyatları bir anda zirveyi gördü: 12 yılın en yüksek seviyesi! 

Dünya genelinde şeker fiyatları arttı. Son 12 yılın en yüksek seviyesini gören şeker fiyatlarında yeni bir rekorun kırılacağı öngörülüyor.



Şeker fiyatlarında yükseliş sürüyor. Fiyatları, iklim koşulları nedeniyle oluşan hasar ve lojistikteki problemler tetikliyor. Dünyanın 2. ve 3. en büyük ihracatçıları olan Hindistan ve Tayland'da kuru havanın hasada zarar vermesinden sonra küresel arzın azalması sebebiyle dünya genelinde şeker 2011 yılından bu yana en yüksek fiyatlardan işlem görüyor.

12 senenin en yüksek seviyesine yaklaşan fiyatlarda Tayland krizi şeker üzerinde daha fazla baskı yaratabilir.

Tgrt'nin haberine göre, fiyatların yükselmeye başlaması, pirinç gibi temel gıda maddelerindeki kıtlık ve gıda enflasyonunu yükselen gıda ticareti yasaklarıyla baş etmeye çalışan gelişmekte olan ülkeleri etkilemesi bekleniyor.

Yaşanan gelişmeler doğal olarak ortaya çıkan El Nino, Ukrayna'daki savaş ve zayıf para birimlerinin birleşik etkileri sebebiyle gıda güvensizliğini tetikliyor. Daha zengin Batılı uluslar daha yüksek maliyetleri karşılayabilirken, daha yoksul uluslar ise zorluk çekiyor.

Şeker fiyatları bir anda zirveyi gördü: 12 yılın en yüksek seviyesi! 

ŞEKER ÜRETİMDE YÜZDE 2'LİK DÜŞÜŞ

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) küresel emtia piyasası araştırmacısı Fabio Palmeri, örgütün 2023-2024 sezonunda küresel şeker üretiminde bir önceki seneye oranla yüzde 2'lik bir düşüş öngördüğünü ve bunun da yaklaşık 3,5 milyon tonluk bir kayba yol açacağını söylüyor.

Şeker giderek yükselen bir şekilde etanol gibi biyoyakıtlar için kullanılıyor, bu sebeple küresel şeker rezervleri 2009 senedinden bu yana en düşük seviyede.

Brezilya en büyük şeker ihracatçısı, fakat hasadı sadece 2024 yılından sonraki boşlukları kapatmaya olanak sağlayacak. O zamana kadar, Sahra altı Afrika'dakilerin çoğu gibi ithalata bağımlı ülkeler savunmasız kalmaya devam edecek.

SON 100 YILIN EN KURAK DÖNEMİ

Bu kısmen, küresel hava modellerini değiştiren ve kuraklıktan sellere kadar aşırı hava koşullarına sebep olabilen bir doğa olayı olan El Nino'dan kaynaklanıyor. Bilim insanları iklim değişikliğinin El Nino'yu daha da güçlendirdiğine inanıyor.

Son yüzyılın en kurak Ağustos ayını yaşayan Hindistan, şeker kamışı üretiminin üçte birinden fazlasını karşılayan batı eyaleti Maharashtra'daki mahsuller kritik büyüme aşamasında bodur kaldı.

Hindistan Şeker Fabrikaları Birliği'ne göre Hindistan'ın şeker üretiminin 2023 yılında yüzde 8 oranında düşmesi bekleniyor. Dünyanın en kalabalık ülkesi aynı zamanda en büyük şeker tüketicisi ve şu anda şeker ihracatını kısıtlıyor.

Borcuna en sadık il belli oldu! Bu ilde yaşayanlar borcunu yakından takip ediyor...

Milli Emlak'tan Yalova'da konut imarlı arsa!

Benzin, motorin, LPG alacaklar hemen bakın! Akaryakıtta sert rüzgar: Son dakika fiyatlar kaç TL? 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön