Ekonomi

Şeker fiyatlarına gelen zamların arkasında ne var artışlar vatandaşa nasıl yansıyacak? İşte son gelişmeler

Türk Şeker'in, Tarım Kredi başta olmak üzere bazı marketlere sattığı şekere yüzde 67, diğerlerine yüzde 37 tutarında zam yapması piyasada şaşkınlık yarattı. Türkşeker'in dün pancar çiftçisine 476 milyon lira avans ödemesi yapmasının ardından alınan kararın perde arkası ortaya çıktı.Türk Şeker tarafından satılan 50 kg kristal şekerin fiyatı Tarım Kredi vb

Türk Şeker kristal şekerin fabrika satış fiyatına 27 Haziran itibarıyla yüzde 67'ye varan zam yaptı. Türk Şeker tarafından satılan 50 kg kristal şekerin fiyatı Tarım Kredi vb. marketlere 390 TL’den 650 TL’ye, diğerleri için 550 TL’den 750 TL’ye çıktı.

Peki şekere yüzde 67'lik zam niçin yapıldı, bu artışlar vatandaşa nasıl yansıyacak? İşte detaylar...

Türk Şeker 28 bin 425 pancar çiftçisine 476 milyon lira ikinci avans ödemesi yaptı. Çiftçilerin parası 24 Haziran’da hesaplara yatırıldı. 

Tarımda mazot başta olmak üzere gübre, ilaç, işçilik maliyetlerindeki muaazzam artışlar üretim yapan çiftçinin zor zamanlar geçirmesine neden oldu.

2022 yılında bir dönüm şeker üretiminin maliyeti 8 bin lirayı buldu. Çiftçi ürettiği ürünü satmak için fabrikaya getirdiğinde ise parasını peşin alamıyor. 7 aylık taksitler halinde parça parça alıyor. Bu da çiftçinin kazancının adeta çarçur olmasına neden oluyor.

Ürettiği üründen para kazanamayan çiftçi de ürün ekmeyi bırakarak tarlasını ya boş bırakıyor ya da başka bir ürüne yöneliyor.

Türk Şeker'in çiftçiye yapılan nakdi avans ödemelerinden sonra şekere zam yapması dikkat çekti.

Şekerin hammaddesi olan pancar üreticileri kooperatifleri söz konusu zamların gerekçesine ilişkin peş peşe açıklama yaptı.

 

"ŞEKER FİYATLARI SÜBVANSE EDİLİYORDU" AÇIKLAMASI

Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği (PANKOBİRLİK), Türkşeker'in açıkladığı "şekerin fabrika çıkış fiyatlarında yaptığı düzenleme" ile ilgili açıklama yaptı.

PANKOBİRLİK, Türkşeker'in şeker zammına ilişkin açıklamasında, "Uzun süredir baskılanan şeker fiyatında, Türkşeker tarafından fabrika çıkış fiyatlarında yapılan düzenlemenin, zaruri bir ihtiyacı karşılamakla birlikte şeker üretiminin de devam edebilmesi için üreticilere fırsat verilmesini sağlayacağı kanaatindeyiz." ifadeleri kullanıldı.

Fiyat düzenlemesi ile Türkşeker'in, maliyetinin altında fiyatla tüketicinin ihtiyacına cevap verilmeye çalışılan şekeri, maliyetine yakın bir duruma getirdiğinin belirtildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

Bu düzenlemenin mevcut market satış fiyatlarına yansıyacağını düşünmemekteyiz. Maliyet altı satış fiyatlaması devam etmiş olsaydı, pancar üreticisinin de ilerde büyük sıkıntılar ile karşılaşacağı gerçeğinin karşımıza çıkması muhtemeldir. Böylelikle pancar üreticisinin karşılığını alamayacağı kanaatini benimseyeceği ve pancar üretiminin beklenenin altında olabilmesi ile arz-talep dikkate alındığında şeker fiyatının daha da yüksek rakamlara ulaşması beklenebilirdi. Bu yüzden şekere zaruri bir düzenleme yapılması hem üreticinin hem de sektörün tüm paydaşlarının geniş anlamda düşünüldüğünde ülke ekonomisine ve halkın talebiyle arzına daha fazla fayda sağlaması beklenmektedir.

Benzer bir açıklama ise, Pancar Şekeri Üreticileri Derneği'nden (PANŞEK) geldi. Dernek, Türk Şeker'in yaptığı zamların sadece ticari kaygının ötesinde tarımda sürdürebilirliğin sağlanmasına ilişkin atılmış bir adım olduğunu vurguladı.

"SEKTÖRÜN TÜMDEN DURMA RİSKİ VARDI"

Pancar Şekeri Üreticileri Derneği, şekerin fiyatlanmasında ham madde, enerji, işçilik gibi girdi maliyetlerinin rol oynadığını ifade ederek, Türkşeker'in, yaptığı zorunlu fiyat düzenlemesiyle, üretilen şekerin fiyatını sınai maliyetine yaklaştırıldığı anlatıldı.

Söz konusu fiyat düzenlemesinin market raf fiyatlarına yansımasının beklenmediği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

Yapılan bu fiyat düzenlemesi hem ticari bir zaruretti hem de önümüzdeki yıl ve yıllarda şeker sanayinin istikrarlı bir şekilde şeker üretimine devam edebilmesi açısından mecburiyetti. Sürdürülemez olan maliyet altı satış, sadece Türkşeker'in değil sektördeki tüm şeker fabrikalarının ham madde üretim ve tedarik planını olumsuz etkileme riski taşımaktaydı.

Açıklamada, uzun süredir baskılanan şeker fiyatının baskılanmaya devam edilmesi durumunda, orta vadede pancar fiyatının da baskılanması gibi bir sonucun doğabileceğine işaret edildi.

Bu durumun, şeker pancarı üreticisinin alternatif ürünlere yönelmesi gibi sektörün tümden durmasıyla sonuçlanabilecek bir süreci tetikleyebileceği aktarılan açıklamada, "Bu nedenle pancar şekeri üreticileri olarak, Türkşeker'in fiyat düzenlemesini sadece ticari zaruret sonucu alınmış karar olarak değil, tarımsal üretim dahil, sektördeki sürdürülebilirliği temin için alınmış bir önlem olarak değerlendiriyoruz." ifadesi kullanıldı.

 

BDDK'nın kredi adımından sonra dolarda kıyamet senaryosu: Pazartesi günü eğer bu olursa kıyamet kopar

TOGG'un şarj süresi ve menzili açıklandı! Aracın kullanılacağı iller de belli oldu

Doların kaderini değiştiren adım! Önce düştü sonra yeniden yükseldi

Altın fiyatları FED'in koşulsuz taahhütü sorası düşüşe geçti! Uzmanlardan 'derin' uyarı

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin asgari ücrete ara zam miktarının açıklanacağı tarihi duyurdu