01 / 05 / 2024

Şekerbank kredisiyle 200 hane yalıtım yaptı

Şekerbank kredisiyle 200 hane yalıtım yaptı

Şekerbank EKOkredi Yalıtım'la iki ay içinde 200 haneye yalıtım kredisi kullandırdı



Şekerbank'ın EKOkredi kampanyası kapsamında konut sahiplerine verdiği yalıtım kredisi `EKOkredi Yalıtım'a ilgi büyük oldu. Şekerbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Özciğer, geçtiğimiz temmuz ayında başlattıkları kampanya dahilinde bugüne kadar Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İzoder)'in teknik danışmanlığında 200'den fazla haneye 500 bin lira kredi kullandırdıklarını söyledi.
Özciğer, "Enerji verimliliğini sağlamak adına başlattığımız Ekokredi kampanyası dahilinde İzoder'in de işbirliğiyle yalıtımlı konut sayısını artırmak için hanelere yalıtım kredisi projesini başlattık. İzoder'e bağlı 700 bayiden teknik danışmanlık hizmeti alıyoruz. Onlar malzemelerin ve yalıtım uygulamasının standartlara uygun olup olmadığını inceliyor, uygunsa kredilendiriyoruz" dedi.

12 aya sıfır faiz
Yalıtım kredisini 12 aya 0 faizle kullandırdıklarını, 48 aya kadar uzatabildiklerini belirten Özciğer, apartman dairelerine verdikleri kredilerini 2 bin 500 ila 4 bin lira arasında değiştiğini belirtti. Özciğer şöyle dedi: "2 bin 500 lirayı 48 ayda 68 lira olarak ödüyor.
İlk 4 ayı ödemesiz, sonraki ayları ise aylık ya da üç ayda bir olarak, esnek ödeme seçenekleri ile sunuyoruz. Apartman yöneticileri kredi kullanma konusunda tereddüt edebiliyor. Şimdi de Şekerbank, başladık. Yöneticinin şahsi hiçbir yükümlülüğü olmuyor."
Özciğer, 33 banka çalışanını, müşterilere doğru bilgi vermeleri için yalıtım konusunda eğittiklerini belirtti.
EKOkredi Yalıtım kredisinde, 18 ay vadeye aylık yüzde 0,44, 24 aya yüzde 0,66, 36 aya yüzde 0,93, 48 aya ise yüzde 0,99 faiz uygulanıyor.
EKOkredi kampanyasıyla Türkiye'nin enerji kaynaklarını ve bütçelerini korumak adına farkındalık yaratmayı hedeflediklerini vurgulayan Özciğer, güneş, rüzgar, yenilenebilir enerji gibi pek çok alanda kredi verdiklerini, EKOkredi kampanyası dahilinde bugüne kadar ticaride 30 milyon, bireyselde 15 milyon lira, işletmelerde ise 9 milyon lira EKOkredi kullandırdıklarını söyledi.

KDV yüzde 1'e düşsün
Türkiye'de bulunan 17 milyon konutun yüzde 90'ının yalıtımsız olduğunu söyleyen İZODER Genel Koordinatörü Ertuğrul Şen ise "Türkiye'nin yıllık enerji tüketimi 70 milyar dolar. Enerjinin 3'te biri konutlarda kullanılıyor. Isı yalıtımıyla ise yüzde 50 oranında tasarruf etmek mümkün. İnsanlar bu konuda bilinçlenmeli. Devletten de bu konuda destek bekliyoruz. Hemen her sektörde KDV indirimi oldu, yalıtımda olmadı. Biz de KDV'nin yüzde 18'den yüzde 1'e indirilmesini istiyoruz. Şekerbank'ın başlattığı yalıtım kredisi kampanyası, yalıtım bilincini oluşturmada önemli bir adım. Biz de bu anlamda onlara destek veriyoruz" dedi.
Esengül METİN/Milliyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

2 bin 500 lira yalıtım kredisi kullanan, ayda 125 lirayı kurtarıyor
İZODER işbirliğiyle Şekerbank'ın başlattığı `Yalıtım Kredisi', konutlarda ısıtma-soğutma tasarrufuna önemli fırsat oluşturdu. Örneğin, 2 bin 500 liralık `Yalıtım Kredisi' kullanan, evdeki ısıtma-soğutma faturasını aylık 250 liradan 125 liraya indirme şansı elde ediyor

EN ekonomik tüketici kredisi iddiasıyla Şekerbank ve İZODER işbirliği ile piyasaya sunulan EKOkredi Yalıtım kredisinde 450 konuta 900 bin TL'yi aşan kaynak sağlandı. Şekerbank bu konutların 200 adedine bireysel kredi verirken, apartman yönetimlerinin kullandığı kredi de 500 bin TL'yi geçti. Şekerbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Özciğer, bu rakamların başlangıç için önemli olduğunu ifade ederek, "EKOkredi ürünümüz kapsamında bireyselde 15 milyon TL, ticaride 30 milyon TL, işletmede 9 milyon TL olmak üzere 54 milyon TL'lik kredi kullandırdık. Yıl sonu hedefimiz 50 bin TL idi. Bunu da aşmış olduk" dedi.

125 TL tasarruf
Yalıtım kredisinin komisyon ve dosya masrafı giderleri olmadan 12 ayda sıfır, 48 ayda ise 0.99 faiz seçeneklerinin bulunduğunu belirten Özciğer, kredi hakkında şu bilgileri verdi: "48 aylık seçenekte kredinin tüketiciye yıllık maliyeti 13.66 oluyor. Sektörde böyle bir faiz oranı bulunmuyor. Rakamlarla açıklamam gerekirse, 2 bin 500 TL'lik bir kredinin 48 aylık taksitleri 68 lira oluyor. 250 TL'lik ısıtma ve soğutma faturası olan bir evde yüzde 50'ye varan tasarruf sağlanıyor. Kredi bittikten sonra her ay 125 TL tasarruf ediliyor."

KDV indirilsin 
Isı Su Ses ve Yangın Yatırımcıları Derneği (İZODER) Genel Koordinatörü Ertuğrul Şen ise, verilen krediden devletin KDV, BSMV ve KKDF aldığını ifade ederek şunları söyledi: "Biz vatandaşın faydalanması için ekonomik koşullar yaratalım istedik, maliyetleri üstlendik ama devlet bundan vergi alıyor. Konut kredilerinde KKDF ve BSMV alınmıyor. Yalıtım kredisinde de vergilerin kısa sürede değiştirilmesini talep ediyoruz. Kriz zamanında pek çok sektöre KDV indirimleri yapıldı. Hatta KDV'nin yüzde 18'den yüzde 1'e inmesi gerekir. Çünkü bu kredide alınan KDV'yi vatandaş ödüyor."

10 milyar TL'lik kayıp
Türkiye'deki binaların yüzde 90'ının yalıtımsız olduğunu ifade eden Şen, şöyle devam etti: "Binalarda yalıtım olmadığı için 10 milyar TL'lik enerji kaybı oluyor. Türkiye'de 70 milyar dolarlık enerji tüketiliyor ve bunun 48 milyar doları ithal ediliyor. Tüketilen bu enerjinin 3'te 1'ini konutlar kullanıyor. Konutlar enerjinin yüzde 85'ini ısıtma ve soğutmada kullanıyor."

En fazla talep Marmara'dan geldi
ŞEKERBANK, EKOkredi Yalıtım'ı uygulamaya başladığı temmuz-ağustos aylarının envanterini çıkardı. Buna göre, Şekerbank EKOkredi Yalıtım'a en fazla talep, binaların mantolanması için gelirken, daha çok sıfır faizin uygulandığı 12 ay vade seçeneği tercih edildi. Bireysel başvuruları, ağırlıklı olarak müstakil konutlar oluşturdu. Site ve apartman yönetimleri de EKOkredi Yalıtım'dan yararlanmak isteyen ikinci grup oldu. EKOkredi Yalıtım'a en fazla talep Marmara Bölgesi'nden geldi. Marmara Bölgesi'ni ikinci sırada Karadeniz Bölgesi izlerken, Bursa, Adapazarı ve Bolu, yalıtım yaptırmak için en fazla EKOkredi talebinde bulunan iller oldu. Krediyi alanların profili, öğretmen, yönetici, bürokrat gibi eğitim düzeyi yüksek olan ve 25-60 yaş grubunu temsil eden bir tablo çiziyor.
Hürriyet


Geri Dön