Genel

Şekib Avdagiç: Keşke AKM onarılsaydı

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Avdagiç, "Ajansın, keşke dediği tek konu, İstanbul’un bu yıl layık olduğu çağdaş standartlarda yenilenmiş bir AKM’ye kavuşamamış olm

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Avdagiç, keşke dedikleri tek bir konu bulunduğunu belirterek şunları kaydetti:

Ajansın, keşke dediği tek konu, İstanbul’un bu yıl layık olduğu çağdaş standartlarda yenilenmiş bir AKM’ye kavuşamamış olmasıdır. Keşke, İstanbul’un Avrupa Kültür Başkentliliğini, İstanbul’un hak ettiği gibi dünya standartlarında bir AKM ile yaşasaydık. Kültür Başkentliliği sürecinde AKM’nin tekrar modern bir kültür sanat mekanı haline gelebilmesi için bütün imkanları seferber ettik. İstanbul’un simge yapılarından biri olan AKM’nin İstanbullulara kazandırılması için her türlü girişime öncülük yaptık. Yenilenme projelerinin gerçekleşmesi için başından beri büyük enerji ve zaman harcadık. Bu önemli proje, elimizde olmayan
 sebeplerden ötürü yarım kaldı. Emeklerimizle teselli bulmak mümkün değil, AKM’nin yeniden faaliyete geçememesi şahsım ve Ajansımız adına büyük bir üzüntü kaynağıdır. AKM yenileme projesinin yürütücülüğü, 2008 yılı öncesinde olduğu gibi yine Kültür ve Turizm Bakanlığımızdadır."

"ÇATIDAKİ ANTENLERİN KALDIRILMASI BİLE İSTENDİ"
Avdagiç, "Sizce Ajans amacına ulaştı mı" sorusunu yanıtlarken, İstanbul için her zaman yapılacak çok şey olduğunu ifade ederek, "2008 yılına geri dönersek ’Avrupa Kültür Başkenti’ unvanından beklentiler unvandan büyüktü. Bu unvanın koordinasyonundan sorumlu ajansımız, kaldırımların onarılması, çatılardaki antenlerin kaldırılması, mahalle çeşmelerinin onarılması ve benzeri çok taleple karşılaştı. Zaman ilerledikçe, takvimler 2010’u gösterdiğinde ajansımızın çalışmaları vitrine çıktı ve İstanbul 2010’un sadece bir altyapı projesi değil, geniş çaplı bir kültür projesi olduğu tüm İstanbullular tarafından deneyimlenerek görüldü" diye konuştu. Ajans olarak yola çıkarken, gerçekçi davranıp İstanbul’un ve İstanbullunun ihtiyaçları paralelinde önlerine hedefler koyduklarını belirten Avdagiç, bu şehrin, dünya kültür sanat gündeminin merkezine oturması, kültür mirasını Avrupa ile paylaşması, kentin çehresinin değişmesi ve yaşam kalitesinin yükselmesi, yeni kültür mekanlarına kavuşması ve kültür altyapısının güçlenmesi, gençlerin sanatta yaratıcılıkla daha yakın ilişki kurması, kentlilik bilincinin gelişmesi gibi hedeflere ulaşmaya çalıştıklarını anlattı.

Şekib Avdagiç, "Şimdi geride bıraktığımız yıla dönüp deneyimlerimizi hatırlayınca, hem yurt içinden hem de dışından aldığımız olumlu geri dönüşleri düşününce, elimizdeki zaman zarfında görevimizi başarıyla tamamladığımızı ve üç yıl önce belirlediğimiz hedeflere ulaştığımızı gönül rahatlığıyla söyleyebiliyoruz" dedi.
AA