16 / 05 / 2024

Sektör temsilcileri açıkladı: Konutta öncelik depreme dayanıklılık olmalı! 

Sektör temsilcileri açıkladı: Konutta öncelik depreme dayanıklılık olmalı! 

İstanbul Ticaret Odası İnşaat ve Gayrimenkul İhtisas Komitesi toplantısı, İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Yakup Köç başkanlığında gerçekleştirildi. Söz konusu toplantıda, sektör temsilcileri yaşanan sorunlara parmak bastı.



İstanbul Ticaret Odası İnşaat ve Gayrimenkul İhtisas Komitesi toplantısı, İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Yakup Köç başkanlığında gerçekleştirildi. Söz konusu toplantıya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri, İTO Meclis ve Komite Üyeleri ile sektör temsilcileri katılım sağladı.

Merakla beklenen toplantıda, inşaat sektöründe malzeme fiyatlarının artış göstermesine rağmen konut fiyatlarında yaşanan düşüş ve konut satışlarındaki azalma konusu masaya yatırıldı. Son zamanlarda sık sık gündeme gelen sektöre yönelik yapılabilecek ortak çalışmaların da konuşulduğu toplantıda; yapı denetim, nitelikli konut, maliyetlerin artması, imar planı, deprem, kentsel dönüşüm ve ara eleman sorunu da konuşuldu. Sektör temsilcileri de deprem gerçeği sebebiyle konutta önceliğin dayanıklı bina olduğunu belirtti.

 İstanbul Ticaret Gazetesi'nden Mesude Demirhan'ın haberine göre İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Yakup Köç, söz konusu toplantıda gerçekleştirdiği konuşmada, inşaat ve gayrimenkulün en çok istihdam sağlayan sektörlerden bir tanesi olduğuna değinerek, yurt dışında da çok başarılı işler yapıldığını dile getirdi.

Sektör temsilcileri açıkladı: Konutta öncelik depreme dayanıklılık olmalı! 

Yakup Köç sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Derdimiz hem mevzuat hem de sahadaki uygulamalar noktasında sektörün çok daha da ileri gitmesini ve iş ortamımızın gelişmesini sağlamak. İstanbul Ticaret Odası’na kayıtlı olan toplamda 738 bin üyemiz var. İnşaat ve gayrimenkul sektörü, mega kent İstanbul’da da açık ara bir numaralı sektör. Genç nüfusumuzu ve deprem ülkesi olduğumuz gerçeğini dikkate aldığımız zaman sahada ticaret, üretim, uygulama, denetim ve mevzuat boyutuyla pek çok problem yaşıyoruz.”

 

DİNAMİK BİR SEKTÖR

 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan da toplantıda yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Çalışmalarımıza yön vermesi için sizlerin yaşadıkları bizim için oldukça önemli. Bunları dinlemek için bir aradayız. Ayrıca inşaat sektörü çok dinamik bir sektör. Güncel durumlara göre çok hızlı bir şekilde refleks gösteriyor. Bizim de bu hıza yetişmemiz gerekli” diye konuştu.

 

MALİYETLERİMİZ ARTTI

 
Söz konusu toplantıda, sektör temsilcileri yaşanan sorunlara parmak basarak şunları kaydetti: “İnşaat sektörü, ülke ekonomisi için çok önemli bir sektör. Biz deprem ülkesiyiz ve kaliteli üretim gerçekleştirmek zorundayız. Bunun ulusal bir politika olması lazım. Sektör diri tutulmalı. Bizim önceliğimiz, depreme dayanıklı yapılar olmalı. En büyük sorunlardan bir tanesi de kredi bulamamak. Maliyetlerimiz de yükseldi. Ara eleman sorunu da sürüyor.. Kentsel dönüşümde imar planı oluşturulurken dikkat edilmesi gerekli, konutta kaliteli malzeme kullanımı çok önemli.” 

Feraye Tanyolaç'ın kira dilekçesi şaşırttı: 'Ölümle burun burunayım; fareli, pireli eve 80 bin TL çok' dedi!

Bir evin değeri nasıl hesaplanır? Uzman isim konut piyasasındaki gerçeği gün yüzüne çıkardı!

1 yıllık sözleşme yapan ev sahipleri dikkat! Sözleşme bitiminde...


Geri Dön