15 / 10 / 2024

Sektör temsilcilerinden fahiş kiralar için 'eksper' önerisi geldi!

Sektör temsilcilerinden fahiş kiralar için 'eksper' önerisi geldi!

Yüksek kiralar son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alırken, emlakçılar devlet eliyle kurulacak bir eksper sisteminin buna dur diyebileceğini dile getirdi.




Yüksek kira bedelleri ve fahiş kira artışları gündemdeki yerini korumayı sürdürüyor. Bir taraftan mevcut kiracılar, ev sahipleriyle yüksek kira artışı olmaması için bir mücadele içine girerken bir taraftan da yeni kiralık daire bakan kiracılar, fahiş fiyatlara sunulan kiralık konut alternatifleri arasında kara kara düşünüyor. Fahiş kiralar alıp başını giderken bir de o kiralık konutların  kalitesinin düşmesi konuşuluyor. Öyle ki kömürlükten bozma yerlere bile 15-20 bin Türk Lirası gibi kiralar istenebiliyor. Bunlardan emlakçılar da şikayetçi olup mağduriyetlerini belirtirken, devlet eliyle kurulacak bir eksper sistemi formülünün fahiş kiralara çare olabileceğini kaydediyor.


"KÖMÜRLÜK TARZI YERLERİ DAİRE YAPTIK DEYİP 15-20 BİN LİRAYA VERMEYE ÇALIŞIYORLAR"

TV100’ün aktardığı habere göre; mikrofon uzatılan bir emlakçı "Şunu belirteyim ki; kömürlük tarzı yerleri daire yaptık deyip 15 bin Türk Lirası, 20 bin Türk Lirası gibi rakamlara vermeye çalışıyor insanlar" dedi.

Açıklamasında depodan bozma yerler için fahiş rakamlar talep edildiğini belirtilirken kiracıların da mağdur olduğu aktarıldı. Kiralar arttıkça konutların kalitesinin de düştüğü vurgulanırken harabeyi andıran tek göz oda evlerin en az 10 bin liradan kiralandığı kaydedildi.

Günümüzde ev sahibi olmak giderek daha da güç hale gelirken artık kiraya çıkmak da hiç kolay değil. Çünkü tek göz oda için talep edilen rakamlar dudak uçuklatıyor. Bazen bodrum katında kutu kadar ve rutubetli, bazen de penceresiz o konutları gören kiracıların bir çoğu 'Burada nasıl yaşanır?' -şeklinde düşünmeye başlıyor.

Sektör temsilcilerinden fahiş kiralar için eksper önerisi geldi!


"ABUK SABUK RAKAMLAR ÇIKIYOR"

Mikrofon uzatılan bir emlakçı "Bir göz oda ya da oturulmayacak durumda, rutubetli, baya sıkıntılı yerler geliyor. Bu furya biliyorsunuz 2 seneden beri var. Konut fiyatlarında da böyle, satışta, kirada da böyle. Çok şikayetçiyiz tabii bu durumlardan Yani abuk sabuk rakamlar çıkıyor, 30 bin lira, 35 bin lira, 40 bin liraya hatta bölgemizde daireler mevcut" dedi.

"BÖYLE YERLERİN BİR EKSPERTİZDEN GEÇMESİ GEREKİYOR”

Yurttaşlar kadar emlakçılar da duruma tepki gösterirken fırsatçıların piyasayı olumsuz etkilediği belirtildi. Emlakçı "Oturuyoruz. Ne müşterisini bulabiliyoruz bunun, ne de pazarlamasını yapabiliyoruz. Ne de müşterilerimizi memnun edebiliyoruz. Bu tarz yerlerin bir ekspertizden geçmesi lazım. Devletimizin buna bir el atması gerekli. Ekspertiz gelecek, o yerin bölgesine göre, konumuna göre, konutun durumuna göre ekspertiz bunun rakamını belirleyecek" dedi. Devlet eliyle kurulacak olan bir eksper sisteminin fahiş kira bedelleri isteyenleri durdurabileceği belirtildi.

Ekonomist Muhammed Bayram da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada "Fırsatçılık da var. Burada işte bir mülk sahibi bakkala manava gittiği zaman neden bu fiyatlar yüksek dememek istiyorsa biraz daha öngörülü bir biçimde, biraz daha makul bir biçimde artırmalı. Yani çünkü o kiracılar da zor şartlarda oturuyor. Yani 12 bin 500 Türk Lirası en düşük emekli maaşın olduğu dönemde 10 bin Türk Lirası’na işte kiraya verilen evleri gördük. O nedenle biraz daha makul olunmalı” dedi.

 

BİM'e Cuma günü kendi kendini temizleyen şarjlı süpürge geliyor! BİM 18 Ekim Cuma aktüel ürünler kataloğu

Çiftçilere son dakika müjdesi! İBB'den tohum ve fide desteği başladı!

Bedelli askerlik ücreti ne kadar olacak? Masadaki rakam ortaya çıktı!


Geri Dön