10 / 05 / 2024

Alstom 2011-2012 mali yılı sonuçlarını açıkladı: siparişler yüzde 14 arttı!

 Alstom 2011-2012 mali yılı sonuçlarını açıkladı: siparişler yüzde 14 arttı!

1 Nisan 2011 ile 31 Mart 2012 tarihleri arasında aldığı 21,7 milyar Euro tutarında sipariş ile geçen yıla göre siparişlerde %14 oranında artış gösterdi



Alstom 2011/12 mali yılı sonuçlarını açıkladı; 1 Nisan 2011 ile 31 Mart 2012 tarihleri arasında aldığı 21,7 milyar Euro tutarında sipariş ile geçen yıla göre siparişlerde %14 oranında artış gösterdi. En yoğun dönem 6,6 milyar Euro’luk yeni sözleşmeler ile dördüncü üç aylık dönem oldu. Son üç aylık dönemde göze çarpan bir iyileşme gösteren satışlar, 19,9 milyar Euro’ya ulaşarak mali yıl boyunca ardışık bir sıçrama gösterdi. Hedefler doğrultusunda; faaliyet karı, %7,1’lik bir kar marjında 1,406 milyon Euro tutarında gerçekleşti. Net kar, 2010/11 mali yılında 462 milyon Euro’dan 732 milyon Euro’ya (+%58) yükseldi. Serbest nakit akışı, 2011/12 mali yılının birinci yarısındaki 914 milyon Euro nakit çıkışının ardından gerçekleşen 341 milyon Euro ile mali yılın ikinci yarısında fazlasıyla düzeldi. 


Sonraki Yıllık Genel Kurul Toplantısında Alstom, geçen yıl ile karşılaştırıldığında %29’luk bir artış ile hisse başına 0.80 Euro değerinde temettü teklif edecek.


Alstom Başkanı ve CEO’su Patrick Kron sonuçlarla ilgili olarak: “Grup, 2011/12’de çok yüksek bir ticari performans gösterdi. Mali yılın her üç aylık döneminde 1’in üzerinde defter–fatura oranı ve dördüncü üç aylık dönemde Enerji (Termik & Yenilenebilir) ve Ulaşım’da 2008/09’dan bu yana görülen en yüksek sipariş oranı ile önemli bir düzeyi yakaladı. Satışlar yıl genelinde iyiye doğru gitti. 2010 yılında verilen talimatlar doğrultusunda, ikinci yarıyıldaki iyileşme sayesinde faaliyet kar marjı tüm yıl için %7,1’e ulaştı.  Serbest nakit akışı, ikinci yarıda büyük ölçüde pozitif hale geldi. Dört faaliyet alanındaki konumumuzu gözönüne aldığımızda, önümüzdeki günlerde de yüksek sipariş düzeyimizi sürdürüceğimizi tahmin ediyoruz. Bu veriler ışığında, faaliyet kar marjının 2015 yılının Mart ayında giderek %8 civarına ulaşacağını, satışların gelecek üç yıl boyunca yılda %5’ten fazla artış göstereceğini söyleyebiliriz. Buna paralel, nakit üretmeye odaklı kalarak, gelecek üç yılın her biri için pozitif bir serbest nakit akışı bekliyoruz” şeklinde açıklama yaptı.  


Siparişler arttı  


2011/12 mali yılında Alstom, geçen yıla oranla %14’lük bir artış göstererek 21,7 milyar Euro’luk sipariş aldı. Ulaşım (Transport) Avrupa’da aktif iken; ticari faaliyet, gelişmekte olan ülkelerde toplam siparişlerin yaklaşık %60’ına tekabül eden bir oranda sürdü. 31 Mart 2012’de, 30 aylık satışları temsil eden birikim 49 milyar Euro oldu. 


Alstom genelinde, Termik Enerji (Thermal Power) çok büyük başarılar elde etti. Özellikle, Rusya’daki ilk nükleer sözleşmesinin yanı sıra, Rusya, Orta Doğu ve Güney Doğu Asya’da 14 gaz türbini ile Malezya ve Doğru Avrupa’da birkaç büyük buhar santrali siparişi kayda geçirildi. Termik Enerji Sektörü, güçlendirme ve servis ile birlikte çevre kontrol sistemlerindeki güçlü faaliyetten de yararlandı. 


Yenilenebilir Enerji (Renewable Power), bu yıl hem hidroelektrik hem de rüzgar için çok sayıda küçük ve orta ölçekli sözleşme imzladı. En önemli siparişler, Latin Amerika, Asya ve Kuzey Afrika’dan geldi. 


Enerji İletimi (Grid),  İsveç’teki stratejik HVDC (Yüksek Gerilim Doğru Akım) ile birlikte, her zaman olduğu gibi dünya genelinde küçük ve orta ölçekli siparişler kayda geçirdi.


Ulaşım’da kayda geçirilen ana projeler ise Singapur (metrolar ve sinyalizasyon iyileştirme), Doğu Avrupa (ilgili bakım sözleşmesi ile birlikte Rusya’da lokomotifler ve Polonya’da hızlı trenler) ve Batı Avrupa’da (Fransa’da çok yüksek hızlı trenler, Birleşik Krallıkta tramvaylar, Danimarka’da sinyalizasyon sistemi ve İsveç’te bölgesel trenler) gerçekleşti.


Teknoloji ve yenilik alanında önemli hedefler berlirlendi


Alstom, 2011/12 mali yılı boyunca, pazarlarının coğrafik gelişimine uyum sağlamaya devam ederek, teknoloji ve yenilik alanında önemli hedefler belirledi.


Termik Enerji ve Ulaşım, gelişmiş ülkelerdeki yavaş talebe uyum sağlamak için yeniden yapılandırma planları başlattı. 2012 yılı Mart ayı sonunda, Almanya, İtalya ve İspanya Ulaşım  birimlerindeki program devam ederken, Termik Enerji’de, Kuzey Amerika ve Avrupa kapasitelerindeki düzenleme büyük ölçüde tamamlandı. Alstom ayrıca, hızla büyüyen ülkelerdeki gelişimini devam ettirmek için gerek yeni kapasitelere yatırım yaparak gerekse gelecek vaat eden bu alanlara girmek için rekor sayıda ortaklıklara imza attı. 


Ar-Ge giderleri yüksek düzeyde devam etti. Termik Enerji daha yüksek üretim miktarı, daha iyi verimlilik ve yüksek esneklik sunan GT26, GT24 ve GT13 gaz türbinlerine yönelik en son sürüm güncellemelerini açıkladı. Yenilenebilir Enerji, yeni 6 MW deniz tipi rüzgar türbinini tanıttı ve EDF EN liderliğindeki bir konsorsiyum bünyesinde 240 türbin içeren üç büyük rüzgar santralinin tedariğine yönelik Fransa’daki ilk projesini kazandı. Enerji İletimi, yıl içinde İsveç’teki ilk başarısı ile yeni bir HVDC teknolojisi geliştirdi. Son olarak Ulaşım, İtalya’da 2012 yılı Nisan ayı sonunda işletmeye alınan yeni çok yüksek hızlı trenini (AGV) tamamladı. 





Geri Dön