25 / 11 / 2024

Boydak cirosu 2011'de 5 milyar sınırını aştı!

 Boydak cirosu 2011'de 5 milyar sınırını aştı!

Yurtdışı ve yurtiçi yatırımlarım tamamlayıp yeni girdikleri enerji ve halıdan da ciro üretmeye başladıklarında her şey daha güzel olacak




Boydaklar 2006 Şubat sayısında Forbes Türkiye’nin kapağında yer aldığında, aile fotoğrafının üzerinde büyük harflerle “Boydak Beyliği” yazıyordu. Aradan geçen altı yılda çok şey değişti. Beylik artık ailenin büyüklüğünü tanımlamak için pek yeterli değil. Aynı yordamdan hareketle bir başlık atmak gerekirse “devlet” daha uygun olabilir.


2006 - 2011 döneminde Boydak Holding’in cirosu yüzde 112 oranında artarak 5,3 milyar liraya geldi. Aynı dönemde net karındaki değişimse yüzde 173,2. Boydak’ın son altı yıllık net karı toplamı 1,3 milyar lirayı buldu. Geçen yıl 5 milyar liralık psikolojik sınırı da aştılar.


Grubun bu yükselişinin iki dinamiği var. Yeniden yapılanma ve ihracat.


2008 krizinin ardından iç piyasadaki daralmaya Boydak, organizasyonunu yeniden yapılandırarak cevap verdi. Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak,

“ O dönemi masraflarımızı kısıp verimliliğimizi artıracak operasyonlar gerçekleştirerek hasarsız atlattık” diyor. Grubun reorganizasyonu pazarlama şirketlerinin birleştirilmesi ile başladı. Adapazarı’ndaki Adakar ve Karbel şirketleri Adakar çatısı altında birleştirildi. Her iki şirket de Holding’in Batı Karadeniz Bölgesi’nde İstikbal, Bellona, Mondi, Deco ve İstikbal Regina markalarının satış ve pazarlamasını yapıyordu.


Benzer bir operasyonla Trakya Bölgesi’nde Orpaş ve Beltaş şirketleri Orpaş; İç Anadolu Bölgesi’nde İspaş ve Bimeks, İspaş çatısı altında birleştirildi. Hacı Boydak, bu operasyonlarla personel verimliliğinde önemli bir artış sağladıkları¬nı anlatıyor:


“Üstelik bu arkadaşları işten çıkarmadık, holdingin farklı operasyonlarına kaydırdık.”


Alınan önlemler ve ihracata ağırlık verilmesi Holding’in, cirosal bazda 2008’i önceki yıla göre yüzde 13 büyüme oranıyla kapatmasını sağladı. Aynı dönemde net karlılığıysa yüzde 27,4 oranında gerileyerek 153,5 milyon liradan 111,3 milyon liraya düştü. Kardaki bu fedakarlık, daralan piyasada satışları canlı tutmanın maliyetiydi.

2009’a gelindiğinde hükümetin mobilyanın da olduğu bazı sektörlerde iç tüketimi canlandırmak için aldığı KDV indirimi kararı, Boydak Holding’e rahat bir nefes aldırdı. Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği’nin (MOSDER) verilerine göre KDV indiriminin yürürlükte kaldığı 25 Mart-15 Haziran 2009 dönemde mobilya satışlarında önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20’lik bir artış yaşandı. Bu parlak tablo, Hacı Boydak’ın hükümetin kapsını çalmasını sağlamış. Hacı Boydak, “Başbakanımızdan randevu alarak KDV indiriminin uzatılması yönündeki taleplerimizi ilettik” diyor. Bu görüşmenin de etkisiyle uygulamanın üç ay daha uzatılması, Boydak’m 2009’u da büyüyerek kapatmasını sağladı. Holding’in cirosu 2009’da bir önceki yıla göre sadece 200 milyon lira artarak 3,6 milyar liraya çıkmıştı. Asıl patlama ise grubun yüzde 186’lık artışla 319 milyon liraya ulaşan net karında yaşandı.


Halı üretimiyle Boydak Holding, bünyesindeki markalarla bir evi baştan aşağı giydirebilir hale geldi.


Bu tablo yatırımlara hız vermelerine olanak sağladı. Holding 2010’da Rusya ve Ukrayna’da yatırım kararı aldı. Aradıkları fırsat, Avrupa’nın önemli mobilya üreticilerinden biri olan PolonyalI Mebli Forte SA’nın, Rusya ve Ukrayna’daki fabrikalarını satma kararıyla ayaklarına geldi.İki fabrika için Polonyalılara 20 milyon dolar ödeyip her iki ülkede de işler durumda olan üretim tesislerine sahip oldular.


60 bin metrekarelik bir alanda kurulu Rusya fabrikası, Moskova’ya 160 km uzaklıkta Vladimir şehrinde. 50 bin metrekare açık alanda faaliyet gösteren Ukrayna fabrikası ise Donekst bölgesindeki Artemovsk şehrinde. 2015’e kadar 60 milyon dolar daha ilave bina, makine yatırımı yaparak mevcut panel mobilya üretimine kanepe ve oturma gruplarından oluşan döşeme mobilya ile ev tekstili imalatının da eklenmesi planlanıyor.


Boydak'ın 6 yılı


İlk adımlar da atıldı. Ukrayna’daki fabrikada Bellona markası ile yatak ve baza üretimi 201 l’de başladı. Bu yatırımlar tamamlandığında Holding’in cirosuna yıllık 100 milyon dolar katkı sağlayacak. Hacı Boydak, “Rusya’da 140 milyonluk bir nüfus var. Çevredeki Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) üyesi ülkeleri ile 300 milyonluk bir pazar söz konusu. BDT üyeleri arasında serbest ticaret anlaşmaları olduğu için Rusya’daki üretimimizi çevre ülkelerde de gümrüksüz olarak satabileceğiz” diyor.

Boydak Holding’in yurtdışı yatırımlarının geri planında, 2001 kriziyle yaşanan travma var. O dönemde yurt içi satışların keskin bir şekilde daralması, ihracatı grubun birincil gündemi haline getirdi. Ancak mobilyanın nakliyesinin zor olması, ihracat pazarlarında büyümek için yerinde üretimi kaçınılmaz kılıyor. Rusya ve Ukrayna’dan sonra Boydaklar, üçüncü adımı Kuzey Irak’ın Dohuk kentinde atmaya hazırlanıyor. Buradaki fabrika yatırımı, sıfırdan yapılıyor. Politik olarak sıkıntılı olan Irak’ta yatırım yapmak için Hükümet’in olurunu da alan Boydaklar, fabrika alanı ve makine kurulumu için bugüne kadar 25 milyon dolar harcadı. Hacı Boydak, satışların durumuna göre kapasite artırmak için yatırıma devam edebileceklerini söylüyor.


Holding’in 2011 ihracatı 475 milyon dolar oldu. 100’ün üzerinde ülkeye mobilya, kablo, çelik tel, yay ve kumaş ihracatı gerçekleştiriyorlar. Yurtdışındaki yatırımların üreteceği ciro, ihracat kalemine yazılmasa da, ilk etapta grubun yurtdışı satışlarını 550 milyon dolar seviyesine çekecek.


Boydak Holding, ana faaliyet alanı olan mobilya sektörünü besleyen tekstil, lojistik, kimya, demir çelik ve pazarlama sektörlerinde de faaliyet gösteriyor. Bu yıl bu listeye halıcılık da eklendi. Üretim kampüslerinin bulunduğu Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan Soley Havlu’nun 113 bin 500 metrekare büyüklüğündeki fabrikasını, 2010’da Birlik Mensucat’tan 12 milyon dolara satın aldılar. Hacı Boydak, 60 bin metrekarelik kapalı alanda, 28 tezgahtan oluşan bir halı fabrikası kurduklarını anlatıyor. Fabrikada beş tezgahla üretime başlandı bile. Yıl sonuna kadar altı tezgah daha kurulacak. Bir buçuk yıl içinde 28 tezgaha ulaşılacak fabrikada İstikbal, Mondi ve Deco markalarıyla halı üretimi yapılacak. Bugüne kadar bayilerinde satılan halıları fason olarak yaptıran Boydak Holding’in halı üretimini bünyesine alması, arsa atımıyla 62 milyon dolara mal oldu. Yatırım tamamlandığında yılda 500 bin metrekarelik halı üretimi gerçekleştirerek sektörün önemli oyuncularından biri haline gelecekler. Boydak’ın halı işine girmesinin sebebi ise ihracata odaklanan yerli halı üreticilerinden gerekli özeni göremediklerini düşünmeleri.


Boydak Holding’in mobilyadan bağımsız olarak faaliyet gösterdiği sektörler için de planları var. Son olarak fınans ve kablo işlerine enerji sektörünü de ekledi. İlk olarak Temmuz 2010’da Girlevik HES, Bayburt HES ve Çemişgezek HES (14’üncü grup) için gerçekleştirilen özelleştirme ihalesini 29,1 milyon dolarla kazanarak toplam büyüklüğü 3,55 megavat olan üç santrali 49 yıllığına devraldılar. Sadece bir ay sonra 145,11 megavat kurulu güç kapasiteli hidroelektrik santral portföyüne sahip Nisan Elektromekanik Enerji’nin yüzde 50’si Ataç İnşaat’tan satın alındı. Ekim 2010’da 41,77 megavat kurulu güce sahip Muradiye Elektrik Üretim’in yüzde 70 hissesini, Temmuz 2011’de de İstanbul Silivri’de yer alan 45 megavat kurulu güce sahip Çanta RES projesinin lisansını elinde bulunduran Bora Elektrik’in tamamı portföye katıldı.


Hacı Boydak çocuklarına şirketlerde hem hisse hem de sorumluluk veriyor


Ataç İnşaat’la yüzde 50 ortak oldukları Nisan Elektrik’in portföyünde bulunan toplamı büyüklüğü 30 megavat olan Bartın, Amasya ve Ordu’daki santrallerin yapımı tamamlanmış durumda. 114 megavat büyüklükteki beş santralin yapımı ise sürüyor. Bu santrallerin üçü Tokat’ta, diğer ikisi ise Amasya ve Kastamonu’da. Şirketin sahip olduğu santrallerin toplam yatırım büyüklüğü 159 milyon euro. Hacı Boydak, şu anda sahip oldukları 250 megavat kurulu güce ulaşmak için 400 milyon dolar yatırım yaptıklarını söylüyor. 2015’e kadar 600 milyon dolar daha yatırım yaparak kurulu gücü bin megavata çıkarmayı planlıyorlar. “Bitmiş veya lisans aşamasında olan görüştüğümüz projeler var. Fırsatları kolluyoruz. Hedeflediğimiz büyüklüğü geçebiliriz” diyor.


Şimdilik elektrik üretimine odaklanmış durumdalar. Dağıtım, gündemlerinde yok. Özelleştirme ihalelerinde de boy göstermediler bu yüzden.İhalelerdeki yüksek fiyatlar da gözünü korkutmuşa benziyor Hacı Boydak'ın: “Dağıtım ihalelerinde birçok firma, teklif ettikleri rakamları yatıramadı ve teminatlarını yaktı. Biz böyle hayal dünyasında dolaşmak istemiyoruz. 


Boydak Grubu için "devlet" yakıştırması sadece 2006’dan sonra yakaladığı ivmeyle ulaştığı rakamsal büyüklükten kaynaklanmıyor. Hacı Boydak, Sanayi Bakanlığı'nın özel izniyle inşa ettirdiği Kayseri OSB’deki en yüksek yapı olan holding binasındaki odasında en az bir devlet başkanı kadar yoğun bir diplomasi yürütüyor. Şehre adım atanların Boydakları ziyaret etmeden geçtiği pek vaki değil. Holding'in İnternet sitesinde yer “haberler” linkinitıkladığımızda bunu net bir şekilde görmek mümkün. Listede kimler yok ki, Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, Küba, Kolombiya, Şili, Peru ve Meksika büyükelçileri, Genk belediye Başkanı Wim Dries, ABD’nin Delaware Eyaleti’nin senatör ve milletvekilleri, 15 Ortadoğu ülkesinin büyükelçilerinden oluşan bir grup, Koc Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Akbank Yönetim Kurulu Bakanı Suzan Sabancı Dinçer.


Hacı Boydak, “2012’de yüzde 13 büyüme ile 6 milyar lira ciro hedefliyoruz.Ancak benim gizli hedefim yüzde 20” diyor. Mobilya üretiminde yurtdışı ve yurtiçinde süren yatırımlarını tamamlayıp enerji sektöründen ciro üretmeye başladığında Boydak Holding, çok daha hızlı bir ivmeyle büyüyecek.


Forbes




Geri Dön