İnşaat sektörü KDV için ortak öneri sunacak!

Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı ve konutta KDV uygulamasını tamamen değiştirecek tasarıya göre, yeni konutlardan alınan KDV, ucuz konuttan yüzde 1, pahalı konuttan yüzde 8, lüks konuttan yüzde 18 olarak üç aşamalı uygulanacak

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki torba yasa tasarısındaki bu kademeleri, yani hangi aralıklarda hangi oranın uygulanacağını Bakanlar Kurulu’nun belirleyeceği öğrenildi. Buna göre, ucuz konut, pahalı konut ve lüks konut tanımını da Bakanlar Kurulu’nun belirleyeceği ifade ediliyor. Bu yeni KDV uygulaması, inşaatı devam eden projelere uygulanmayacak. Yeni uygulamayla ilgili endişeleri bulunan inşaat sektörü temsilcileri bir araya gelip ortak ‘öneri’ hazırlayacak. GYODER, KONUTDER, İNDER ve TMB, bu uygulamanın sektöre getireceği zararı ve kendi önerilerini hazırlayıp, hafta sonuna kadar ilgili Bakanlığa sunacak.


Yarın görüşülecek


KDV, şimdiki düzenlemeye göre 150 metrekare üzeri konutlar için yüzde 18, bunun altındaki konutlar için ise yüzde 1 uygulanıyor. Maliye Bakanlığı ise metrekaresi düşük olmasına rağmen değeri yüksek olan, değerli bir bölgede yer alan konuttan yüzde 1 KDV alınmasının doğru olmadığını ileri sürerek, değerine göre KDV oranı belirlenmesini istiyor. Buna göre de KDV kademelendiriliyor. Yarın Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek olan tasarının hızlı bir şekilde Genel Kurul’a gönderilmesi bekleniyor. Ancak yeni KDV uygulamasının ne zaman yürürlüğe gireceği henüz belli değil.


Sektör biraraya geliyor


Bu durumdan satışların düşeceğini öngören sektör temsilcisi 4 kuruluş bir araya gelerek, önerilerini hazırlayacak ve tasarıya karşı ortak bir tutum belirleyecek. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER), Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER), İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) ve Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) haftasonuna kadar hazırladıkları önerileri Bakanlığa ve Başbakan Erdoğan’a sunmayı planlıyor. İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, “KDV’de reform olsun, karşı değiliz ancak bazı belirsizliklerin giderilmesi gerekiyor. 4 ayrı sektör kuruluşu olarak çalışmalarımız var. Ayrı ayrı görüş bildirmek yerine, müşterek çalışma sunmayı planladık” dedi.


Kontrolü yapmak zor olur


GYODER Başkanı Işık Gökkaya, “Halka açık olmayan şirketlerde tapu devirlerin bile mevcut fiyatın altından yapıldığı oluyor. Böyle bir kademelendirme sistemini takip etmek zor. Kayıtdışının azalmaya başladığı sektörde, kayıtdışını artıracak. Kademelendirmeleri takip edebilmek için bir kontrol mekanizması gerekecek. Bölgenin değerine göre kademe yapılırsa, her değerli bölgedeki proje, A plus değil. Örneğin İsyanbul-Levent’te A plus proje de var, orta gelir grubunun oturduğu siteler de.”


Acele karar verilmesin belirsizlikler kaldırılsın


İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, şu değerlendirmeyi yaptı: “KDV’nin adil bir dağılım içinde olması lazım. İhaleye çıkmış olan işler var. Sözleşmeler yapılırken vergiler göz önüne alınıyor. Başlanmış bir işte yapılan değişiklk sektörü büyük sıkıntıya sokar. KDV’de reform olmalı ancak lüks kavramı, iyi tespit edilmeli. Sektörün görüşleri de dikkate alınmalı. Bu haliyle kaos olur. Gayrimenkul alıcısı en ufak bir şeyden, alımını erteler. Haberler çıkmaya başladığından beri piyasa kesildi.”


Sektör yüzde 25 küçülür yarım kalan proje olur


KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, şunları anlattı: “Kentsel dönüşümle ilgili yeni müşteri nasıl yaratırız diye düşünürken, KDV’ler artırılıyor. 2009’da, inşaat sektörü düşmeye başladığında KDV’ler düşürüldü, tapu harcı azaltıldı. Satışlar toparlandı ve 500 bine çıktı. 3 aylık süre bitince hükümet indirimi uzatmadı ve satışlar ertesi yıl 350 bine düştü. Eğer KDV değil yüzde 18, bir puan bile artarsa, bu sektör yüzde 25 küçülür. Kanun ne gün çıkıyorsa o zaman küçülür. Kentsel dönüşüm de olmaz.”

Hürriyet



Konut satışları Mayıs ayında yüzde 107.5 arttı!
Altan Elmas: Ekonomi, sürdürülebilir ivmeye kavuştu!
Gayrimenkulde güç birliği!
KONUTDER konut üretiminin sürdürülebilirliği için çalışacak!
Bürokrasinin hantallığı gayrimenkulde bedel ödetiyor!
KONUTDER açıldı!
KONUTDER kapatıldı!
Kentsel dönüşümde öncelik eski binalar olmalı!
Ziya Yılmaz: Kentsel dönüşümde bir sıralama yapılmıyor!