22 / 11 / 2024
fuzul

Otelciler: Günlük kiralanan stüdyo daireler denetlensin!

 Otelciler: Günlük kiralanan stüdyo daireler denetlensin!

Üniversite öğrencilerinin fazla olduğu büyük şehirlerde rezidans tarzında inşa edilen 1+1 stüdyo dairelerin günübirlik hatta saatlik olarak kiralanmaya başlanmasından otelciler rahatsız. İnternette bu dairelerin günlük kira ilanları yer alıyor. Otelciler,




İnşaat sektörü, son yıllarda baş döndürücü bir gelişme gösterdi. Konut üretiminde önemli bir mesafe kat edilirken, bununla birlikte 1+1 rezidans tarzındaki stüdyo daireler de özellikle büyük şehirlerde ciddi talep görüyor. Ancak bu yapıların günübirlik ve kayıt dışı şekilde kiraya verilmesi, tartışmaları da beraberinde getirdi. İnternette verilen ilanlar ve açılan web sayfalarıyla stüdyo dairelere günübirlik müşteri arayışı sürerken, bu kiralama yöntemi, otel ve pansiyon hizmeti veren işletmelerin tepkisini çekiyor. Otel ve pansiyonlardaki güvenlik uygulamalarının hiçbirinin bu dairelerde olmaması tehlikeyi daha da büyütüyor. Bu yapıların mali bir incelemeye tabi tutulması gerektiğinin altını çizen Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı (TÜROFED) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık, "Konaklama hizmeti veren bu türler, bizim işimizi zorlaştırıyor. Alınacak belgeyle bu yapıların, hizmet vereceği işin nev'i belli olmalı. Bununla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın belirlediği kriterlere uyup belge almaları lazım. Bu şekilde otomatik olarak sisteme dâhil edilmiş olurlar." diyor.


sistem güvenlik zafiyeti oluşturuyor


Kiralama yönteminin yanlış olduğunu savunan ve bunun isminin konulması gerektiğini kaydeden TÜROFED Başkanı Ayık, rezidans tipi bu dairelerle yeni bir ürün çeşidinin doğduğuna dikkat çekti. Avrupa'da bu oluşumun yaygın olduğunun altını çizen Ayık, yapıların sistem içerisine sokulması gerektiğini anlatıyor. Bunların yok sayılmaması ve sistem dışına itilmemesinin doğru olacağını dile getiren Ayık, temel sıkıntıya da işaret ediyor. Konaklama hizmeti veren tesislerde standartların farklı olduğunu, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ve yerel yönetimlerin verdiği belgelerin bulunduğunu aktaran Ayık, şunları söylüyor: "Bir de hiçbir belgesi olmayan ama aynı zamanda konaklama hizmeti veren türler var. Bu ister istemez kendi içimizde işimizi zorlaştırıyor. Bunu çok hızlı bir şekilde, siyasi otoritenin bir karar verip bu yapıyı tek bir merkezden belgelendirilir, sınıflandırılır hale getirmeli."


Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) Yönetim Kurulu Başkanı Seçim Aydın da yapılan yöntemin mali incelemeye tabi tutulmamasını ülke ekonomisine zarar olarak nitelendiriyor. Dairelerdeki kiralama işleminin, personel çalıştırılmadığı için otellerin çok altında bir fiyata gerçekleştiğine dikkat çeken Aydın, "Bu konunun ciddi bir şekilde ele alınıp incelenmesi lazım. Eğer bizden de talep edilirse, projeler üretip ortaya koyabiliriz." şeklinde konuştu. Bu yapıların güvenlik açısından taşıdığı riske vurgu yapan Aydın, misafirlerinin kimlik bilgilerini Kimlik Bildirme Kanunu'na göre, online sistemle polis merkezine bildirdiklerini ifade ediyor. Aydın, bu tür kiralama yöntemi kullanılan yapılarda bunun olmadığını, bu yapıların sıkı ve yakın takibe alınması gerektiğini kaydetti.


Otellerden müşteri çalıyorlar


Gaziantep Otelciler Odası Başkanı Mehmet Özden, yapılan işin resmi olmadığını belirterek, "Bunlar yeni yapıldığı için tercih ediliyorlar. Fiyatları aşağıda tutup müşteri sayımızı azaltıyorlar. Hepsi için söylemiyorum ama fuhuş yuvası dahi olabiliyorlar. Öğrenci yurdu adı altında bunu yapıyorlar. Biz bunun için resmi başvurumuzu yapıyoruz. Denetim altına alınmaları için uğraşıyoruz." dedi.

Zaman


Geri Dön