Kentsel Dönüşüm

Selahattin Keten: İnşaat sektörü 2015 yılında durgunluğu kentsel dönüşümle aşacak!

KETEN İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Keten, inşaat sektörünün 2015 ' de kentsel dönüşüme odaklanacağını söyledi. Keten, dönüşüme olan taleplerin artmasıyla sektörün canlanacağını ifade etti...

KETEN İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Keten,inşaat sektörünün 2015 yılında kentsel dönüşüme odaklanacağını söyledi. Keten, dönüşüme olan taleplerin artmasıyla sektörün canlanacağını ifade etti. 


2014 yılının Keten İnşaat ve İnşaat sektörü için yoğun geçtiğini ve kendilerine getirilen projelerin hemen hemen hepsini değerlendirdiklerini ancak 2015 yılının daha durgun olacağını belirten Keten inşaat Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Keten "Türkiye konut pazarını mercek altına alan araştırmalar ve uzmanları özel sektörün kentsel dönüşüme daha fazla destek olması gerektiğini ortaya koyuyot" dedi. Dünyanın önde gelen gayrimenkul danışmanlık şirketlerinden Cushman& VVakefield'in. gündemi bil suıediı meşgul eden Türkiye konut pazarında fiyat balonu iddialarına, hazırladığı araştırma cevap verdığmi belirten Keten, şunları söyledi: "Türkiye konut sektörü: Fiyat Balonu" araştırmasına gore; fiyat kira ve fiyat geliı oranlarına bakıldığında Türkiye'de balon göstergesi olabilecek keskin bir değişim yok diyor. 

Ayrıca Kentsel Dönüşüm Yasasıyla artan taleplerin de piyasaya yansıdığını belirtmek isterim." 


SEKTÖRÜN GÜÇLÜ VE ZAYIF YÖNLERİ


Selahattin Keten gayrimenkul sektörünü şöyle analiz ediyor: "Güncel makine ve ekipman, deneyimli, yetenekli teknik personel teknolojik imkân, değişik iş dallarında deneyim ve uzmanlık, merkezi karar alma süreçleri ile maliyet odaklı faaliyet ve esneklik yüksek risk alma potansiyeli, buyuk sermayelere gereksinim duymadan ve hızlı şekilde hareket edebilme, lokal ihtiyaçların iyi tanınması ve yerel otoı itenin işleyişini ve mekanizmalarının yabancılara göre daha iyi bilinmesi ve inisiyatif alabilme yeteneğini sektörün guçlu yönlen olarak sıralayabiliriz. Sektöre giriş çıkışın kolay olması nedeniyle müteahhit sayısının fazlalığı, müteahhit sayısırmı fazlalığının iş hacimlerinin daralmasına neden olması, bürokratik engellerin fazlalığı, işçilik maliyetlerinin yüksek olması, sertifikalı işçi sayısının az olması, finansman altyapının zayıf olması. Ar Ge faaliyetlerinin yetersizliği, sektörün arkasında yer alacak özel ya da devlet kaynaklı finansman ve sigorta imkânlarının kısıtlılığı ve devlet desteği eksikliği, müşavir firmaların yeterli büyüklüğe ulaşmamış olması, aşırı duşuk fiyat tekliflerin kar marjlarını düşürmesini ise sektörün zayıf yönleri olarak gösterebiliriz" 


FIRSAT VE TEHDİTLER 


2023 hedeflen ve güçlü ekonomiye geçiş sürecinde inşaat sektörü açısından kalıcı ve hızlı bir iç talep artışının mümkün olabileceğini söyleyen Selahattin Keten: artan nufus ve şehirleşmenin konut ve altyapı talebini arttırdığını dile getirdi. Keten sektör için tehditleri ise şöyle özetledi: "İçinde bulunduğumuz dönemde dünya ekonomisindeki dalgalanmaların doğrudan doğruya ülkemiz ekonomisini etkilemesi, geleceğe ilişkin ongoıuleri olumsuz etkilemesi nedeniyle tüketim eğilimini azaltması. Karrıu ihale Mevzuatı ve uygulamalarımn çözümleyemediği aşırı düşük tekliflerin sektör karlılığını, dolayısıyla sermaye birikimini engellemesi, düşük fiyatların iş ahlakı ve etiğini de olumsuz etkilemesi ile inşaat kalitelerinin düşmesi, 'müteahhit' kavramı ile ilgili bir tanımın ve sınırlamaların olmaması, emtia fiyatlarının artması ve iş yapma ve aldığı işi bitirme kararlılığını ise sektörün tehditleri olarak gösterebiliriz." 


Hürriyet Emlak