Selahattin Keten: Kentsel dönüşüm bir fırsattır!
Kentsel Dönüşüm denildiğinde ilk akla gelen firmaların başında gelen "Keten İnşaat", İstanbul Anadolu ve Avrupa yakasında Kentsel Dönüşüm çerçevesinde bir çok yenilikçi projeye imza atıyor...
Yaklaşık olarak 100'ün üzerinde bitmiş projesi, 17 adet devam eden projesi bulunan Keten İnşaat'ın, Şişli, Etiler, Çamlıca, Erenköy, gibi farklı semtlerde de başlayacak olan projeleri var.
Keten İnşaat Genel Müdürü Selahattin Keten, Kentsel Dönüşümün önemi, kazandırdıkları, üstlenici firmaların yaşadıkları sıkıntılar hakkında bilgi verdi.
Öncelik güven
Keten, Kentsel Dönüşüm' ün önemine şu sözlerle dikkati çekiyor; "Barınma insanoğlunun en eski, en temel ihtiyaçlarının başında geliyor. Güvenlik ihtiyacı da, barınma gibi en temel ihtiyaçlardan biri. İlgili makamların defalarca belirttiği ve uyardığı üzere İstanbul ve çevresini etkileyecek olası şiddetteki bir depremde, sayısı binleri aşan kaçak yapıların yanısıra eski deprem şartnamelerine göre yapılmış binalarda ciddi hasarlar bekleniyor. Konuyla ilgili yetkili makamlarca yapılan araştırmalar ve açıklamalar maalesef tüm Türkiye'de tablonun benzer bir şekilde seyrettiği yönünde.
İstanbul'da 3,5 milyon konutun yüzde 50'si kaçak ve tüm Türkiye genelinde de konut stokunun yüzde 40-45'inin yenilenmesi gerekiyor. Deprem kuşakları üzerinde yer alan ülkemizin yüz ölçümünün % 42'sinin birinci derece deprem kuşağında yer aldığı ise herkes tarafından bilinen bir gerçek. Durum bu şekildeyken Kentsel dönüşüm; Tüm Türkiye'de, özellikle deprem kuşakları üzerinde bulunan yerleşimlerde, deprem beklentisi olan bölgelerde öncelikli, önemli, ivedi ve hassasiyet taşıyan bir konu."
"Kentsel dönüşüm projesi" bir fırsattır
Selahattin Keten, Kentsel dönüşüm projesinin modern ve çağdaş kent hayatına entegrasyon için de büyük bir fırsat olduğuna şu sözlerle dikkat çekti; "Güvenlik birincil ve en önemli ihtiyaç olsa da kuşkusuz günümüz insanın barınma ihtiyacı sadece güvenlik ve korunmaya sağlamaya indirgenemez. Hızlı, yorucu kent yaşamında konut kişinin kendisi ve ailesi için güveni, konforu, huzuru ve rahatı bulduğu sarayıdır.
Biz de bu sarayı inşa ederken depreme dayanıklılığın, sağlamlığın yanısıra, bireyin mevcut ve olası her türlü ihtiyacına hitap edebilecek, konforunu sağlayacak bir mimari anlayışını prensip edindik. Modern konut anlayışı bunu gerektirir. Kentsel Dönüşüm projesi, sadece deprem güvenliği konusunda değil, bireyin konut ihtiyacında, ev yaşamında da modern kent yaşamı ile uyumunu sağlamada fırsattır. "
İmar planlarındaki değişiklikler uyuşmazlığın temel nedeni
Selahattin Keten, "Kentsel Dönüşüm Projelerinde" hak sahiplerinin kendi aralarında ve üstlenici firma ile yaşadıkları anlaşmazlık nedenlerine şu sözlerle değiniyor;
"Kentsel Dönüşüm projelerinde karşılaştığımız en temel zorluk imar planlarındaki değişiklikler nedeniyle yaşanıyor. Örneğin daha önceden 5 kat imar hakkı olan bir konuta yeni imar planında 3 kat ya da daha az imar hakkı verildiği durumlarla karşılaşabiliyoruz. Bu durumda hak sahiplerinin payı yeni inşa edilecek projede düşüyor. Yani daha önce 110 m 2 lik bir konut sahibine, imar planındaki değişiklikler nedeniyle yeni projede 90 m2 lik bir konut hakkı düşebiliyor.
Hak sahipleri aralarında anlaşmazlıkların çoğunun altında işte bu neden yatıyor. İmar planındaki değişiklikler üstlenici firma ile hak sahipleri arasında ya da hak sahiplerinin kendi arasında uyuşmazlıklara yol açıyor. Proje üstlenici firma yetkilileri ve diğer hak sahipleri ile herhangi bir güvensizlik yaşandığı takdirde, hak sahipleri taşınmazın yer aldığı belediyeden ilgili binanın imar planını talep ederek, kat hakkını sorabilirler. Kentsel Dönüşüm yasası yeni bir yasadır, uygulamaların oturması elbette vakit alacaktır"
Yeni Şafak