Genel

Selami Öztürk: Kadıköy'de 15 bin bina riskli!

Kadıköy Belediyesi ilçedeki 33 bin binanın 15 bininin depremde yıkılma riski taşıdığını tespit etti. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, yurttaşın, fazla imar hakkı verilerek binasını yenilemeye, yıkıp yeniden yapmaya özendirilmesi gerektiğini vurgula

 

Kadıköy'deki tespit çalışması 33 bin bina 4 kategoriye ayrılarak gerçekleştirildi. Birinci grupta hiçbir mühendislik hizmeti almamış binalar, gecekondular, ikinci grupta 30-40 yıl önce hazır beton kullanılmadan yapılan binalar yer aldı. Üçüncü grubu hazır betonla 1998 yılma kadar yapılan binalar, son grubu da 1999 depreminden sonra yeni deprem yönetmeliğine göre yapılan binalar oluşturdu.

İlk 2 grup kötü durumda

Öztürk, ilk iki gruptaki binalann deprem riski taşıdığını gördüklerini belirterek "Hazır betonla yapılan binalar da statik hesaplar yönünden risk taşıyabilir" uyarısında bulundu. Tüm kriterler göz önüne alındığında Kadıköy'deki 15 bin binanın deprem riski taşıdığının ortaya çıktığını söyleyen Öztürk, "1999 depremi öncesi yapılan bütün binaların yenilenmesi gerek. Ancak bu çok kolay bir iş değil. Çünkü insanlar daha fazla imar hakkı istiyor ya da binasını yenileyecek güce sahip değil. Emekli maaşıyla aidatını bile zor ödeyen vatandaşımız, içinde oturduğu binasını nasıl yıkıp yenileyecek Bu soruyu devletin sorup çözmesi lazım" dedi.

Yurttaşların, fazla imar hakkı verilerek binasını yenilemeye, yıkıp yeniden yapmaya özendirilmesi gerektiğini kaydeden Öztürk, kent rantının yurttaşla paylaşılması gerektiğini vurguladı. Başkan Öztürk binalann depreme dayanıklı hale getirilmesinde ortaya çıkan sorunları şöyle sıraladı: "Vatandaş oturduğu binadan ayrılmak istemiyor. Ya da apartmandaki bütün kat sahipleri aynı fikirde olmuyor. Sulukule örneğinde olduğu gibi vatandaşı alıştığı, yıllarca yaşadığı yerden koparıp başka yere nakledecek çözümler gösteriliyor. Bu nedenle vatandaş kentsel dönüşüm çalışmalarına sıcak bakmıyor. 6 katlı çürük büyük katlar yerine 8-10 katlı küçük ama depreme dayanıldı dairelerde yaşamayı tercih etmemiz lazım. Bunun gibi riskli yerlere fazla imar hakkı verilmeli. 5 kat yerine 7 kat yükselmesine izin verildiği takdirde müteahhitlerin masrafları da çıkmış oluyor. Parseller birleşirse daha sağlıklı, otoparklı, yeşil alanlı yeni yerleşim yerleri oluşur. Fikirtepe'de imar planları yenilendi. Bizim de katkımızla bu yapıldı. Devlet, Kat Mülkiyeti Kanunu'nda, apartman çoğunluğunun kararına uymayan kat sahiplerini zorlayıcı ya da onları teşvik edici yasal düzenlemeler yapmalı."

Kadıköy Afet Planı

Kadıköy Belediyesi, beklenen İstanbul depreminde hızla organize olabilmek için "Afet Planı" çalışmalarını yeniledi. Kadıköy'de 14 ayrı noktada toplam 9 bin 70 çadırın kurulabileceği alanlar planlandı. Kadıköy ilçesinde aralarında Merdivenköy Mahallesi Çocuk Esirgeme Kurumu Arazisi, Kadıköy Anadolu Lisesi, Fenerbahçe Parkı, Koşuyolu Parkı, Hasanpaşa Mahallesi Kadıköy Belediye Otoparkı, Göztepe Mahallesi Özgürlük Parkı, Bostancı Gösteri Merkezi'nin yanındaki arazinin yer aldığı 14 alanda toplam 586 bin metrekarelik çadır alanı bulunuyor. Afet Yönetim Projesi, Mahalle Tabanlı Toplum Afet Yönetimi Projesi, Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı ve Beton Zemin Laboratuvarı aracılığı ile hazırlık çalışmaları yürütülüyor. Van depreminin ardından yardımlar konusunda yaşanan organizasyonsuzluğun İstanbul'da yaşanmaması için Kadıköy Belediyesi Acil Yardım Planı oluşturuldu. Buna göre belediyede Haberleşme, Ulaştırma Nakliye, Elektrik, Su ve Kanalizasyon, Arama Kurtarma, Yıkıntıları Kaldırma ve Geçici İskn, İlkyardım ve Sağlık gibi gruplar kuruldu. Bu gruplar deprem veya büyük bir afet anında organize olarak yardıma koşacak.

Cengiz Yıldırım - Özlem Güvemli / CUMHURİYET