Ulaşım

Selanik ile İstanbul arasına hızlı tren geliyor!

Ahmet Davutoğlu, "Selanik ile İstanbul arasında hızlı tren planlıyoruz. Ege'nin iki yakasını bir daha ayrılmamak üzere biraraya getirmeye kararlıyız." diye konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, İzmir Ticaret Odası tarafından Hilton Oteli'nde düzenlenen, vergi rekortmeni olan Türk- Yunan ortaklı firmalarla, İzmirli vergi rekortmeni işadamlarının ödüllendirileceği törene katıldı. Gelir vergisi rekortmenleri kategorisinde birinci İhsan Çınar, ikinci Ali Özkan, üçüncü Birsen Zor madalya aldı.


 EGE'NİN KOKUSU BİZE İLHAM VERECEK


Ödül töreninde konuşan Yunanistan Başbakanı Çipras, şunları söyledi:


"İzmir'de Türk- Yunan heyeti olarak uzun istişarelerde bulunduk. Fikir, görüş alışverişinde bulunduk. Tüm sorunlarımıza ortak çözümler üretmeye çalıştık. Çözüm istiyorsak birbirimizin sorunlarını dinlememiz gerekir. Bundan sonra çıkar yol bulabiliriz. En önemlisi Ekrem Demirtaş'a özellikle teşekkür etmek istiyorum. Bu organizasyonu düzenlediği için ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum. İzmirliler tarafından bana yoğun sevgi gösterisinde bulunmamız beni çok mutlu etti. İzmir tarihi açıdan önemli bir kent.


Ege Denizi'nin kültürü ile yakından bağlı bir kent. Burada yaşayan tüm halkların kültürel damgasını içeren bir şehir. Burada bulunan çeşitli kültürler İzmir'e bir özellik kazandırmıştır. Bu şehirle bizler çok yakında denizden bağlanmayı ümit ediyoruz. Selanik de İzmir gibi tarihi, ticari kozmopolit bir şehir. Önümüzdeki süreçte iki şehir yakınlaşacak. Bu iki kentin ortak özellikleri var. Bizler bunun için çaba gösteriyoruz ve yol açıyoruz.


Bugün bunun için anlaşmalara imza attık. Ege bizim ortak denizimizdir. İki kültürü yakınlaştıran bir denizdir. Aynı zamanda Ege'nin limanları buluşma ve fikir üretme merkezi bilgi üretme ve aşılama merkezi. Birbirlerinin kültürlerine yaklaşım merkezi. İzmir'de toplantının yapılması çok özelliklidir. İki liman şehrin beraber çalışması ve birlikte işbirliğinde bulunmak bize yol açıyor. İki kentin ekonomik açıdan kalkınmasını turizmin gemiciliğin denizciliğin kalkınmasını ortak hedefimiz. Kalkınmanın sadece bizim halkımızın değil tüm çevrenin üretkenliğe yönelik yatırımla da açılabiliriz.


İki ülkenin işadamları da bir araya geldi. Ben bütün girişimcilerin gösterdiği faaliyete iki ülkenin barış ve istikrarı için faydaları olacağı düşüncesindeyim. Odalar, birlikler, toplumlar bu yönde birtakım yeni atılımlarla bulunacaklardır. Bana fahri doktora da takdim edildi. Bu beni aşan bir onurdur. Bana çok büyük bir unvan verdiler. İTO Başkanı Demirtaş benim için 'Türkiye'de de seçimleri kazanabilirsin' dedi.


Bilmiyorum beraber girelim mi seçimlere ne dersiniz? Bu büyük saygınlık ve bu büyük onurun sembolik karakteri var. Eğitim ve kültür bir köprüdür. Bu köprüler halkları birleştirir, yakınlaştırır ve ortak değerleri öne çıkarır. Dayanışma, insani değerler gibi. Bugünkü buluşmamızın nedeni ekonomik sinerjilerin geliştirilmesi değil diyalog istişare tartışma dünya krizinin çözümü için. Mülteci krizi yaşıyoruz. Tek çaresi var. Ortak kültür değerlerimizi yeniden anımsayalım. Türk ve Yunan halkları misafirperverlikleriyle tanınan bir halk. Türkiye 2.5 milyonu aşkın mülteciyi misafir ediyor. 1 milyon mülteci de Yunanistan'da. Bu ilk kez yaşanan bir olay. Biz ne kadar insanız? Nasıl dayanışma göstereceğiz? Bütün gücümüzde bu diyaloğu teşvik etmemiz lazım. İki ülke arasında iletişim kurmamız lazım. Ege'nin iki sahili arasında iletişim kurmak lazım.


Ticari ve kültürel ilişkiler insanı yakınlaştırır. İzmir ticaret kavşağı bir kültürel kavşak. Burada kültürel anlamda insanların buluştuğu bir merkez. Halklar esasında hep aynı adımları attılar. Ege'nin iki kıyısındaki insanların düşünceleri aynıdır. Bugünkü buluşmamız tarihi bir buluşmadır. Türkiye-Yunanistan başbakanı İzmir'de buluştular. Neden? Ortak çözüm üretmek için. Ülkelerini aşan sorunlara çözüm üretmek için. Eminim Ege'nin kokusu bize ilham verecek ve bunları çözümleyecek."


DAVUTOĞLU: TARİHİ BİR GÜN YAŞIYORUZ


Başbakan Ahmet Davutoğlu da törende yaptığı konuşmada şunları söyledi:


"İzmir müstesna bir kent. Tarih boyunca da Anadolu hinterlandı Asya'yı Avrupa ile buluşturan ticaret yollarının merkezi. 19. yüzyılda İzmir'den Akdeniz'in değişik limanlarına giden 20 feribot seferi vardı. Marsilya'ya feribot vardı şimdi Selanik'e feribot çabası için çaba gösteriyoruz. İzmir, ipek yolunun son halkası. Türk- Yunan dostluğunun perçinlendiği güzel bir şehir.


Tarihi bir gün yaşıyoruz. Başbakanlık Ofisi olarak İzmir'de ilk faaliyetimiz olarak Çipras'ı ağırlamaktan büyük gurur duyuyorum. İzmir Türk- Yunan dostluğunun odak şehri olsun. Sık sık İzmir'e geleceğim. Önümüzdeki haftalarda bir Bakanlar Kurulu'nu İzmir'de toplayacağız. İzmir önemli kararların alındığı bir merkez haline gelecek.


Aleksis, Türk siyasetini ve İzmir'i o kadar benimsedi ki, anlaşıldı beraber gireceğiz seçimlere, ama rakip partiden değil girerse bizim partiden girer. Çipras'la çok sık görüştük bakanlarımızdan çok birbirimizde görüşür hale geldik. Biz adaletin ve vicdanın sesi olmak üzere siyaset yapıyoruz. Dünyada nerede bir mazlum varsa ihtiyaç sahibi birisi varsa eşitsizlik zulüm varsa onun karşısında olmuş bir hareketiz. Vicdanımızı harekete geçirmemiz gereken bir süreçten geçiyoruz.


Ortak değerlere kültüre dayanan bir dostluk Türk- Yunan dostluğu. 22 bakan birbirleriyle konuşurken sadece iki ülkenin ortak çıkar alanını değil Ege'nin iki yakasında ortak değerlerimizi konuştuk. Herhalde 15- 20 yıl önce böyle bir tablo tahmin bile edilemezdi. Faklı dillerde, ama aynı felsefe ve terminolojide konuşacaklarını kimse tahmin etmezdi.


"SELANİK İSTANBUL ARASINA HIZLI TREN PLANLIYORUZ"


Ege'nin iki yakasında oturan iki komşu halk gibi birbirimize baktık. İzmir-Selanik arasındaki bağlantı çok önemli. Selanik Doğu Avrupa'ya İzmir Asya'ya Anadolu'ya başlayan bir liman inşallah feribot seferleri başlayacak. İzmir'e gelen Yunan malları İzmir üzerinden hinterlandı da organize ettiğimiz için Ankara'ya Hazar'a kadar gidebilecek.


Aynı güzergahtan Asya'nın derinliğine gidebilecek. Asya'dan gelenler Avrupa'nın içine gidebilecek. Selanik-İstanbul arasında hızlı tren planlıyoruz. Bu şekilde dünya ekonomisindeki daralma nedeniyle ticaret hacmi gerilediği için iş çevrelerinden beklentimiz, bu hacmi 10 milyar dolara çıkarmaları. Bilin ki bu yönde sarf edeceğiniz her çabada yanınızda olacağız. Engelleri kaldırma sözü veriyoruz. Siz de bu siyasi iradenin içini doldurun.


İzmir-Atina arasında anlaşılırsa THY uçuşlara hemen başlayabilir. Atina ve Ankara uçuşları başlayacak. İzmir'in Atina'ya uçması için biz hazırız ama Yunanistan'daki hava yolu şirketinin de hazır olması ve zarar etmemesi lazım. Daha fazla bağlantı şart. Turizm olağanüstü bir imkan, bugün aldığımız kararlarla ortak turizm paketleri oluşturacağız. Ege'nin iki yakasını bir daha ayrılmamak üzere biraraya getirmeye kararlıyız. Mültecileri Ege'nin sularında ölüme terk etmeyelim. Avrupa'da bazıları Müslümanlara kıtada yer olmadığını dün de ifade etti. Yunanistan'a gelecek yüke ve Türkiye'ye gelecek yüke aynı sesle karşı çıktık. Ümit ederiz ki çocuk cesedi görmeyeceğiz. İnsan kaçakçılarına karşı hep birlikte mücadele edeceğiz. İnsan kaçakçılarına karşı mücadelede sizin desteğinize ihtiyacımız var. İzmirlilerin insan kaçakçılığı üzerinden işlenen cinayetlere açık sesle karçı çıkması lazım. İnsan kaçakçılarının İzmir'de Türkiye'de Ege'nin iki yakasında barınmalarına izin vermeyeceğiz."


Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun konuşmasının ardından başarılı işadamlarına ödülleri verildi. 


Hürriyet 



Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Başbakan Davutoğlu, Yunan mevkidaşı Çipras'la yaptıkları görüşmenin ardından Selanik ile İstanbul arasına hızlı tren planlandıkları müjdesini verdi.


Başbakan Davutoğlu, İzmir'de Türk - Yunan gala yemeğinde önemli açıklamalar yaptı.


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çipras'ın da katıldığı İzmir'de Türk-Yunan gala yemeğinde ''Selanik ile İstanbul arasında hızlı tren planlıyoruz. Türk-Yunan dostluğu çıkar hesaplarına dayalı bir dostluk değildir. Ege'nin iki yakasını bir daha ayrılmamak üzere bir araya getirmeye kararlıyız'' dedi.



Yeni Şafak