Ekonomi

Selçuk Geçer’den seçim sonrası korkutan senaryo! Dolar her durumda bu kadar olacak!

Ekonomist Selçuk Geçer seçim sonrası doların ne kadar olacağını söyledi. İşte detaylar!Peki seçimden sonra dolar ne kadar olacak?İşte Selçuk Geçer’den seçim sonrası korkutan senaryo…

Türkiye, seçime 50 gün gibi bir süre kala yüksek enflasyon ve Türk Lirası'ndaki düşüş ile reel gelirlerin hızla eridiği bununla birlikte bütçe ve ödemeler dengesinde ise sorunların arttığı bir ekonomik tablo ile yüzleşecek. Peki seçimden sonra dolar ne kadar olacak?

İşte Selçuk Geçer’den seçim sonrası korkutan senaryo…

“FAKİRLİKTE BULUŞALIM' DİYOR"

Ünlü ekonomist Selçuk Geçer, "Emeklilere bir zam olmadığını belirtelim. En düşük emekli maaşına zam olacağının müjdesi geldi. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan. 'Fakirlikte buluşalım' diyor sayın Erdoğan. Orta emekli maaşları 8 bin 500 lira gibi bir seviyedeydi. Herkes artık en düşük emekli maaşına yaklaştı. Eğer ki en düşük emekli maaşını yukarıya doğru çekiyorsanız diğer emekli maaşlarını da yukarıya doğru çekmelisiniz" dedi. Eşit orada zam yapılmalıdır diyen ekonomist Selçuk Geçer "Bu 5 bin 500 lirayı yukarıya çekilir ise kendimize oy devşiririz düşüncesidir. Ama bir işe yarar mı? Bence ters tepecektir" diye konuştu.

SEÇİM SONRASI DOLAR 35-40 TL OLACAK!

Seçimin ardından iki kritik senaryo olduğunu belirten Selçuk Geçer şunları söyledi; Birinci senaryoda var olan iktidar seçimi kazandı diye düşünelim. Bu yanlış ve anlamsız politikaları devam ettirdikleri sürece kur üzerinde baskı artar. En iyi ihtimalle dolar enflasyon değerine gider ise 35 ile 40 lira arasına yükselme yaşar. Birinci senaryonun ikinci versiyonu şöyle olabilir. "Ya biz bu ekonomik gerçekleri artık gördük. Bundan sonraki 4 yılda düzeltmek için ekonomik gerçeklere göre hareket edeceğiz" denir ise yine işleri zor olacaktır. Çok iyi işler yapsalar daha bir buçuk yılda işi geri çeviremezler.

İkinci senaryo da Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı olması halinde ve her şeyin yolunda gittiği senaryosu. Bu ikinci senaryoda ise, ekonomiyle adam gibi modellerin uygulanması ile birlikte ve kurumlara tekrardan güvenin sağlanması gerekmektedir. Bunlar yapılır ise 5-6 ay içerisinde yine kur dalgalanmaları olur, yabancılar yine anında Türkiye'ye koşmayacaktır. Ancak bir şeyler toparlanıyor ise zaten kredi notlarını düzeltip risk primini aşağıya çekip sıcak paralarını sokmaya başlarlar. Vazgeçilmiş kritik projeler tekrar devreye girer ve döviz ülkeye girer. İlk 6 ay yine dövizde dalgalanmalar meydana gelir, yine doları 35 ile 40'ın altında beklemeyelim, yine zor günler bizi bekliyor. Buna sabretmek zorundayız. Sonradan doğru modeller uygulanarak her şey belli bir dengeye oturtulabilir. 3 yıl sonra 5 yıl sonra Türkiye eski güçlü haline gelebilme durumu yaşanabilir. Kim iktidara gelir ise gelsin elinde sihirli bir değnektir.”