Ticari

Selçuk Üniversitesi, Silifke mermeri için yüksekokul açacak!

Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Taşucu beldesindeki dağlardan çıkarılan mermer, başta doğu ülkeleri olmak üzere dünyanın birçok bölgesine ihraç ediliyor

Doğu Akdeniz'de, dağlardan çıkarılan mermer, doğal görünümü, bej rengi ve cilalanmış gibi parlak olması nedeniyle özellikle iç dekorasyonda kullanılıyor.

         

Medmar Mermer ve Madencilik Sanayi A.Ş. Şirketi Müdürü Ahmet Muhsin Bingöl, Silifke mermerinin bej olarak sınıflandırıldığını, buradan çıkan mermerin kaliteli ve farklı olduğunu söyledi.

         

2004 yılında faaliyete geçen ocakta şu an ayda yaklaşık 5 bin metreküp üretim yaparak, Türkiye'nin bej mermeri ihracatı konusunda büyük bir pay yakaladıklarını ifade eden Bingöl, şu şekilde konuştu:

        

Genellikle blok bazında ihracatına çalıştığımız taşlarımızda en büyük alıcı Çin, daha sonra Hindistan ve Tayvan gibi Uzakdoğu ülkeleridir. Ayrıca Ortadoğu ülkelerine de belirli şekilde ebatlandırılmış blok mermer gönderiyoruz. Aynı zamanda bölge bazında iç piyasada büyük bir potansiyel yakalamış bulunmaktayız.

         

Mermer ocağında 350 personelin çalıştığını ifade eden Bingöl, personel haricinde taşı Mersin limanına Silifke Kamyoncular Kooperatifi üyeleri taşıdığını söyledi. Böylelikle 500-550 kamyoncuyla birlikte bölgede istihdam konusunda ve büyüklük bakımından da birinci sırada yer alıyorlar.

        

En büyük sıkıntının yetişmiş iş gücü potansiyeli bulmakta yaşandığınıifade eden Bingöl, Selçuk Üniversitesi'nin bölgede bir maden yüksekokulu açma projelerinin olduğunu, bu konuda üniversiteye her türlü maddi ve manevi desteği vereceklerini belirtti.

         

Şirketin, yaklaşık 300 hektar alan üzerinde maden araması yaptığını, aylık 400 bin ton ihraç edilebilir mermer bloklarını ürettiğini ve bu üretimle dünyada 6. sırada olduğunu ifade eden Bingöl, şöyle konuştu:

         

Biz bu mermerleri mutlaka çıkaracağız. Böylelikle çalıştığımız çok sayıda insana da ekmek veriyoruz. Ayrıca mermerimizi taşıyanlara da iş imkanı sağlıyoruz. Ben yöre halkına bize verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyorum. Çünkü bizim için insan kaynağı yeraltı kaynağı kadar önemlidir. Çünkü yer altındaki kaynağı çıkarmak için insan gücüne ihtiyacımız var. Bu insan gücünü de en güvenli şekilde çalıştırmak da bizim görevimizdir.

         

Silifke mermerinin dünya pazarlarında yeni olmasına rağmen, pazar payını sürekli artırdığına dikkati çeken Bingöl, ''Taşucu'daki ocağımız üç vardiya sistemi ile çalışıyor. Ürettiğimiz mermerler ise daha çok iş merkezleri, oteller, evler ve duvar kaplamalarında kullanılıyor. Ayrıca her geçen yıl da üretimi arttırmayı hedefliyoruz'' diye konuştu.

         

AA