Selendi'den sürülen Romanlar Salihli'ye yerleştirildi
Selendi'den sürülen Romanlardan 7 aileye mensup 28 kişi, Salihli Kaymakamlığı'nın kiraladığı evlere yerleştirildi
Manisa'nın Selendi ilçesinde yaşanan olayların ardından Gördes'teki yakınlarının yanında misafir edilen Roman ailelerden yedisi kendileri için kiralanan evlere yerleştirilmek üzere Salihli'ye gönderildi. Ancak bazı Roman aileler, Romanları burada istemediklerini söylerken, çoğunluk davul zurnayla karşıladı.
Salihli Kaymakamlığı, Seyitler Mahallesi'nde Romanlar için kiralık 3 daire tutup boya, badana ve bakımlarını yaptırdı. Valilik de taşınmaları için Gördes Şen Romanlar Sosyal Yardımlaşma Derneği'ne üç minibüs yolladı. Toplam 74 kişiden oluşan ailelerden bir bölümü minibüslere bindirildi. Ancak Romanlar, Akhisar Çağdaş Romanlar Derneği Başkanı Erdoğan Şener'i arayıp, “Ya hep birlikte gideriz ya da hiçbirimiz gitmeyiz. Bölünmek istemiyoruz” dedi.
Diğerleri sonra gelecek
Bunun üzerine Şener, minibüslerin hareket etmesine izin vermeyerek Gördes Kaymakamlığı'na vekâlet eden Demirci Kaymakamı Yalçın Sezgin, Gördes İlçe Emniyet Müdürü İsmail Konuk, Gördes Şen Romanlar Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Kültür Derneği Başkanı Seyfettin Budak ile bir araya geldi. Toplantının ardından 7 Roman aileye mensup 28 kişinin gönderilmesine karar verildi.
İki minibüse bindirilen Romanlar, Salihli'ye giderken diğer ailelerin de ev bulunduktan sonra Salihli'ye gönderileceği bildirildi.
‘İstemeyiz' tartışması
Salihli'deki Roman mahallesinin girişindeki iki blokta bir iki Roman aile yaşarken apartmanın önündeki bazı kadınlar Gördes'ten gelenler için “İstemeyiz, gelmesinler” diye bağrıştı. Roman vatandaşlardan bir kadın evi kiraya veren akrabaları Ali Özdemir ve kardeşi Baki Yıldız'a “İstemem onları. Başımıza neler getirdiniz. Ölürüm de istemem. Kimsenin istemediğini niye getiriyorlar? Buraya sokmayacağız” diyerek çıkıştı.
Ali Özdemir de “Onlar insan değil mi? Aynısı bir gün size yapılsa ne yapacaksınız?” diye yanıt verirken tartışma büyüdü. Tartışmalardan sonra gelenler, mahalledeki tek katlı evlere yerleştirildi. Mahalledeki Romanlar gelen aileleri davul zurna eşliğinde oynarak karşıladı.
‘GERİ DÖN' ÇAĞRISI
Selendi Belediye Başkanı Nurullah Savaş kahvehanede kavganın bu noktaya gelmesinden üzüntü duyduklarını belirtti. Ailelere geri dönmeleri çağrısında bulunan Savaş, şunları söyledi: “Bugüne kadar nasıl birlikte yaşadıysak bundan sonra da yaşarız. Zaten gitmelerini istemedik. Her toplumda böyle birkaç provokatör vardır. Bundan üzüntü duyuyoruz. Haberlerde küçük çocukların ‘en çok öğretmenimi özledim' sözlerini aynı zamanda o çocukların öğretmeni olan ve Ülkü Ocakları İlçe Başkanı da olan öğretmen arkadaşımızla birlikte izlediğimizde gözyaşlarımızı tutamadık, ağladık. Selendi'de şu an sükûnet hâkim. Vatandaşlarımız istedikleri zaman dönebilirler. Halkın da böyle istediğini düşünüyorum.”
Banu Şen/Milliyet
Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler
28 Roman'a Salihli'de davul zurnalı karşılama
MANİSA'NIN Selendi ilçesinde çıkan olayların ardından Gördes'e sığınan Romanlardan 4 aileye mensup 28 kişi, Salihli'de kiralanan evlere yerleştirildi. Üç minibüsle taşınan Romanlara polis eskortları da eşlik etti. Ailelerin, Selendi'deki Tekel depolarına bulunan eşyaları da belediye işçileri tarafından, zabıta ve polisin refakatinde, İl Özel İdare'nin kamyonlarına yüklenerek Salihli'ye götürüldü. Salihli'deki Romanlar tarafından davul zurna eşliğinde oyunlar oynanarak karşılanan Romanlar, kaymakamlığın kiralayarak, badanalarını ve temizliğini yaptırdığı 4 eve yerleştirildi. Kalan 48 Roman vatandaşın da 3 gün içinde kiralanacak evlere yerleştirileceği belirtildi.
Emre Saçlı/Sabah
28 Roman yeni evinde
Manisa'nın Selendi İlçesi'nde sigara kavgası yüzünden başlayan ve ardından büyüyen olaylardan sonra Gördes'te konaklayan 18 Roman aileden 8'i Salihli'ye gönderildi. Salihli Kaymakamlığı tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında ilçede ilk aşamada kiralanan 8 evde hazırlıkların tamamlanmasının ardından, Gördes'te bulunan Roman vatandaşlar arasından 28 bireyli 8 aile Salihli'ye gitti. Selendi'de yaşanan olaylar nedeniyle 4 gündür Gördes'te kalan Roman aileler, kaymakam, belediye başkanı ve ilçe emniyet amiri tarafından uğurlandı. Gördes'te kalan 48 kişinin de salı ya da çarşamba günü Salihli'ye taşınacağı bildirildi.
Akşam
Romanlar Salihli'ye yerleşecek, evler kiralandı
Manisa'nın Selendi ilçesinde çıkan olaylardan sonra Gördes'e taşınan Roman ailelerden yedisi, Salihli'ye yerleştirilecek. Bu amaçla Salihli Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nca evler kiralandı ve bir yıllık bedeli ödendi. Ayrıca Manisa Valiliği de 21 aileye biner lira yardımda bulunacak. İşsiz Romanların ev sahibi olması sağlanacak, çocukları okullara gönderilecek.
Manisa Valisi Celalettin Güvenç, yedi Roman ailesi için tuttukları evlerin eksiklerini giderdiklerini söyledi. Vali Güvenç, "Romanlar Salihli'ye de istenmiyor" sözlerinin dedikodudan ibaret olduğuna dikkat çekti. Manisa Valiliği'nde, Güvenç başkanlığında İl Emniyet Müdür Yardımcısı İbrahim Çakmak, İzmir Romanlar Derneği Başkanı Abdullah Cıstır, Akhisar Çağdaş Romanlar Derneği Başkanı Erdoğan Şener, Başkan Yardımcısı Nurullah Ağkanat'ın katılımıyla toplantı yapıldı.
Roman vatandaşların kendi istekleri doğrultusunda Salihli'ye yerleşmek istediğini ifade eden Güvenç, "Sosyal devletin gereğini yapacağız." dedi. Söz konusu ailelerin, Şehitler Mahallesi'nde Romanların oturduğu bölgeye yerleştirileceğini kaydeden Salihli Belediye Başkanı Mustafa Uğur Okay ise bunun bir problem teşkil etmeyeceğini söyledi. Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının istediği yerde iş tutabileceğini, yerleşip çalışabileceğini vurgulayan Başkan Okay, "Devletin, bu hak ve özgürlüğe gerçeklik kazandırma görevi vardır. Bir vatandaşın bir yere yerleştirilmesi, diğerlerine sorulabilir mi?" şeklinde konuştu.
Selendi girişinde bir çadırda yaşayan işsiz Roman Burhan Uçkun, yılbaşı gecesi alkollü olarak Musa Yıldız ve kardeşi Ramazan Yıldız'ın işlettiği kahvehaneye gitmiş, sigara içtiği için uyarılmasına öfkelenerek arkadaşlarıyla baskın düzenlemişti. Bunun üzerine olaylar kontrolden çıkmış, Selendi halkı toplanıp Roman vatandaşların oturduğu mahallede arabaları yakıp evleri taşlamıştı. Ardından da 70 civarında Roman Gördes'e kaçmıştı.
Tahrik de olsa Romanlara yapılanlara üzüldük, kapımız onlara açık
Manisa'nın yaklaşık 6 bin nüfuslu ilçesi Selendi'de Roman vatandaşlarla yerli halk arasında yaşananlar, Türkiye'nin gündemine oturdu. Yılbaşı gecesinde sigara içme tartışmasıyla başladığı iddia edilen olayların, basında 'sürgün' ve 'ırkçılık' şeklinde yer alması ilçe halkı ve yöneticilerini üzdü. Birkaç Roman vatandaşın şahsi hatasının herkese mal edilmesinin doğru olmadığını vurgulayan Selendi Belediye Başkanı Nurullah Savaş, ilçeden ayrılanlara kapılarının ve gönüllerinin her zaman açık olduğunu söyledi. Başkan Savaş, "Onlar bizim vatandaşımız, kardeşimiz. Romanları kesinlikle bizden ayrı göremeyiz." diyerek etnik ayrımcılık iddialarını kabul etmedi.
Vatandaşlar da yaşananları tasvip etmezken Selendi halkının barbar ve ırkçı olarak gösterilmesinin de yanlış olduğunu ifade etti. Selendililer, tepkilerini şu sözlerle dile getiriyor: "Yapılanları tasvip etmemiz söz konusu bile olamaz; ama Romanların içindeki bazı kişiler de sütten çıkmış ak kaşık değildi."
Olayı başlatan Roman vatandaşlardan Burhan Uçkun'un sabıka dosyası kabarık çıktı. Yaklaşık üç ay önce cezaevinden çıkan Uçkun'un 13 hırsızlık, iki dolandırıcılık ve çok sayıda resmi evrakta sahtecilikten kaydı bulunduğu öğrenildi. Olaylar sırasında hayatını kaybeden Uçkun'un babası Necdet Uçkun'un da 30 yıl önce Selendi'de bir kişiyi öldürdüğü belirtildi.
Özdemir Özkan/Zaman