27 / 04 / 2024

Sembol İnşaat, Expo 2017'nin ana projecisi oldu!

Sembol İnşaat, Expo 2017'nin ana projecisi oldu!

Başkent Astana, Orta Asya ve BDT ülkelerinin en iddialı projesi olarak tarihe geçecek olan 'EXPO 2017'ye, Sembol İnşaat organizasyonun en büyük yüklenici firması ve ana projecisi olarak dikkat çekiyor.



Astana kentinin inşasında şehrin simgesi olan pek çok yapıyı hayata geçiren Sembol inşaat, EXPO 2017 projesinin de 80 metre çapında ve 94 metre yüksekliğinde tümüyle çelik, titanyum, alüminyum ve dev küresel camlarla içinde rüzgar türbini olan bir küreyi hayata geçirecek. Sembol İnşaat, sergi merkezi ve daha sonra teknoloji müzesi olarak kullanılacak olan bu yapının yanında aynı sahada kongre salonu, sanat merkezi, açık ve kapalı konser salonları gibi kültür ve sosyal amaçlı binanın da inşaatını gerçekleştirecek. 


Kazakistan için uluslararası öneme sahip bu projede yer almanın gururunu yaşadıklarını belirten Sembol İnşaat Kurucusu Fettah Tamince, projeyle ilgili "Bu ülkede uzun yıllardan bu yana var olarak, bir çok önemli yapıyı başarıyla şehre kazandırmamız böylesine önemli bir projenin liderliğini yapmamızı sağladı. EXPO 2017 Future Energy konseptiyle hayata geçirilirken geleceğin enerjisi konseptiyle geleceğin projelerine imza atmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı. Kazakistan ve Astana'nın dünyaya tanıtımına katkı sağlayacak olan EXPO 2017'ye yaklaşık 6 milyon ziyaretçi ve 100'den fazla ülkenin katılımının beklendiğini dile getiren Tamince, "Söz konusu projelerin hayata geçirilebümesi için ciddi bir istihdam olanağı yaratüacak. EXPO 2017 projesinin en prestijli binalarını inşaa ediyor olmamız ülke ekonomisine katkı sağlarken, biz de uluslararası tecrübelerimize bir yenisini daha ekleme şansını yakalıyoruz. Türkiye ve kardeş Kazakistan'ın ilişkileri açısından da son derece önemli bir noktada olmak gurur verici" diye konuştu. 


Bugüne kadar Kazakistan'da 1 milyon metrekarelik yapılara imza atan Sembol İnşaat'm EXPO 2017 için gerçekleştirileceği projeler 175 hektarlık bir alan içinde yer alıyor. Bu alanda Kazakistan Astana Pavilyonu-Küre, 3 bin kişilik kongre binası, 245 odalı 5 yıldızlı otel, ofis binaları, restoran ve diğer ticari alanlar, bin kişilik tiyatro ve konser binası, alışveriş ve eğlence merkezi, uluslararası ve tematik pavilyonlar, amfitiyatro, sanat merkezi, rezidanslar, okullar ve park alanları olacak. EXPO 2017 projesinin her disiplini, aralarında ödüllü iç mimar Khuan Chew, tiyatro ve konser salonu tasarımcısı Charcoal Blue, taşıyıcı sistem tasarımcısı Prof. Dr. Werner Sobek gibi uluslararası bir ekip tarafından Sembol İnşaat önderliğinde hazırlanıyor. Mimari ve şehircilik projesinin kimin yapacağına uluslararası bir yarışma sonucu Adrian Smith + Gordon Gill Mimarlık Bürosu tarafından kazanıldı. Adrian Smith neo-futuristik mimari akımın en ünlü temsücisi olarak biliniyor. Dünyadaki pek çok büyük ve önemli tasarımları arasında Londra'daki dev emlak geliştirme projesi Canary Wharf ve Dubai'deki dünyanın en yüksek binası 830 metre yüksekliğindeki Burj Khalifa yer alıyor. Adrian Smith + Gordon Gill mimarlık bürosu şu anda Cidde'de dünyanın yeni en yüksek binası olarak tescü edilecek 1000 metreden daha yüksek olacağı planlanan (tam yükseklik açıklanmıyor) Kraliyet Kulesi'ni tasarlıyor. 


Dünya Özel Ek


Geri Dön