Sektörel

Sembol İnşaat'ın yaptığı Astana Arena Stadyumu açıldı

Yapımına 2006 yılında başlanan, 185 milyon dolara mal olan ve çatısı istenildiğinde açılabilen Astana Arena Stadyumu, hizmete açıldı...

Sembol İnşaat tarafından Astana'da inşa edilen "Astana Arena Stadyumu", Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in katıldığı törenle hizmete açıldı.

Yapımına 2006 yılında başlanan, 185 milyon dolara mal olan ve çatısı istenildiğinde açılabilen Astana Arena Stadyumu, 30 bin seyircilik kapasiteye sahip.

Astana Arena Stadyumu'nun açılışı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Rixos Hotels Yönetim Kurulu Başkanı ve Sembol İnşaat'ın kurucusu Fettah Tamince, Sembol İnşaat olarak Kazakistan'ın simgesi haline gelen projelerden birini daha tamamlamanın gururunu yaşadıklarını söyledi.

Stadyumun, Kazakistan ve Astana'nın sosyal ve kültürel hayatına önemli katkılar sağlayacağını dile getiren Tamince, Astana Arena Stadyumu'nun hem şehir hem de grupları için bir prestij projesi olduğunu bildirdi. Tamince, "Astana Arena Stadyumu, gerek teknolojisi gerekse de mimari özellikleriyle son yıllarda yapılan stadyumlar arasında ayrıcalıklı bir yere sahip olacaktır" dedi.

Kazakistan'daki yatırımlarına devam ettiklerini anlatan Tamince, Sembol İnşaat'ın başta Kazakistan olmak üzere faaliyet gösterdiği ülkelerdeki projeleri hakkında ise şunları söyledi:

"Sembol İnşaat olarak kurulduğumuz günden bu güne kadar geçen kısa sürede çok büyük projelere imza attık. Hayata geçirdiğimiz projeler, farklılığı ile diğer projelerden hep ayrıştı. Başkalarının kolayca geri çekildiği durumlarda biz dik durduk ve üstlendiğimiz her projeyi beklentilerin üzerine çıkarak tamamladık. Çalışmalarımız, inandığı proje için eksi 40 derecede bile çalışan heyecan dolu işçiler, mühendisler ve yöneticilerden oluşan takımımızın eseridir.

Bugün Avrupa'dan Kazakistan'a, Ukrayna'dan Rusya'ya geniş bir coğrafyaya yayıldık. Zor inşaat projelerine uygulanabilir ve ekonomik çözümler sağlama yeteneğimiz, başarımızın ayırıcı özelliği olmuştur. Bugün sahip olduğumuz know-how ile dünyanın sayılı şirketleri arasında yer alıyoruz. En büyük gururumuz ise projelerimizi, sözleşmelerde yer alan sürelerden daha kısa bitirmek konusundaki gücümüz."

ASTANA ARENA STADYUMU

Stadyumun tasarımını Tabanlıoğlu Mimarlık'ın yaptığını belirten Tamince, Astana Arena Stadyum'unun, FIFA ve UEFA kriterleriyle, bölgenin sert iklim koşullarına uygun olarak tasarlandığını bildirdi.

Tamince, yeşil alanını korumak, iklimsel faktörlerden etkilenmemek ve farklı etkinliklere ev sahipliği yapabilmek için stadyumun istenildiğinde 15-20 dakika içerisinde tamamen açılıp kapanabilen hareketli çatı sistemine sahip olduğunu belirtti.

Astana Stadyumu'nun bu özelliği sayesinde futbol müsabakaları dışında basketbol ve tenis gibi spor müsabakalarında, konser ve fuar gibi farklı amaçlar için de rahatlıkla kullanılabileceğine dikkati çeken Tamince, "Astana Arena Stadyumu, 30 bin kişiyi bir araya getiren sosyal bir değer, büyüklüğü, kapsamı ve mimari tasarımıyla simgesel bir yapıdır" dedi.

Tamince, Astana Arena Stadyumu'nun, şehir merkezi ile uluslararası hava limanını birbirine bağlayan ana yol üzerinde, 232 bin 485 metre karelik alanda kurulu olduğunu bildirdi.

Futbol sahasının, alttan ısıtmalı olduğunu ve yüksek standartlara sahip suni çimler ile kaplandığını belirten Tamince, sahanın üzerinin teknik özellikleri yüksek pitch cover gibi malzemelerle kaplanabildiğini ifade etti.
Stadyumun toplam oturma kapasitesinin 30 bin kişi olduğunu vurgulayan Tamince, alt tribün alanlarına 16 bin, üst tribün alanlarına ise 14 bin kişinin oturabileceği şekilde planlanan stadyumda VIP tribünlerinin, stadın batı tarafında, alt ve üst tribün alanlarının arasında bulunduğunu ve her tribün altında izleyiciler için yeterli sayıda tuvalet ve büfe alanı olduğunu söyledi.

VIP suitlerinin, stadyumun 10.50 kotunda bulunduğunu anlatan Tamince, bu katta 24 adet suit, ana kontrol odası, televizyon yayın odası, restoranlar, bar, tuvaletler ve VIP salonunun yer aldığını kaydetti. Sporcuların, VIP seyircilerin ve medya mensuplarının, stadyumun batı yönünden giriş yapabildiğini dile getiren
Tamince, medya mensupları ile VIP seyirciler arasında "mixed zone"un planlandığını, bu sayede iki alanın birbirinden ayrıldığını anlattı.

İLK VURUŞ, NAZARBAYEV'DEN

Astana Arena Stadyumu'nun açılışında konuşan Nazarbayev, Kazakistan'ın böyle bir stadyuma kavuşmasından dolayı çok mutlu olduğunu belirterek, stadyumun yapımında emeği geçenlere teşekkür etti.

6 Temmuz'un, Astana'nın kuruluş günü olduğunu hatırlatan Nazarbayev, açılış törenine işaret ederek, "Bu yıl kutlamalara erken başlamış olduk" dedi.

Kazak futbolunun geleceği için böyle stadyumlara ihtiyaçları olduğunu dile getiren Nazarbayev, gelecek nesillerin sağlam şekilde yetişmeleri için hiçbir masraftan kaçınmayacaklarını bildirdi.

Stadyumun açılışı için düzenlenen törene Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in ve Fettah Tamince'nin yanı sıra, Sembol İnşaat'ın kurucularından Aytekin Gültekin, Tamince Şirketler Grubu Başkan Yardımcısı Menderes Türel, Kazak Bakanlar, milletvekilleri, Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Milli Takımlar Sorumlusu Levent Kızıl, Türk Mili Futbol Takımı Teknik Direktörü Fatih Terim, Futbolcu Hakan Şükür, Hasan Şaş, Kakha Kaladze ve Andriy Shevchenko katıldı.

Açılış töreninin ardından Kazakistan'ın Lokomotiv Astana ve Kazakistan Gençler Milli Takımı arasında bir dostluk maçı oynandı. Maçı, İtalyan Hakem Pierluigi Collina yönetti. Stadyumda topa ilk vuruşu da, Nursultan Nazarbayev yaptı.

Hakan Şükür ve Hasan Şaş, konuk oyuncu olarak Lokomotiv Astana Takımı'nda oynarken, Kakha Kaladze ve Andriy Shevchenko Kazakistan Gençler Milli Takımı'nda oynadı. Konuk oyuncuların, 13. dakikasında ayrıldığı maç, Lokomotiv Astana Takımı'nın 5-2 üstünlüğü ile sona erdi.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Türk mimarla inşaatçı el ele verdi, Astana Arena 185 milyon dolara bitti
Kazakistan'ın başkenti Astana'da Fettah Tamince'nin Sembol İnşaat'ı tarafından yapılan Arena Stadyumu açıldı. Sert kış şartları nedeniyle 2 yılda tamamlanan stadyum, 185 milyon dolara mal oldu. Türk mimar ve inşaatçılarının ortak eseri olan stadyumda, 30 bin kişi maç izleyebilecek

Kazakistan'ın başkenti Astana'da mimari çizimi ve inşaatı Türk firmaları tarafından yapılan 30 bin kişilik modern stadyum Nursultan Nazarbayev'in katıldığı törenle açıldı. Rixos otelleri ile tanınan Sembol İnşaat'ın yapımına 2006'da başladığı, 185 milyon dolara mal olan ve çatısı istenildiğinde 15 dakikada kapanabilen Astana Arena Stadyumu 30 bin seyircilik kapasiteye sahip. Rixos Hotels Yönetim Kurulu Başkanı ve Sembol İnşaat'ın patronu Fettah Tamince, Kazakistan'ın simgesi haline gelen projelerden birini daha tamamladıklarını söyledi. Tamince, "Astana Arena Stadyumu, gerek teknolojisi gerekse de mimari özellikleriyle son yıllarda yapılan stadyumlar arasında ayrıcalıklı bir yere sahip olacaktır" dedi.

Eksi 40 derecede
Kazakistan'daki yatırımlarına devam ettiklerini anlatan Tamince, Sembol İnşaat'ın başta Kazakistan olmak üzere faaliyet gösterdiği ülkelerdeki projeleri hakkında şu bilgileri verdi: "Sembol İnşaat olarak kısa sürede çok büyük projelere imza attık. Hayata geçirdiğimiz projeler, farklılığı ile diğer projelerden hep ayrıştı. Başkalarının kolayca geri çekildiği durumlarda biz dik durduk ve üstlendiğimiz her projeyi beklentilerin üzerine çıkarak tamamladık. Çalışmalarımız, inandığı proje için eksi 40 derecede bile çalışan heyecan dolu işçiler, mühendisler ve yöneticilerden oluşan takımımızın eseridir. Bugün Avrupa'dan Kazakistan'a, Ukrayna'dan Rusya'ya geniş bir coğrafyaya yayıldık."

30 bin kişilik
Stadyumun tasarımını Tabanlıoğlu Mimarlık'ın yaptığını belirten Fettah Tamince, Astana Arena Stadyum'u hakkında şu bilgileri verdi: "FIFA ve UEFA kriterleriyle, bölgenin sert iklim koşullarına uygun olarak tasarlandı. Yeşil alanını korumak, iklimsel faktörlerden etkilenmemek ve farklı etkinliklere ev sahipliği yapabilmek için stadyum istenildiğinde 15-20 dakika içerisinde tamamen açılıp kapanabilen hareketli çatı sistemine sahip. Astana Stadyumu'nun bu özelliği sayesinde futbol müsabakaları dışında basketbol ve tenis gibi spor müsabakaları, konser ve fuar gibi farklı amaçlar için de rahatlıkla kullanılabilir. Astana Arena Stadyumu, 30 bin kişiyi bir araya getiren sosyal bir değer, büyüklüğü, kapsamı ve mimari tasarımıyla simgesel bir yapıdır."

Nazarbayev başlattı, Hakan Şükür ve Hasan Şaş da oynadı
Stadyumun açılışı için düzenlenen törene Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve Fettah Tamince'nin yanı sıra, Sembol İnşaat'ın kurucularından Aytekin Gültekin, Tamince Şirketler Grubu Başkan Yardımcısı Menderes Türel, Kazak bakanlar, milletvekilleri, Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Milli Takımlar Sorumlusu Levent Kızıl, Türk Mili Futbol Takımı Teknik Direktörü Fatih Terim, Hakan Şükür, Hasan Şaş, Kakha Kaladze ve Andriy Shevchenko katıldı. Açılış töreninin ardından Kazakistan'ın Lokomotiv Astana ve Kazakistan Gençler Milli Takımı arasında bir dostluk maçı oynandı. Maçı, İtalyan Hakem Pierluigi Collina yönetti. Stadyumda topa ilk vuruşu da, Nursultan Nazarbayev yaptı. Hakan Şükür ve Hasan Şaş, konuk oyuncu olarak Lokomotiv Astana Takımı'nda oynarken, Kakha Kaladze ve Andriy Shevchenko Kazakistan Gençler Milli Takımı'nda oynadı. Konuk oyuncuların, 13'üncü dakikasında ayrıldığı maç, Lokomotiv Astana Takımı'nın 5-2 üstünlüğü ile sona erdi.

Rakamlarla Astana Arena Stadyumu
2006 yılında inşaatına başlandı ve 185 milyon dolara mal oldu. Çatısı istenildiğinde 15 dakikada kapanabiliyor.
232 bin 485 metre karelik alanda kurulu 30 bin seyirci kapasiteli. Stadyumun toplam oturma kapasitesi 30 bin kişi.  Alt tribün alanlarına 16 bin, üst tribün alanlarına ise 14 bin kişinin oturabileceği şekilde planlandı. Futbol sahası, alttan ısıtmalı. Ayrıca yüksek standartlara sahip suni çimler ile kaplandı. Sahanın üzeri teknik özellikleri yüksek malzemelerle kaplandı. 24 adet suit, ana kontrol odası, televizyon yayın odası, restoranlar, bar, tuvaletler ve VIP salon yer alıyor.
Süleyman ARAT/Hürriyet

Tamince'den Kazakistan'a yüzde 100 Türk işi stadyum
Kazakistan'ın Astana Arena Stadı, Hakan Şükür, Shevchenko ve Collina'nın katıldığı görkemli bir törenle açıldı.185 milyon dolara mal olan stadyumu Rixos'un patronu Fettah Tamince inşa etti

Rixos Oteller Grubu'nun sahibi Fettah Tamince'ye ait uluslararası inşaat şirketi Sembol İnşaat'ın Kazakistan'da inşa ettiği Astana Arena Stadyumu, Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in de katılımıyla hizmete açtı. Sembol İnşaat tarafindan inşa edilen tasarımını ise Tabanlıoğlu Mimarlık'ın üstlendiği yatırım 185 milyon dolara mal oldu. Stadın açılışına Kazakistan Cumhurbaskanı NurSultan Nazarbayev, Sembol İnşaat ve Rixos Otelleri Yönetim Kurulu Baskanı Fettah Tamince, Sembol İnşaat ortağı Aytekin Gültekin, Tamince Şirketler Grubu Baskan Yardımcısı Menderes Türel, Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Milli Takimlar Sorumlusu Levent Kızıl, Milli Takım Teknik Direktörü Fatih Terim, futbolcu Hakan Şükür ve Hasan Şaş katıldı. Yapımına 2006 yılında başlanan 30 bin seyirci kapasitesine sahip stadyum 232 bin 485 metrekare alan üzerine inşa edildi.

ÜSTÜ KAPANAN 6. STAD
Dünyanın üstü açılıp kapanan 6'ncı stadyumu olduğu açıklanan yatırımla ilgili olarak Sembol İnşaat kurucusu Fettah Tamince stadın ödüllü mimarisi ile son yıllarda yapılan stadyumlar arasında ayrıcalıklı bir yere sahip olacağını kaydetti. Kazakistan'daki yatırımlarına devam ettiklerini kaydeden Tamince, "Başkalarının kolayca çekildiği durumlarda biz hep dik durduk ve üstlendiğimiz projeleri beklentilerin üzerinde tamamladık. Bu proje için eksi 40 derecede bile çalışan heyecan dolu işçiler, mühendisler ve yöneticilerden oluşan takımımızın eseri" dedi. Stadyumun hem Sembol İnşaat hem de Kazakistan için bir prestij projesi olduğunu dile getiren Tamince, "Sembol İnşaat kurulduğu günden bugüne kadar Avrupa'dan Kazakistan'a, Ukrayna'dan Hırvatistan, Avusturya, Dubai ve Ortadoğu'ya kadar pek çok bölgede çeşitli projeler yürüttük yürütüyoruz" diye konuştu.
Dilek TAŞ/Sabah

Astana'ya muhteşem Türk stadı
 
Sembol İnşaat tarafından Kazakistan'ın başkentinde 185 milyon dolara inşa edilen akıllı stadyum açıldı. Dünyanın üstü tamamen kapatılabilen 6. stadı olan Astana Arena'nın zemini alttan ısıtmalı

Kazakistan'ın başkenti Astana'da mimari çizimi ve inşaatı Türk firmaları tarafından yapılan 30 bin kişilik modern stadyum Nursultan Nazarbayev'in katıldığı görkemli bir törenle hizmete girdi. Rixos otelleri ile adını dünyaya duyuran Sembol İnşaat tarafından inşa edilen Astana Stadyumu sert kış şartları nedeniyle ancak 2 yılda tamamlanabilirken 185 milyon dolara mal oldu. Sembol İnşaat Kurucusu Fettah Tamince Kazakistan'ın simgesi haline gelen Astana akıllı stadyumunun kendilerinin gurur abidesi olduğunu belirterek 'Bu stad hızla gelişen 11 yıllık başkente çok büyük bir değer katacaktır. Olumsuz hava koşullarında istendiğinde üzeri kapatılabilen, zemini alttan ısıtmalı bu stadyum konser gibi birçok konuda da hizmet verecek' diye konuştu.

Terim ve Şükür de katıldı
Dev stadyumun açılış törenine Türkiye'den ve dünyadan pek çok ünlü sporcu ve işadamı katıldı. Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim,
Mili takımlar sorumlusu Levent Kızıl, Milli takım ve Galatasaray'ın eski kaptanı Hakan Şükür, Hasan Şaş, eski ünlü hakem Collina, Ukraynalı futbolcu Shevcehenko ve AC Milan takımında oynayan Gürcü futbolcu Kaladze da törende hazır bulundu. Nursultan Nazarbayev'in başlama vuruşuyla Kazakistan Genç Milli takımı ile Lokomotif Astana takımları bir açılış maçı yaptılar. Bu maçta Hakan Şükür, Hasan Şaş, Ukraynalı yıldız Shevcehenko ve Kaladze de 20 dakika boyunca sahada kalıp futbol oynadı.

GS burada oynamayacak
Seyirci izleme alanları, otopark sistemi ve yüksek standart suni çimle kaplanan zeminiyle FIFA ve UEFA kriterlerine uygun. Bu nedenle 16 Temmuz tarihinde Kazak takımı FC Tobol Kostanay ile Galatasaray'ın oynayacağı Avrupa Ligi eleme maçı bu stadyumda oynanması istenmişti. Ancak o tarihe kadar FIFA yetkililerinin stadyumu inceleyip 'olur' belgesini veremeyecekleri tahmin ediliyor.

Levent ERTEM/Akşam

Astana'nın sembolü Türk girişimcisinin gururu 

Rixos'un sahibi işadamı Fettah Tamince'nin ortağı olduğu Sembol İnşaat, Kazakistan'da yeni bir projeye daha imza attı. Şimdiden Astana'nın sembolü haline gelen dev stadyum hizmete açıldı

Rixos otellerinin sahibi Fettah Tamince ile Aytekin Gültekin'in ortak olduğu Sembol İnşaat, Kazakistan'da 160 milyon dolarlık projeye imza attı. Daha önce Kazakistan'da birçok projeyi tamamlayan, son olarak da başkent Astana'da Rixos President Hotel'i inşa eden Sembol İnşaat, 3 yılda tamamladığı Astana Arena Stadyumu'nu teslim etti. 185 milyon dolara mal olan ve çatısı istenildiğinde açılabilen Astana Arena Stadyumu, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in katıldığı törenle dün hizmete açıldı. Açılışa birçok ünlü isim de katıldı.

Tamince: Gururluyuz

Orta Asya'nın en büyüğü olma özelliği taşıyan Astana Arena Stadyumu'nun açılışı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Rixos Hotels Yönetim Kurulu Başkanı ve Sembol İnşaat'ın kurucusu Fettah Tamince, Sembol İnşaat olarak Kazakistan'ın simgesi haline gelen projelerden birini daha tamamlamanın gururunu yaşadıklarını söyledi. Stadyumun, Kazakistan ve Astana'nın sosyal ve kültürel hayatına önemli katkılar sağlayacağını dile getiren Tamince, Astana Arena Stadyumu'nun hem şehir hem de grupları için bir prestij projesi olduğunu bildirdi. Tamince `Astana Arena Stadyumu, gerek teknolojisi gerekse de mimari özellikleriyle son yıllarda yapılan stadyumlar arasında ayrıcalıklı bir yere sahip olacaktır' dedi.

Stadyumun tasarımını Tabanlıoğlu Mimarlık'ın yaptığını belirten Tamince, Astana Arena Stadyumu'nun, FIFA ve UEFA kriterleriyle, bölgenin sert iklim koşullarına uygun olarak tasarlandığını bildirdi. Tamince, stadyumun istenildiğinde 15-20 dakika içerisinde tamamen açılıp kapanabilen hareketli çatı sistemine sahip olduğunu belirterek bu özelliği sayesinde futbol müsabakaları dışında basketbol ve tenis gibi spor müsabakalarında, konser ve fuar gibi farklı amaçlar için de rahatlıkla kullanılabileceğine dikkati çekti. Tamince `Astana Arena Stadyumu, 30 bin kişiyi bir araya getiren sosyal bir değer, büyüklüğü, kapsamı ve mimari tasarımıyla simgesel bir yapıdır' dedi.

Stadyumun açılışında konuşan Nazarbayev ise, Kazakistan'ın böyle bir stadyuma kavuşmasından dolayı çok mutlu olduğunu belirterek, stadyumun yapımında emeği geçenlere teşekkür etti. 6 Temmuz'un, Astana'nın kuruluş günü olduğunu hatırlatan Nazarbayev, açılış törenine işaret ederek `Bu yıl kutlamalara erken başlamış olduk' dedi. Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Kazak futbolunun geleceği için böyle stadyumlara ihtiyaçları olduğunu dile getirdi.

Törene ünlü isimler katıldı

Törene Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in yanı sıra Sembol İnşaat'ın kurucularından Aytekin Gültekin, Tamince Şirketler Grubu Başkan Yardımcısı Menderes Türel, Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Milli Takımlar Sorumlusu Levent Kızıl, Türk Mili Futbol Takımı Teknik Direktörü Fatih Terim, futbolcu Hakan Şükür, Hasan Şaş, Kakha Kaladze, Ukraynalı futbolcu Andriy Shevchenko ve ünlü hakem Collina katıldı.

Asya'nın  en akıllı stadyumu

Orta Asya'nın kalkınma hızı en yüksek ülkelerinden biri olan ve krize rağmen büyümesini sürdüren Kazakistan'ın en büyük stadyumu olan Astana Arena Olimpik Stadyumu 30 bin seyirci kapasitesine sahip. Sembol İnşaat tarafından 3 yılda tamamlanan stadyumun üstü hareketli çatı sistemi ile açılıp kapanabilecek. Stadyum futbolun yanı sıra basketbol, tenis maçlarının yanında konser ve fuarlar için de kullanılacak. Yapımına 2006'da başlanan ve 185 milyon dolara mal olan stadın tasarımını da bir başka Türk şirketi Tabanlıoğlu Mimarlık yaptı.

Açılış vuruşu Nazarbayev'den

Açılış töreninin ardından Kazakistan'ın Lokomotiv Astana ve Kazakistan Gençler Milli Takımı arasında bir dostluk maçı oynandı. Maçı, İtalyan Hakem Pierluigi Collina yönetti. Stadyumda topa ilk vuruşu da, Nursultan Nazarbayev yaptı. Hakan Şükür ve Hasan Şaş, konuk oyuncu olarak Lokomotiv Astana Takımı'nda oynarken, Kakha Kaladze ve Andriy Shevchenko Kazakistan Gençler Milli Takımı'nda oynadı. Konuk oyuncuların, 13. dakikasında ayrıldığı maç, Lokomotiv Astana Takımı'nın 5-2 üstünlüğü ile sona erdi.
Açılış sırası Han Çadırı'nda

Sembol İnşaat'ın Kazakistan'da yürüttüğü projeler arasında Han Çadırı adını taşıyan dev kompleks de bulunuyor

Şimdiden Astana şehrinin modern yüzünü yansıtan simge yapılarından biri olan Astana Stadyumu'nun dışında de ülkede çok sayıda Türk mimar, mühendis ve inşaatçısının imzasını taşıyan eser bulunuyor. Astana Stadyumu'nun inşaat bölümünü gerçekleştiren Sembol Grubu Kazakistan'ın başkentinde geçtiğimiz yıllar içinde 30 milyon dolar değerinde Rixos Almaty President Hotel'i, Cam Piramit (Kazakistan Barış ve Antlaşma Sarayı), 470 bin metrekare üzerine kurulu Astana Üniversitesi, Astana Kongre Merkezi'ni hizmete açmıştı. Sembol İnşaat, 359 bin metrekare üzerine kurulu ve içinde lüks rezidansların yanı sıra butikler, gurme restoranlar, aquapark, mini golf, sinemalar, üzeri kapalı sahil şeridi ve havuz, açık alanlar, 5 yıldızlı otel, ofisler, açık ve kapalı otopark bulunan Han Çadırı'nın açılışını ise ekimde yapmayı planlıyor.

Galatasaray bu stadda oynayamayacak

Astana Stadyumu seyirci izleme alanları, otopark sistemi ve yüksek standart suni çimle kaplanan zeminiyle FIFA ve UEFA kriterlerine uygun. Bu nedenle 16 Temmuz tarihinde Kazak takımı FC Tobol Kostanay ile Galatasaray'ın oynayacağı Avrupa Ligi eleme maçı bu stadyumda oynanması istenmişti. Ancak o tarihe kadar FIFA yetkililerinin stadyumu inceleyip `olur' belgesini veremeyecekleri tahmin ediliyor.

Star

Astana Arena Stadyum'u açıldı

Sembol İnşaat tarafından Astana'da inşa edilen Astana Arena Stadyumu hizmete açıldı. Yapımına 2006 yılında başlanan, 185 milyon dolara mal olan ve çatısı istenildiğinde açılabilen Astana Arena Stadyumu, 30 bin seyircilik kapasiteye sahip. Astana Arena Stadyumu'nun açılışı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Rixos Hotels Yönetim Kurulu Başkanı ve Sembol İnşaat'ın kurucusu Fettah Tamince, Sembol İnşaat olarak Kazakistan'ın simgesi haline gelen projelerden birini daha tamamlamanın gururunu yaşadıklarını söyledi. Arena Stadyumu, gerek teknolojisi gerekse de mimari özellikleriyle son yıllarda yapılan stadyumlar arasında ayrıcalıklı bir yere sahip. Futbol sahası, alttan ısıtmalı ve yüksek standartlara sahip suni çimler ile kaplı. Stadyumun açılışı için düzenlenen törene,Fatih Terim, Hakan Şükür, Hasan Şaş ve Andriy Shevchenko da katıldı.

Radikal

Tamince'nin 3 yılda bitirdiği stat Kazakistan'ın sembolü olacak 
 
Türk firması Sembol İnşaat tarafından Kazakistan'ın başkenti Astana'da inşa edilen Astana Arena Stadyumu, Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in katıldığı törenle hizmete açıldı. Yapımına 2006 yılında başlanan, 185 milyon dolara mal olan ve çatısı istenildiğinde açılabilen Astana Arena Stadyumu, 30 bin seyircilik kapasiteye sahip. 
 
Astana Arena Stadyumu'nun açılışı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Rixos Hotels Yönetim Kurulu Başkanı ve Sembol İnşaat'ın kurucusu Fettah Tamince, Sembol İnşaat olarak Kazakistan'ın simgesi haline gelen projelerden birini daha tamamlamanın gururunu yaşadıklarını söyledi. Stadyumun, Kazakistan ve Astana'nın sosyal ve kültürel hayatına önemli katkılar sağlayacağını dile getiren Tamince, Astana Arena Stadyumu'nun hem şehir hem de grupları için bir prestij projesi olduğunu bildirdi. Tamince, "Astana Arena Stadyumu, gerek teknolojisi gerekse de mimari özellikleriyle son yıllarda yapılan stadyumlar arasında ayrıcalıklı bir yere sahip olacaktır.'' dedi.

Kazakistan'daki yatırımlarına devam ettiklerini anlatan Tamince, Sembol İnşaat'ın başta Kazakistan olmak üzere faaliyet gösterdiği ülkelerdeki projeleri hakkında bilgiler verdi. Buna göre Sembol İnşaat, kurulduğu günden bugüne kadar geçen sürede çok büyük projelere imza attı. Hayata geçirdiği projeler, farklılığı ile diğer projelerden ayrıştı. Başkalarının kolayca geri çekildiği durumlarda kendilerinin dik durarak üstlendiği her projeyi beklentilerin üzerine çıkarak tamamladıklarını ifade eden Tamince, "Çalışmalarımız, inandığı proje için eksi 40 derecede bile çalışan heyecan dolu işçiler, mühendisler ve yöneticilerden oluşan takımımızın eseridir. Avrupa'dan Kazakistan'a, Ukrayna'dan Rusya'ya geniş bir coğrafyaya yayıldık. Zor inşaat projelerine uygulanabilir ve ekonomik çözümler sağlama yeteneğimiz, başarımızın ayırıcı özelliği olmuştur." dedi. Sahip oldukları know-how ile dünyanın sayılı şirketleri arasında yer aldıklarını anlatan Sembol İnşaat'ın patronu, en büyük gururlarının projelerini sözleşmelerde yer alan sürelerden daha kısa zamanda bitirme güçleri olduğunu vurguladı.

Bölgenin sert iklimine uygun stadyum

Stadyumun, FIFA ve UEFA kriterleriyle, bölgenin sert iklim şartlarına uygun olarak tasarlandığını anlatan Tamince, yeşil alanını korumak, iklimsel faktörlerden etkilenmemek ve farklı etkinliklere ev sahipliği yapabilmek için stadyumun istenildiğinde 15-20 dakika içerisinde tamamen açılıp kapanabilen hareketli çatı sistemine sahip olduğunu belirtti. Astana Stadyumu'nun, bu özelliği sayesinde futbol müsabakaları dışında basketbol ve tenis gibi spor müsabakalarında, konser ve fuar gibi farklı amaçlar için de rahatlıkla kullanılabileceğine dikkati çeken Tamince, "Kapsamı ve mimari tasarımıyla simgesel bir yapıdır.'' dedi.

Stadyum, şehir merkezi ile havalimanını birbirine bağlayan anayol üzerinde, 232 bin 485 metrekarelik alanda kurulu. Alttan ısıtmalı olan ve yüksek standartlara sahip suni çimler ile kaplı. Tamince, sahanın üzerinin teknik özellikleri yüksek pitch cover gibi malzemelerle kaplanabildiğini ifade etti. Statta 24 adet süit, ana kontrol odası, televizyon yayın odası, restoranlar, bar, tuvaletler ve VIP salonu yer alıyor.

İlk vuruş Nazarbayev'den

Stadyumun açılışında konuşan Nazarbayev, Kazakistan'ın böyle bir stadyuma kavuşmasından dolayı çok mutlu olduğunu belirterek, stadyumun yapımında emeği geçenlere teşekkür etti. 6 Temmuz'un, Astana'nın kuruluş günü olduğunu hatırlatan Nazarbayev, açılış törenine işaret ederek, "Bu yıl kutlamalara erken başlamış olduk." dedi. Kazak futbolunun geleceği için böyle stadyumlara ihtiyaçları olduğunu dile getiren Nazarbayev, gelecek nesillerin sağlam şekilde yetişmeleri için hiçbir masraftan kaçınmayacaklarını bildirdi. Açılış sebebiyle Lokomotiv Astana ve Kazakistan Gençler Milli Takımı arasındaki dostluk maçında topa ilk vuruşu Nursultan Nazarbayev yaptı. Açılışa Nazarbayev'in ve Fettah Tamince'nin yanı sıra Tamince Şirketler Grubu Başkan Yardımcısı Menderes Türel, Milli Takımlar Sorumlusu Levent Kızıl, Milli Takım Teknik Direktörü Fatih Terim, Hakan Şükür, Hasan Şaş, Kakha ve Shevchenko katıldı.

Kenan MEHMETZADE/Zaman

En modern stadı Türkler çizdi, yaptı 
 
Tabanlıoğlu tasarladı, Tamince inşaatı yaptı, Platini `En güzeli' dedi

Rixos Oteller Grubu'nun sahibi Fettah Tamince'nin şirketi Sembol İnşaat'ın Kazakistan'da inşa ettiği dünyanın üstü açılıp kapanan 6. stadyumu önceki gün Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in de katılımıyla hizmete açıldı. Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından tasarlanan 30 bin kişilik stat UEFA Başkanı Michel Platini'den "Avrupa'nın en güzel stadı oldu" övgüsünü aldı.

Kazakistan'da yatırım yapan en büyük Türk şirketlerinden biri olan Sembol İnşaat, ülkede inşa ettiği Barış Piramidi, Han Çadırı Alışveriş Merkezi, Rixos President Hotel gibi pek çok dev projenin ardından, 185 milyon dolar yatırımla "Astana Arena Stadyumu"nu tamamladı.

Dünyanın üstü açılıp kapanan 6. stadyumu olan ve Kazakistan'ın önemli simge yapılarından biri olması beklenen proje, önceki gün Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Sembol İnşaat kurucuları Fettah Tamince ve Aytekin Gültekin'in yanı sıra Kazak Bakanlar ve milletvekillerinin de katıldığı bir törenle hizmete açıldı. Yapımına 2006 yılında başlanan, Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından tasarlanan 30 bin seyirci kapasiteli stad, UEFA Başkanı Michel Platini tarafından "Avrupa'nın en güzel stadı" olarak nitelendirildi.

Konser ve fuar merkezi

Şehir merkezi ile uluslararası havalimanını birbirine bağlayan ana yol üzerinde 232 bin 485 metrekarelik alan üzerine kurulu Astana Arena Stadyumu'nun hem Kazakistan hem de Rixos Grubu için bir prestij projesi olduğunu söyleyen Sembol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince "Ödüllü mimarisi ile Astana'nın çağdaş yüzü olan Astana Arena Stadyumu, gerek teknolojisi gerekse de mimari özellikleriyle son yıllarda yapılan stadyumlar arasında ayrıcalıklı bir yere sahip olacak" dedi.

Projeler sürüyor

Sembol İnşaat'ın kurulduğu günden bugüne kadar çok büyük projelere imza attığını belirten Tamince, Avrupa'dan Kazakistan'a, Ukrayna'dan Hırvatistan, Avusturya, Dubai ve Ortadoğu'ya kadar pek çok bölgede çeşitli projeler yürüttüklerini, ağırlıklı olarak turizm olmak üzere birçok inşaat ve yatırım projesi gerçekleştirdikleri Kazakistan'da ise Han Çadırı Alışveriş Merkezi ve Parkview Office Tower projelerine devam ettiklerini kaydetti.

Sembol İnşaat'ın önümüzdeki dönemde de uluslararası alanda ses getiren farklı projelere imza atmaya devam edeceğini belirten Tamince, Sembol İnşaat'ın Kazakistan'da Barış ve Antlaşma Sarayı, Astana Üniversitesi, Almaty Hotel gibi projelerinin de bulunduğunu hatırlattı.

Stadyum ile ilgili bilgi veren Tabanlıoğlu Mimarlık ortaklarından Melkan Gürsel Tabanlıoğlu ise "Alttan ısıtmalı olan ve suni çimle kaplı stadyum, yeşil alanını korumak, sert iklimden etkilenmemek ve farklı etkinliklere ev sahipliği yapmak üzere istenildiğinde 15-20 dakika içinde tamamen açılıp kapanabilen hareketli çatı sistemine sahip. Bu özelliği sayesinde futbol müsabakaları dışında basketbol, tenis gibi spor müsabakaları, konser ve fuar gibi farklı amaçlar için de rahatlıkla kullanılabilecek" dedi.

Dostluk maçında Hakan Şükür ve Hasan Şaş oynadı Terim de izledi

Astana Arena Stadyumu'nun açılış törenine Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Milli Takımlar Sorumlusu Levent Kızıl, Türk Mili Futbol Takımı Teknik Direktörü Fatih Terim, Galatasaray Kulübü eski futbolcuları Hakan Şükür ve Hasan Şaş onur konuğu olarak katıldı.

Levent Kızıl'ın Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'e Türkiye Futbol Federasyonu adına bir plaket sunduğu açılış töreni, sembolik bir futbol karşılaşmasına da ev sahipliği yaptı. Kazakistan'ın Lokomotiv Astana ve Kazakistan Gençler Milli Takımı arasında oynanan dostluk maçı, Nazarbayev'in topa vuruşuyla başladı.

Hakan Şükür ve Hasan Şaş, konuk oyuncu olarak Lokomotiv Astana Takımı'nda oynarken, Kakha Kaladze ve Andriy Shevchenko Kazakistan Gençler Milli Takımı'nda top koşturdu.

Konuk oyuncuların, 13. dakikasında ayrıldığı maç, Lokomotiv Astana Takımı'nın 6-1'lik üstünlüğü ile sona erdi. Maçı, emekli olan ünlü İtalyan hakem Pierluigi Collina yönetti.

Vatan