Kira

Sembolik kira bedeliyle anahtar teslim fabrika binası yapılacak!

Yatırımcıya “anahtar teslimi fabrika binası” Bütçe Kanunu Tasarısı’na eklendi, kiralama şartlarına YPK karar verecek. Girişimciye, yatırımcıya ‘anahtar teslimi fabrika’ vaadinin yasal zemini için önemli bir adım atıldı.

Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri tamamlanan 2016 Bütçe Kanunu Tasarısı’na eklenen bir madde ile emek yoğun sektörlerde yatırımcıların talebi halinde, sembolik kira bedeliyle, anahtar teslimi fabrika binası yapılması öngörüldü. Böylece yasal zemini 2016 Bütçe Kanun Tasarısı’na eklenen bir maddeyle oluşma yoluna girdi. Bütçe Kanunu’nun Meclis’ten geçmesiyle birlikte yatırımcıların, “Parayı arsaya, binaya veriyoruz, işletmeye sermaye kalmıyor” şikayeti de çözülmüş olacak. Bilindiği gibi Türkiye’de arsa fiyatlarına göre yatırım yeri ve binası maliyeti, genel yatırım maliyetinin yüzde 70’ine kadar ulaşabiliyor


Dünya


Haber Hürriyet'te şu şekilde yer aldı;


HÜKÜMETİN seçim vaatlari arasında yer alan sembolik kira bedeliyle anahtar teslimi fabrika yapılması vaadine ilişkin yasal altyapı 2016 yılı bütçe tasarısına eklendi.


TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda verilen bir önergeye göre, verilecek desteğin kapsamı ve şartları, fabrika binası yapılacak taşınmazların ne suretle temin edileceği, kiralama şartları ve süresi ile diğer hususlara ilişkin usul ve esaslar Yüksek Planlama Kurulu’nca belirlenecek. 2016 yılı bütçe tasarısının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri önceki gün tamamlandı. Komisyon’da son olarak bütçe tasarısının maddeleri görüşüldü. 


Görüşmeler sırasında AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay’ın verdiği ve komisyonda kabul edilen önergeyle 1 Kasım seçimlerinin vaatleri arasında yer alan anahtar teslimi fabrika modelinin yasal zemini de kurulmuş oldu. Ancak düzenleme bütçe tasarıyla geldiği için 2016 yılı için geçerli olacak. Eğer uygulama uzaltılmak istenirse gelecek yıl bütçesine bir kez daha eklenmek zorunda kalınacak. 


Önergeye göre, emek yoğun sektörlerde anahtar teslimi fabrika binası yapımı projesi kapsamındaki giderlerin karşılanması amacıyla Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesinde yıl içerisinde açılacak tertiplerde yer alacak ödeneği İçişleri Bakanlığı bütçesine aktarmaya veya il özel idarelerine ve Organize Sanayi Bölgesi tüzel kişiliğine kullandırmaya Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı yetkili olacak. Ödenek kullanımı, kiralama şartları Yüksek Planlama Kurulu kararıyla belirlenecek.


Hürriyet 


Haber Yeni Asır gazetesinde şu şekilde yer aldı;


Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar'ın uzun süredir dile getirdiği, fabrikaları TOKİ'nin yaparak uygun ödeme koşullarıyla sanayiciye, yatırımcıya vermesi önerisi, Anahtar Teslim Fabrika uygulaması adı altına 2016 Bütçe Kanunu Tasarısı'na eklendi. Özellikle İzmir'deki kanaat önderleri arasında tartışmalara neden olan fabrikaların TOKİ tarafından anahtar teslimi şeklinde yapılması konusunun yakın zamanda meclis genel kuruluna gelmesinin planlandığı belirtildi. Fabrikaları TOKİ'nin yapıp yapmayacağı henüz kesinlik kazanmadı.

Yatırımcıların, "Parayı arsaya, binaya veriyoruz, işletmeye sermaye kalmıyor" şeklindeki serzenişleri üzerine harakete geçen hükümet, 2016 yılı Bütçe Kanunu Tasarısı'na Anahtar Teslim Fabrika uygulamasını da aldı. Bütçe Kanunu Tasarısı'na eklenen bir madde ile, yatırımcıların talebi halinde, sembolik kira bedeliyle, anahtar teslimi fabrika binası yapılması öngörüldü. Kabul edilen önergeye göre, verilecek desteğin kapsam ve şartları, fabrika binası yapılacak taşınmazların ne suretle temin edileceği, kiralama şartları ve süresi ile diğer hususlara ilişkin usul ve esaslar Yüksek Planlama Kurulu kararıyla belirlenecek. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın bütçesine konulacak ödenek, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıklarına, İl Özel İdarelerine ve organize sanayi bölgesi tüzel kişiliğine verilerek kullanılacak.


Yeni Asır