29 / 04 / 2024

Semiz Ali Paşa Medresesi kültür merkezi olacak!

 Semiz Ali Paşa Medresesi kültür merkezi olacak!

70 yıldır Fatih’te sağlık ocağı ve verem savaş dispanseri olarak hizmet veren Semiz Ali Paşa Medresesi, 49 yıllığına Bilim ve İnsan Vakfı’na devredildi. Vatandaşlar imza toplayıp Fatih Belediye Başkalığı ve Sağlık Bakanlığı’na başvurdu



Fatih'te 70 yıldır Merkez Sağlık Ocağı ve İstanbul Verem Savaş Dispanseri olarak faaliyet gösteren 450 yıllık Semiz Ali Paşa Medresesi, sağlık faaliyetine son verilerek, 49 yıllığına AKP’li eski vekil Turan Kıratlı’nın başkanı olduğu Bilim ve İnsan Vakfı’na devredildi. Sağlık ocağına 15 gün önce Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve kiracı vakıftan yetkililer gelerek merkezi mühürlemek istedi. Bölge halkının olayı duyup toplanması ve doktorların girişimiyle tarihi binayı boşaltmak için 20 Temmuz’a kadar süre verildi.


Eğitim, kültür amaçlı kullanılacak


Karar, Fatih sakinlerini isyan ettirdi, toplanan binlerce imza Fatih Belediye Başkanlığı ve Sağlık Bakanlığı’na verildi. İstanbul’da yurt binaları ve Kuran akademisi bulunan, Kuran kursları düzenleyen Bilim ve İnsan Vakfı’nın başkanı Turan Kıratlı binanın medrese olduğunu hatırlatarak, “Yap-işlet-devret modeliyle kiraladık. Vakıf kültür merkezi olacak, konferanslar verilecek, eğitim amaçlı kullanılacak” dedi. 


Kurşunlar çalınınca süreç başladı


Fatihlilerin en eski sağlık merkezi olan Merkez Sağlık Ocağı’nın kapatılması süreci, tarihi binanın kubbelerindeki kurşunların geçen yıl çalınmasıyla başladı. Hırsızlığın ardından zaten uzun süredir tamirat bekleyen tarihi binanın sahibi Vakıflar Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı’ndan binayı onarmasını istedi. Restorasyon için bakanlıktan ses çıkmayınca Vakıflar tarihi binayı başka kuruluşa kiralama arayışına girdi. Bina 3 ay önce 49 yıllığına Bilim ve İnsan Vakfı’na kiralanırken, kararın Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından onaylandığı bildirildi.


20 Temmuz’da boşaltılıyor


15 gün önce sağlık ocağına gelen Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve kiracı Bilim ve İnsan Vakfı’ndan yetkilileri sağlık merkezini mühürlemek istedi. Çevredeki esnaf ve halk tepki gösterinde polis çağrıldı, gerginlik yaşandı. Binanın boşaltılması için 20 Temmuz 2012’ye kadar süre verildi. Taşıma kararının geri alınmasını istedi ancak sağlık merkezinin yeni yeri olarak tarihi binaya yakın bir binanın arandığı belirtildi.


Mimar  Sinan’ın eseri


SEMİZ Ali Paşa ya da Zincirlikuyu Medresesi olarak bilinen bina Mimar Sinan’ın eseri. 1558-1559 tarihlerinde inşa ettiği biliniyor. Fatih’in kalbi Fevzi Paşa Caddesi üzerinde bulunan medreseyi Kanuni Sultan Süleyman’ın veziriazamlarından Bosna Hersek doğumlu Semiz Ali Paşa yaptırmış. Kanuni’nin kızı Mihrimah Sultan, eşi Rüstem Paşa’nın ölümünden sonra iriliği ve esprili kişiliği ile ünlü Semiz Ali Paşa’yla evlenmek istemiş ama Paşa bu teklifi reddetmiş. 1729 Balat yangını ve 1894 depreminde hasar görüp onarılan bina, İstanbul Verem Savaş Dispanseri ve Fatih Sağlık Ocağı olarak hizmet verdi. Binada 5 aile hekimi görev yapıyor ve yaklaşık 25 bin SSK’lı bu ocaktan yararlanıyor.


Tarihi dokuya uygun kullanacağız


TARİHİ binanın yeni sahibi Bilim ve İnsan Vakfı, başkanı ve faaliyetleriyle dikkat çekiyor. Vakfın internet sitesinde, “Faaliyetlerine 2006’da başlayan Bilim ve İnsan Vakfı bir varlık olarak insanın bütün yönleri ile toplum içerisinde gelişimini sağlayacak her türlü sosyal, kültürel ve dini değerlerin kazanımına öncülük etmeyi hedefliyor” deniliyor. Dini gerekçelerle yardım ve burs talep eden vakfın Özel Hicret Yüksek Öğretim Öğrenci Yurdu, Özel Aydos Orta Öğretim Erkek Öğrenci Yurdu, Özel Başakşehir Orta Öğretim Erkek Öğrenci Yurdu adını taşıyan yurtları var. Elmalılı M. Hamdi Yazır Kur’an Akademisi adıyla bir okulu bulunan vakıf, Başakşehir’deki iki caminin Kuran kursuna yardım yapıyor. Süleymancılar olarak bilinen cemaate ait vakfın başkanı ise 23. Dönem AKP Kırıkkale Milletvekili Turan Kıratlı. Kıratlı, “Bina bize tahsis edildi. Yap-işlet-devret modeliyle kiraladık. Orayı restore edip vakıf kültür merkezi yapacağız. Orası medresedir, tarihi dokusuna uygun kullanacağız, el sanatları sergilenecek, konferanslar düzenlenecek, eğitim faaliyeti yürütülecek” dedi.

Hürriyet


Geri Dön