01 / 05 / 2024

Sena Kaleli, 3. köprü ve havaalanı kamulaştırmaları için Meclis'e soru önergesi verdi!

Sena Kaleli, 3. köprü ve havaalanı kamulaştırmaları için Meclis'e soru önergesi verdi!

CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli, İstanbul'da yapımına başlanan 3. köprü ve havaalanı bölgelerinde, aracılar vasıtasıyla gerçekleştirilen toplu arsa ve arazi alımlarını Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'ye sordu...




Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Sena Kaleli, İstanbul'da yapımına başlanan 3. köprü ve havaalanı bölgelerinde, aracılar vasıtasıyla gerçekleştirilen toplu arsa ve arazi alımlarını Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'ye sordu.


Meclis Çevre Komisyonu üyesi de olan Sena Kaleli, hükümetin dev projeleri arasında yer alan 3. köprü ve havaalanı bölgelerindeki kamulaştırmalar üzerine, Meclis’e hem Maliye Bakanı Mehmet Şimşek hem de Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.


CHP’li Sena Kaleli projelerle ilgili TBMM gündemine getirdiği önergede Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e şu soruları yöneltti: “İstanbul’da 3. havaalanı ve 3. köprü arasında bulunan ve son 8 yılda el değiştiren arsaların toplam miktarı ne kadardır? Hükümetin dev projeleri arasında yer alan 3. köprü ve havaalanı bölgelerinde aracılar vasıtasıyla spekülasyon kuşkusu yaratacak toplu arazi alımları yapılmış mıdır? Buralarda alım yapanlar gerçek alıcılar mıdır? İstanbul’da yapımına başlanan 3. köprü ve havaalanı bölgesinde son 8 yılda alım – satımı yapılan arsalar kaç kez el değiştirmiştir? Bu bölgedeki alım – satımlarla ilgili gerçek hak sahiplerinin hak talep etme hakları kaybolmuş mudur? Bu bölgelerde alım yapan kişi, kuruluş, şirket, medya yöneticisi ya da firmalar kimlerdir? Alım yapanların ya da aracıların mali yeterlilikleri ve kaynakları ile bu yeterlilik ve kaynaklardan doğan mükellefiyetlerinin yerine getirilip getirilmediği araştırılmakta mıdır? Yeni köprü ve havaalanı bölgesinde alım yapan kişi, kurum, şirket, medya yöneticisi ve firmaların, bürokratik ve siyasi bağlantılarla arsa vurgunu yaptıkları iddiaları yeterince incelenmekte midir? İstanbul’da yapımına başlanan 3. havaalanı ve köprü için bugün itibarıyla ne kadarlık alan kamulaştırılmıştır? Bu kamulaştırmalar için ne kadar ödeme yapılmıştır? Halen kamulaştırılması düşünülen alan ne kadardır? Köprü ve havaalanı bölgesinde bulunan 5 köye ait toplam 91 milyon metrekarelik alanda yapılan kamulaştırmalar için metrekare üzerinden uygulanan rayiç bedel kaç liradır? 3. Köprü ve havaalanı bölgesinde arsa alımı yapanlar arasında vergi borcu olanlar ile vergi affına uğrayanlar var mıdır?”


Sena Kaleli, Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın İdris Güllüce’ye ise şu soruları yöneltti: “İstanbul’da 3. havaalanı ve 3. köprü arasında bulunan ve son 8 yılda el değiştiren arsaların toplam miktarı ne kadardır? Hükümetin dev projeleri arasında yer alan 3. köprü ve havaalanı bölgelerinde aracılar vasıtasıyla spekülasyon kuşkusu yaratacak toplu arazi alımları yapılmış mıdır? Buralarda alım yapanlar kimlerdir? İstanbul’da yapımına başlanan yeni köprü ve havaalanı bölgesinde alım yapan kişi, kurum, şirket, medya yöneticisi ve firmaların, bürokratik ve siyasi bağlantılarla arsa vurgunu yaptıkları iddiaları yeterince incelenmekte midir? 2006 yılında Giz Ajans ve Soft Metal adlı iki şirketi üzerinden 2 ay gibi kısa bir sürede İstanbul’un ulaşımı dahi zor olan Arnavutköy bölgesinde (Dursunköy-Karahalil mevkii) tam 3.630.000 metrekare arsa toplandığı ve bu arsaların 31 Mayıs 2013’te 326 milyon TL karşılığında TOKİ’ye devredildiği doğru mudur? Giz Ajans ve Soft Metal adlı şirketler 2 Mayıs 2013’te kapatıldığına göre  TOKİ  Arnavutköy bölgesindeki 3.630.000 metrekare arsayı kimden almıştır? TOKİ ile bu arsa sahipleri arasında bir ortaklık sözleşmesi yapılmış mıdır? 31 Mayıs’ta TOKİ tarafından alınan Arnavutköy’deki araziler imara açılacak mıdır? Yeniköy’de 27 dönümlük arazinin 25 milyon liraya satıldığı iddiaları doğru mudur? Doğruysa bu alım – satım üzerinden bir harç alınmış mıdır? Yeniköy’deki bu arazinin imara açılması yönünde çalışma yapılmakta mıdır?”


 Merhaba Haber


Geri Dön