Ekonomi

'Sendikalar mutlaka istemeli' diyen uzmandan asgari ücreti zamsız yükseltecek formül!

Asgari ücret artışı bugüne kadar olmadığı kadar merak edilen ve takip edilen bir konu haline geldi. İktidar, işçi ve işveren sendikalarının katılımı ile başlayacak pazarlıklar öncesinde asgari ücreti yükseltecek bir öneri geldi. İşte zam oranı ve işveren kesintilerini yükseltmeden çalışanın eline ge Asgari ücret ne kadar olacak?

t24 yazarı Murat Batı, asgari ücretin hiç bir dönemde bu kadar önemsenen ve takip edilen bir konu haline gelmediğini belirterek Çalışma Bakanlığı, işveren vekilleri (TİSK) ve işçi temsilcileri (Türk - İş) arasında gerçekleşecek pazarlıklarda sendikaların mutlaka önermesi gereken bir formülü dile getirdi.

Asgari ücret ne kadar olacak?

Hükümetin Temmuz 2022 itibariyle aylık net 4.253 TL'den yüzde 30 artışla 5.500 TL'ye yükselttiğini hatırlatan Batı, 2023 yılı için asgari ücrete yapılacak zammın en fazla yüzde 40-55 aralığında olacağını ileri sürdü. t24 Yazarı Murat Batı halen 5.500 TL olan asgari ücretin 2023 yılında 7.700-8.500 TL aralığında olacağını düşündüğünü belirtti. Asgari ücrette yüzde 55 zam yapılması durumunda bu artışın yüzde 55 değil Ocak 2022 yılı baz alınarak yüzde 100 olarak lanse edileceğini ifade eden Batı, "Asgari ücret net 8.500 TL olursa artış oranı (4.253 TL'den 8.500 TL'ye) yüzde 100 artış oldu diye servis edilecek" ifadesini kullandı.

Yüksek zam oranının önündeki 3 engel

 

Batı, iktidarın asgari ücreti enflasyona ezdirmeyeceğiz yönündeki açıklamasına rağmen yapılacak zammın yüzde 50-55 civarında olacağını ve asgari ücretin de 8.250 ya da 8.500 TL aralığında olacağını öngördüğünü belirtti. Asgari ücrette aha büyük bir artışın mümkün olamayacağını bunun da üç nedeni olduğunu dile getiren Batı bunların;

a) İşveren maliyeti, SGK vs

b) Asgari ücrete kadar gelir ve damga vergisi istisnası nedeniyle devletin mahrum kalacağı vergi tutarı,

c) Kayıt dışılığın artması

düşünceleri olduğunu kaydetti.

SGK kesintilerinin yarısını Hazine karşılamalı

Asgari ücretin 8500 lira olması durumunda işçi ve işveren paylarının toplamda 3250 lira da vergi ve fon payları olduğunu ifade eden Batı bu rakamın yarısının Hazine tarafından karşılanması durumunda çalışanın eline daha fazla para geçebileceğini söyledi. Bu durumda asgari ücretin neti 8500 lira olsa bile çalışanın eline geçen tutarın 9 bin 975 lira olacağını kaydeden Batı bu durumda ocak ayına göre net artışın ise yüzde 135 olacağını dile getirdi. Batı SGK paylarının en azından belli bir dönem Hazine tarafından karşılanması gerektiği önerisini vurguladı.

Numan Kurtulmuş'tan, canlı yayında asgari ücret açıklaması!

Asgari ücrete ne kadar zam yapılacak? Bakan Bilgin’den son dakika asgari ücret açıklaması…