Yeni Şirketler

Sera rekortmeni Agrobay meyve ormanı kuracak!

Hasan Şentürk'ün seracılık yatırımı, Türkiye'nin en başarılı tarımsal yatırımları arasına girdi...

İzmir'de 2002 yılında kurduğu 60 dönümlük serayı kısa sürede 580 dönüme çıkararak bu alanda dünyada ilk 3'e giren Agrobay, meyve ve hayvancılığa da yatırım kararı aldı. Agrobay Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şentürk, Ege'de artık sanayi yerine tarımsal büyümeye yatırım yapılması gerektiğini, bu alanda öncü olmak istediklerini belirtti.

Bayburtlu bir aileden gelen ve yıllardır inşaat sektöründe faaliyet gösteren Hasan Şentürk'ün Hollanda'da görüp ''Ülkemde mutlaka uygulayacağım'' diyerek girdiği jeotermal seracılık yatırımı, Türkiye'nin en başarılı tarımsal yatırımları arasına girdi. Kullanılmayan jeotermal kaynakların üzerinde kurduğu bilgisayar kontrollü, topraksız seralarda 60 dönümde domates ve Kaliforniya biberi üretimiyle işe başlayan Şentürk, Avrupa ve Rusya pazarından gelen taleplere yetişebilmek için kapasitesini her yıl katlayarak 7 yılda 580 dönüme ulaştı. Yıllık 20 bin ton sebze üretim kapasitesine ulaşan şirket üretiminin yüzde 95'ini kendi markasıyla önde gelen market zincirlerinde satıyor.
Bergama ve Dikili arasındaki Kaynarca mevkisinde, içinde lojman, ibadethane, paketleme tesisi, terminal ve sosyal tesisleri de barındıran bir kampüs içinde kurulan Agrobay tesislerinde AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Şentürk, şirketin gelecek dönem hedefleri hakkında bilgi verdi.

''Bu işe girdiğimizde rafların alt sıralarında yer alıyorduk, şimdi İtalyan ve İspanyollar markalarından kutu başına 2 dolar daha yüksek fiyatla rafın en üstündeyiz'' diyen Şentürk, 2012 yılına kadar sera alanını bin dönüme çıkararak, Meksika'daki seraların önüne geçmeyi ve dünyanın en büyüğü olmayı hedeflediklerini söyledi.

Türkiye'nin yanı başındaki büyük tüketim pazarları ve üretime dünya üzerindeki en uygun koşullara sahip olmasına rağmen bunları değerlendirememesini yıllardır içine sindiremediğini belirten Şentürk, girişim hikayesinin başarıya ulaşmasının kendisi gibi farklı sektörlerde faaliyet gösteren iş adamları için örnek oluşturduğunu, ülke çapında modern sera sahalarının hızla genişlediğini kaydetti.

Seralarda halen 580 kişinin istihdam edildiğini, bunların büyük kısmının Bergama, Dikili ve Kula'nın köylerinden gelen kadınlardan oluştuğunu belirten Şentürk, sera konusunda 2012 yılına kadar yapacakları yatırımlarla çalışan sayısını bine yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi.

-ORGANİK ET VE SÜT-

Şentürk bir süre önce Türkeli Seracılık'a ait tesisler ve araziyi de alarak tarımdaki yatırımlarını genişletme kararı aldıklarını kaydetti.

Yeni aldıkları 3 bin 500 dönümlük arazinin bin dönümünde sera, geri kalanında meyvecilik yapacaklarını ifade eden Şentürk, şöyle konuştu:

''İhracat pazarında büyük talep gören Japon eriğine yatırım yapıyoruz. 25 bin ağacın dikimini tamamladık, Mart ayında bunu 80 bine çıkaracağız. Böylelikle yıl boyu hiç kesinti yapmadan üretime ve ihracata devam edeceğiz. Bu işin de pazarı hazır.

Hayvancılığa da giriyoruz. Mevcut arazimizde en az 2 bin başlık büyükbaş besi hayvancılığı yapacağız. Seralarımızdan sezon sonunda çıkan bitkileri silaj yaparak hayvan yemi olarak değerlendireceğiz. Organik et ve süt üretimi yaparak kendi markamızla iç piyasaya gireceğiz. İlk etapta başka işleme tesislerini kullanacağız, ilerideki vadede kendi tesislerimizi kurabiliriz. Bu yatırımla da 2012 yılında bin 500 ilave istihdam yaratmayı hedefliyoruz. Seradaki gibi meyve ve organik et ve sütte de bölgeye öncülük etmek istiyoruz.

Ayrıca jeotermal pompalarının harcadığı elektriği karşılamak için rüzgar santrali kurmak üzere ölçümlere başladık. İstediğimiz veriler çıkarsa enerji maliyetimizi neredeyse sıfıra düşüreceğiz.''

-KARA DELİK BAKIŞI-

Konuşmasında sık sık Hollanda'nın tüm olanaksızlığa rağmen yılda 50 milyar dolarlık tarıma dayalı ihracat yaptığını yineleyen Şentürk, Türkiye'nin ise ''kara delik'' olarak gördüğü tarımdan para kazanmayı henüz öğrenmeye başladığını kaydetti. Seracılıkta son 5 yılda yapılan yatırımlarla üretim alanının 5 bin dönüme ulaştığını, 10 yılda 20 bin dönümün hedeflendiğini belirten Şentürk, ''Göreceksiniz 10 yıl sonra Türkiye sadece seracılıktan yılda 10 milyar dolara yakın döviz girdisi sağlayacak'' dedi.
Zaman