Genel

Seramik Sektörü Strateji Belgesi-Eylem Planı toplantısı yapıldı!

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün: ''2016 sonuna kadar uygulayacağımız Seramik Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı, bu sektörün yol haritasıdır. Kim üzerine ne düşüyorsa onu yapacak ve yakından takip edilecek''

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, ''2016 sonuna kadar uygulayacağımız Seramik Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı, bu sektörün yol haritasıdır. Kim üzerine ne düşüyorsa onu yapacak ve yakından takip edilecek'' dedi. 

     Ergün, Türkiye Seramik Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, seramik sektöründe İtalya'nın tasarım ve kalitede, İspanya'nın ise teknoloji konusunda dikkati çektiğini belirterek, ABD, Almanya ve Kuzey Avrupa ülkelerinin ise seramiğin kullanım alanını daha da genişletecek çalışmalara ağırlık verdiğini kaydetti. 

     Türkiye'nin de bu yarışın içinde olması, fiyat yerine, kalite, tasarım, Ar-Ge'de rekabet yarışına girmesi gerektiğini ifade eden Ergün, şunları söyledi: 

     ''Genç nüfusumuzu, coğrafyamızı, teknoloji yatırımlarımızı, sektördeki tecrübemizi ve güçlü ekonomik yapımızı düşününce, böyle bir yarışta ön sıralara geçebileceğimizi görmemiz lazım. Sektör için 2000'li yıllar, bu konularda iyi bir başlangıç dönemi olurken, şimdi ise bu çabalarımızı olgunluk düzeyine erdireceğimiz yeni bir süreç başlatıyoruz. 2016 sonuna kadar uygulayacağımız Seramik Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nı işte bu süreci en doğru şekilde yönetebilmek için hazırladık. Herkes ne yaptığını, ne yapacağını bilmelidir. Hepimiz bir yol haritasına sahip olmalıyız ki gideceğimiz yolu bilelim. İşte bu Türkiye Seramik Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı, bu sektörün yol haritasıdır. Kim üzerine ne düşüyorsa onu yapacak ve yakından takip edilecek. Bu siyasetçiler için zor bir iştir ama kendimizi bağlamaktan endişe etmiyoruz. Yapabileceğimiz şeyleri yazdık buraya, yapamayacaklarımızı yazmadık. Potansiyelimiz var ve erişebileceğimiz hedefler koyduk. Özel sektör de kamu da kendini bu konuda bağlamış oldu. Seramik Sektörünün böyle önemli ve kapsamlı bir yol haritasına kavuşmasının son derece değerli olduğunu düşünüyorum.'' 

     

     -''Stratejimizin vizyonu seramik sektörünün imajını yükseltmektir''- 

     

     Bakan Ergün, bu belge ile birlikte, sektör için bir yol haritası tayin edildiğini ve bu yolda ilerlemeyi sağlayacak araçları da belirlemiş olduklarını anlatarak, ''Belgenin hazırlanma süreci, kamunun, özel sektörün ve sivil toplum kuruluşlarımızın bir arada çalışmasının güzel bir örneği olmuştur. Her zaman olduğu gibi seramik stratejimizin hazırlık aşamasında da reel sektörün taleplerini ve ihtiyaçlarını azami ölçüde dikkate aldık. Seramik stratejimizin uzun dönemli vizyonu, sektörünün imajını yükseltmek ve küresel pazar payımızı artırmaktır. Buna ihtiyacımız var. Belgenin amacı ise sektörün sağlıklı büyümesini sağlamak ve rekabet gücünü artırmaktır'' şeklinde konuştu. 

     

     -''Sektöre yönelik ulusal meslek standartları hazırlanacak''- 

     

     Seramik Sektörü Strateji Belgesi'nde, 2 farklı hedef için 27 eylem belirlediklerini ifade eden Ergün, şunları aktardı: 

     ''Birinci hedefimiz, sektörde kalite ve verimliliğin artırılması lazım. Kalite ve verimlilik arttığı sürece sektörün imajı yükselecektir. 'Kalite ve Verimliliğin Artırılması' başlığı altında 13 eylem belirledik. Bu kapsamda, sektörün ihtiyaç duyduğu alanlarda, Ar-Ge ve inovasyon bilincini yaygınlaştıracak ve bu alanlarda kaynakları artırmaya yönelik çalışmalar yapılacaktır. Sektöre yönelik ulusal meslek standartları ve yeterlilikleri hazırlanacaktır. Mesela bu konuda bir ustalık ve kalfalık belgelendirmesine ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. En iyi seramik bile ne yazık ki kötü ustaların elinde estetik değerini yitiriyor. Bir diğer eylemle Seramik Endüstrisi Hammadde Stratejik Planı oluşturulacaktır. 

     Bu plan, hammadde avantajımızı sürdürülebilir hale getirmemiz için büyük önem taşımaktadır. Yine hammadde havzalarının korunması ve başta kil olmak üzere hammadde araştırmalarının yaygınlaştırılması için çalışmalar yapılacaktır. Bu çalışma, Şile Kil madenleri dışında alternatif bir hammadde merkezi oluşturma ihtiyacını karşımıza koyuyor. Çünkü Şile'deki kil madenlerinin bir süresi var. Süre bittiğinde sektör sıkıntıya girmemeli. Sektörün stratejik hedeflerine ulaşabilmesi için sıkıntı yaşamaması lazım. Hem ulusal hem uluslararası düzeyde hammadde araştırmaları yapacağız.'' 

     

     -''Seramik sektörü, makine sektörünü motive etmeli''- 

     

     Ergün, TSE aracılığıyla, geleneksel ve teknik seramikte sektörün ihtiyaç duyduğu standartlar oluşturulacağını ifade ederek, şunları söyledi: 

     ''Ülkemizde seramik üreticileri ile makine imalatçıları arasındaki işbirliklerinin artırılması sağlanacaktır. Böylece seramik sektörünün üretimde ihtiyaç duyduğu makinelerin ülkemizde üretilmesi sağlanacaktır. Makine sektörünü, seramik sektörü motive etmelidir. Teknik Seramik Ürünlerinin ve sektörün ürettiği inovatif ürünlerin kullanımını özendirecek çalışmalar yapılacaktır. 

     Özellikle teknik seramik artık enerji, otomotiv, sağlık gibi sektörlere önemli girdi sağlıyor. Seramik sektörümüzün bu konuda göstereceği gelişme, hem ihracat potansiyeli hem de sanayimizdeki yerli girdi oranını artırmak açısından büyük önem taşıyor. Cari açık meselemiz kilogram bazında değil. Bizim katma değer cari açığımız var. Cari açık neredeyse ona odaklanmak lazım. Kilogramı ikiye katlayın cari açığı önlemekte kafi gelmez. Katma değer cari açığına odaklanmamız lazım.'' 

     

     -''Kalitesiz mutfak ürünlerine izin vermeyeceğiz''- 

     

     İkinci hedefin, ''İç ve Dış Pazarda Ticaret ve Rekabet Şartlarının Korunması ve İyileştirilmesi'' olduğunu ve bu başlığın altında 14 eylem belirlediklerini anlatan Bakan Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü: 

     ''Piyasa gözetim ve denetim faaliyetleri etkinleştirilecektir. Özellikle Uzakdoğu'dan gelen son derece kalitesiz mutfak ve süs eşyalarının pazarımızda dolaşmasına izin vermeyeceğiz. Seramik sektöründe yerli ürün kullanımını özendirecek faaliyetler yapılacaktır. Türkiye'de aynı kalitede ve aynı standartlarda üretiliyorsa bunu kullanmayı bir görev saymalıyız. Türkiye'de üretilen ürünleri tercih konusunda bir farkındalık getirmemiz gerekiyor. Sektörün ihtiyaçları doğrultusunda, nakliye maliyetlerinin azalmasında büyük rol oynayacak demiryolu ağları yapılacaktır. Ana demiryolu ağlarına belirli bir mesafede bulunan fabrikaların bu ağlara bağlantısı sağlanacaktır. Sektöre yönelik ihtisas gümrüklerinin kurulması yönünde çalışmalar yürütülecek. Eximbank ihracat kredi miktarlarının artırılması ve kredi kullanımının yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar yapılacak. Enerji yoğun bir sektör olan Seramik sektöründe enerji verimliliğini artırıcı projeler geliştirilecek ve yaygınlaştırılacak. Sektördeki firmaların Turquality Marka Destek Programına katılımı özendirilecektir.'' 

     Bakan Ergün, seramik sektöründe emisyon azaltıcı teknolojilerin uygulanması yönünde faaliyetler yapılacağını belirterek, ''Yakın gelecekte pazarlarda yer alan firmaların buna dikkat edip etmediği sorgulanacak. Siz çevreci bir üretim yapıyor musunuz- Havayı, suyu, toprağı kirletiyor musunuz-'' diye konuştu. 

     

     -Ergün'den sektör temsilcilerine davet- 

     

     Bakan Ergün, Türkiye'nin seramik sektöründe gelecek süreci strateji belgesi ve yol haritası belli olarak sürdüreceğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: 

     ''Bu eylemler, reel sektörü ileri taşıma noktasındaki kararlılığımızı ve samimiyetimizi açıkça göstermektedir. Biz hükümet olarak, reel sektörün küresel rekabet gücü kazanması için her türlü adımı atmaya kararlıyız. Bu strateji belgesinin başarıya ulaşması için elimizden gelen her türlü çabayı göstereceğimizi bir kere daha vurgulamak istiyorum. Kamu ve reel sektör işbirliği sağlandığı zaman, aşamayacağımız hiçbir engel yoktur. Sizleri, bizimle el ele vermeye, marka değeri ve katma değeri bir arada yükselecek bir sektör oluşturmaya davet ediyorum. Sektör temsilcilerinden, bizlere belgenin hazırlık aşamasında olduğu gibi uygulama, izleme ve değerlendirme döneminde de destek olmalarını beklediğimizi ifade etmek istiyorum.'' 

     Ergün, strateji belgelerinin, izleme ve değerlendirme toplantılarının önemine işaret ederek, bu strateji ve eylem planının oluşturulmasında emeği geçenlere teşekkür etti. 

     Bu arada, Bakan Ergün'e konuşmasının ardından, Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı Zeynep Bodur Okyay tarafından seramik tabak hediye edildi. 

AA