İnşaat Malzemeleri

Seramik sektörüne çifte darbe, iç pazarda Hint seramiği AB'de ek vergi

Yüksek enerji maliyetleri nedeniyle kapasitelerini daraltan seramikçiler Avrupalı üreticilerin şikayeti nedeniyle ek vergi soruşturmasıyla karşı karşıya kaldı.Avrupa Birliği'nde pazarı giderek daha fazla kaplamaya başlayan Hindistan seramiğine karşı başlatılan anti damping soruşturması Türk seramiğine de sıçradı

Türk seramik sektörü en büyük pazarında ek vergi tehlikesiyle karşı karşıya kalırken yurt içi pazarında da Hindistan'dan gelen seramik ile rekabet ediyor. Avrupa Birliği'nde pazarı giderek daha fazla kaplamaya başlayan Hindistan seramiğine karşı başlatılan anti damping soruşturması Türk seramiğine de sıçradı.

Dünya Gazetesi'nin haberine göre Avrupalı seramik üreticilerinin şikayetleriyle harekete geçen AB Komisyonu, Hindistan’ın ardından Türkiye’den ithal edilen seramik karo ürünlerine de ek vergi getirecek anti-damping soruşturması başlattı.Yüzde 18,7'lik gümrük vergisinin söz konusu olduğu soruşturmada AB'nin son kararını 11 Şubat 2023'te açıklaması bekleniyor.

"Sektör yarı yarıya küçülür"

Uşak Seramik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanış, Türkiye’den birçok firmaya yüzde 18,7, Hindistan’a da yüzde 9 gibi bir gümrük vergisinin dile getirildiğini belirtti.Tanış, sektörün enerji maliyetleri nedeniyle rekabet gücünü kaybettiğini ve kapasitelerin yüzde 30 oranında daraldığını belirterek, "Eğer 2023 yılında enerji fiyatlarında bir düşüş olmazsa ve vergiler gelirse sektör yarı yarıya küçülür” diye konuştu.

Hindistan ve İran'dan ithalat

Vitra Karo Genel Müdürü Hasan Pehlivan, ise Hindistan'ın bu alanda büyük yatırımlar yaptığını ve kapasite olarak Çin'den sonra ikinci sırada bulunduğunu belirtti. Hindistanlı üreticilerin maliyetler, lojistik ve işçilik anlamında daha avantajlı olduğunu kaydeden Pehlivan, Türkiye'nin ise Gümrük Birliği içinde olması nedeniyle daha avantajlı konumda bulunduğunu söyledi. Öte yandan Hindistan ve İran seramiğinin de yurt içi pazarda boy göstermeye başladığına işaret eden Pehlivan, 2022’nin ilk 9 ay verilerine göre, Türkiye’de toplam seramik kaplama malzemeleri ithalatının 4,5 kat arttığını ifade etti. Hindistan’dan ithalatın 7 kat arttığını kaydeden Pehlivan, "İran’dan ithalat daha önce neredeyse hiç gerçekleşmezken şimdi 700 bin metrekareyi yani yaklaşık 5 milyon doları geçti” diye konuştu. Elginkan Topluluğu İcra Meclisi Başkanı Gaye Akçen, de soruşturma sonucunda vergi artışı olursa fiyatlara yarı yarıya artış olacağını bunun da sektörün rekabet gücünü yitirmesi anlamına geleceğini söyledi.

Seramik devi KAP'a açıkladı, çarklar yavaşladı