23 / 12 / 2024

Serdar İnan: Türkiye'de işlenebilecek tek cevher gayrimenkul!

Serdar İnan: Türkiye'de işlenebilecek tek cevher gayrimenkul!

İnşaat sektöründe dikkat çekici işlere imza atan İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan "milli gelirimizi 10 binden 25 bin dolara çıkarmak için işlenebilecek tek cevher gayrimenkul" dedi.




İnşaat sektöründe dikkat çekici işlere imza atan İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, 'Çılgın projelerin mimarı' olarak her daim adından söz ettiriyor. Bugüne kadar 200'ün üzerinde projeye imza atan ve farklı tasarımlarıyla geleceği projelendiren mimar Serdar İnan, devam eden yatırımlarının yanı sıra 950 milyon liralık 6 projeyi daha hayata geçirmek üzere kolları sıvadı. Nam-ı diğer 'Asrın Mimar S.İnan'ı' ile gayrimenkul sektörünü, çılgın projelerini ve yeni yatırımlarını konuştuk. 


 Sektöre yön veren bir inşaat grubu olarak sektörün geleceğini, önümüzdeki dönemdeki gelişimi nasıl görüyorsunuz? 

Türkiye'nin kurtuluşu gayrimenkulde. Milli gelirimiz 3 bin dolardan 10 bin dolara kadar geldi. 10 binden de 25 bine çıkmak hedefimiz. Bunun için Türkiye'de dünyanın ilk 500 markası arasına giren ne bir markamız var, ne de teknolojimiz. Yeni bir şey gerekiyor. Bugüne kadar yaptığımız araştırmalardan ve satışlardan görüyoruz ki gayrimenkul işlenebilecek tek cevher. Bizim petrolümüz. Dünyada 1 trilyon dolarlık gayrimenkul satışı var. Bu pazarın bizde karşılığı 3 milyar dolar. Dünya ekonomisine göre Türkiye'nin alması gereken rakam ise 30 milyar dolar. Şu an çok düşük. Yeni yasalar çıktı. Bunlara rağmen 3 milyar dolarlık satış yapıyoruz. Türkiye'nin coğrafi özelliklerini, turizmini stratejik konumunu da hesaba katarsak bu rakamın 100 milyar dolar olması gerekiyor. 


STOKUMUZ NORMAL 

 Peki yurtiçi satışları? 

Yurtiçinde faizlerin aşağıya düşmesi gerekiyor. Bu düşüş gerçekleşmeden yerli talebi canlandırmak mümkün değil. Bu güne kadar 700 bin yapılmış konut var. Türkiye'de her yıl 550 bin çift evleniyor. 550 bin konuta ihtiyacımız var. Elimizde 700 bin konut stoku var. Stok rakamımız evlilik oranına göre normal seyrediyor. Satın alma gücünü yükseltmemiz lazım ki elimizdeki gayrimenkullerin pazarını daha da güçlendirelim. Bunun içinde faizlerin kesinlikle düşmesi gerekiyor. 


'GÜCÜMÜZÜ GÖRDÜLER' 

 Geçen yıl mayıs ayında satışlarınızı yüzde 250 artırarak rekor kırmıştınız. Bu yılın ilk 5 ayında durum nasıldı? 

80 milyon liralık satışa imza attık. Ancak 31 Mayıs'ta gümledik. 17 Aralık operasyonu da vurdu. Ocak, şubat ve martta geçen sene rakamlarımızın üzerinde seyrettik ama Türkiye genelinde bir önceki seneye göre düşüktü. Ancak asıl yabancıyı çok etkiledi. Türkiye'yi uzaktan izleyen yabancı yatırımcı kargaşa olduğunu düşündüler. İş bağlantılarımızın olduğu yabancılar her fırsatta sordu. Bizde kefil olduğumuzu söyledik. Bu kadar gürültünün sonunda hiçbir şey olmadığı için Türkiye'nin gücünü gördüler. 


 Çılgın projelerde son durum nedir? 

Cumhuriyetimizin 100. yılına, Altın Çağ'a prestijli projelerle hazırlanıyoruz. Dünya başkenti olacak İstanbul'a layık, içinde ideal dengeyi barındıran Altın Çağ Projeleri üreterek yükselişi planlıyoruz. Bu doğrultuda Marmara Ring, Tac-ı İstanbul, Havvada, Sultanada, Orman İstanbul, Resif ve Taraklar, 4. Köprü ve Darring, Zirve, Boğaz Projeleri, Hibrit Araçlar, Yeni İstanbul Silüeti, Eski Semtler Yeniden, Marmara Mekik, Hazerfen, Silüet, İstanbul Fantastik, Haliç, Sadabat, Kendi Kendine, Evren Gözü, Yıldız Kapı ve Yeşil Şehir adlarını verdiğimiz 'Altın Çağ' projelerimizi tasarladık.


BAŞBAKAN SEÇİMDEN ÖNCE KANAL İSTANBUL'UN YERİNİ AÇIKLAMALI

 Önümüzde Cumhurbaşkanlığı seçimleri var? 

Bu durum sektörü nasıl etkiler? İstikrar devam edecek. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanacağını düşünüyorum. Bundan sonraki kritik soru, başbakanın kim olacağı ve AK Parti'nin bundan sonraki süreci... İnşaat sektörü, istikrara muhtaç bir sektördür. Çünkü istikrardaki en ufak bozukluk inşaat sektöründe dalgalanmaya neden oluyor. İstikrarın çok önemli bir rolü var. Aslında ben seçim öncesinde Başbakanımızın Kanal İstanbul'un güzergahının açıklamasını bekliyorum. Kanal İstanbul'la birlikte İstanbul batıya doğru büyüyecek. O bölgedeki araziler değerlenecek. Geçen hafta Katar ve Riyad'a gittim. Oradakiler hep bu bölgeden arazi alsak mı diye soruyorlar. Bizden daha iyi takip ediyorlar ülkeyi. 


 Şimdi neler yapıyorsunuz? 

Devam eden projeleriniz hangileri? 750 milyon liralık satış rakamına sahip 7 tane proje yürütüyoruz toplamda. Terrace Tema, Terrace Miks, Terrace Doğa teslim aşamasında olan projelerimiz. Terrace Plus, Terrace Vadi, Terrace Hayat ve kentsel dönüşüm niteliğinde bir projemiz var.


Kentsel dönüşüme Bağdat Caddesi'nden başla

 Kentsel dönüşüme girdiniz yani...

Büyük montanlı bir proje değil. Fikirtepe'de yokuz mesela. Bağdat Caddesi'nde 30 dairelik bir apartmanı dönüştüreceğiz. Yıkımını yaptık, inşaata başladık. Projenin metrekare fiyatı 6 bin dolar, 30 daireyi hesaba kattığımızda 36 milyon dolarlık bir işten söz ediyoruz. Konutlar deniz manzaralı. Bir yılda da teslim edeceğiz. Yeni projeler de geliyor. 


 Dönüşüm sorunlu bir süreç mi? 

Kesinlikle. 300 kişi var diyelim... Onları ikna edeceksin, herkesin bir biriyle sorunu oluyor, daire paylaşımlarında sorun oluyor. Mahkemelik olanlar var. Bunların paylaşıma yansıması var. Vefatlar oluyor, varisler işe dahil oluyor. Toplamda ciddi bir enerji ve zaman kaybı çıkıyor. Kentsel Dönüşüm Yasası bu sıkıntıları ortadan kaldırmıyor. 


 Nasıl giderilir? 

Kentsel dönüşüm adalarının ilan edilmesi gerekir. Ardından Bakanlık bu adaları bünyesinde hamuraştıracak, hisseler belli. Tapular tek tapu olarak çıkacak, kooperatifleştirilecek. Üç kişinin imzası yeterli olacak ve böylece işler hızlı şekilde ilerleyecek. Gerekirse ihaleler de açılabilir.


ALTI PROJE YOLDA

 Yeni yatırım planlarınız? 

Toplam 950 milyon TL değerinde 6 projeye başlayacağız. Esenyurt, Levent Sanayi Mahallesi, Basın Ekspres, Halkalı, Feneryolu ve Kartal'da olacak. Metrekaresi 2 bin 500 ila 12 bin 500 lira arasında değişen projeler olacak. Basın Ekspres'teki projeye ilk olarak start veriyoruz.



Sabah




Geri Dön