Kentsel Dönüşüm

Şeref Karakan: Denizli'ye kentsel dönüşüm şart!

MÜSİAD Denizli Şubesi tarafından düzenlenen Turizm Otelcilik ve İnşaat Sektör Kurulu toplantısında Pamukkale ve Karahayıt bölgesinin sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı...

MÜSİAD Denizli Şubesi tarafından düzenlenen Turizm Otelcilik ve İnşaat Sektör Kurulu toplantısında Pamukkale ve Karahayıt bölgesinin sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. 

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Denizli Şubesi Turizm Otelcilik ve İnşaat Sektör Kurulu toplantısı, Sektör Kurulları Başkanı Nuri Özdeniz Başkanlığında, Konakk Aygören Residence ev sahipliğinde Colossae Otel Genel Müdürü Şeref Karakan ve 30 MÜSİAD Üyesi firma temsilcisi ile gerçekleştirildi. Toplantıya MÜSİAD Turizm Otelcilik ve İnşaat Sektörü üyeleri yoğun ilgi gösterdi. Toplantıda Sektörlerdeki mevcut sorunlar, çözüm önerileri ve izlenmesi gereken politikalar ele alındı. 

Toplantının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Denizli Şube Başkanı Necip Filiz; Türkiye'de yıllık konut ihtiyacının 1 Milyon seviyelerinde olduğunu söyledi. Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları (GYO)ların avantajları hakkında bilgiler veren Filiz, İnşaatta son yıllarda yaşanan hızlı gelişimin balon riski taşımadığını, Türkiye'de sadece nüfus artışı nedeniyle ortaya çıkan yıllık ihtiyacın 500 Bin konut seviyelerinde olduğunu belirtti. 

Pamukkale ve Karahayıt bölgesi hakkında bilgiler veren Colossae Otel Genel Müdürü Şeref Karakan, otellerin 1996-1997 yıllarından itibaren Pamukkale'deki travertenlerin olduğu bölgeden Karahayıt'a doğru bir kayma yaşandığını belirterek otel sayısı ve yatak kapasitesinin her geçen gün artmasına rağmen ziyaretçi sayısında düşüş olduğunu söyledi. 


KALİTEYE KİMSE BAKMIYOR 

Karakan, "Denizli genelinde 18 bin yatak kapasitesi var. Maalesef bunların 13 bini turizm belgeli değil, bölgeye gelen ziyaretçiler ağırlıklı olarak 1 günlük geliyor, gelenler de kaliteye değil otelin yıldız sayısına ve fiyat listesine bakıyor. Kaliteye kimse dikkat etmiyor. Ayrıca, denetimleri gerçekleştiren Belde Belediyelerin personellerinin yeterli bilgi ve donanıma sahip olmaması da durumu olumsuz etkiliyor. Bu şekildeki bir değerlendirme kalitenin düşmesine neden oldu, kalitenin düşmesi fiyatlara yansıdı. Düşük fiyatlarla çalışan bir sektöre de yatırımlar doğal olarak azaldı." Şeklinde konuştu. Karakan, Bölgede uluslararası bilinirliği olan marka otellere ihtiyaç olduğunu, bu şekilde kalitenin ve müşteri potansiyelinin artabileceğini ifade etti. 


KENTSEL DÖNÜŞÜM ŞART 

Bölgenin Denizli Büyükşehir ve Pamukkale Belediyesinin kontrolüne girmesiyle kalitenin artmasını beklediklerini söyleyen Karakan, "Bölgede kentsel dönüşüm şart. Travertenlerin çevresinde bulunan ve Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan alanların bir an önce düzenlenmesi ve projenin tamamlanarak faaliyete geçirilmesi gerekiyor. Özellikle, Karahayıt bölgesinin her anlamda stratejik bir plan dahilinde düzenlenmesi gerekiyor. Yeşil alanların arttırılması, çevre düzenlemeleri, alışveriş için butik mağazaların oluşturulması, eğlence mekanları gibi alanlar oluşturulmalı, Turizm için sadece Pamukkale ve Karahayıt olarak değil diğer ilçeler ve Antik şehirlerin turlar kapsamına alınması gerekiyor." dedi. 


KAÇAK SONDAJ BÜYÜK SORUN 

Karahayıt bölgesinde kaçak kuyu kullanımı olduğundan doğal kaynakların hoyratça kullanıldığını ve bunun sonucunda da şifalı sular her geçen gün azaldığını ifade eden Karakan, denetimlerin arttırılarak kaçak kuyulara müdahale edilmesi gerektiğini söyledi. Karakan, "Pamukkale Üniversitesinin planları arasında yer alan 7 Milyon TL'lik yatırımla, 20 Bin dönüm arazide yapılacak olan Hastane ile bölgenin canlanması bekliyoruz. Bu durumda tedavi için yurtdışından gelen kişilerin yakınları bölgedeki otel ve pansiyonlarda uzun süreli konaklama yapacak, bölgede hareketlilik sağlanacaktır. 

Bu tür projeler ile Pamukkale ve Karahayıt'ın, Sağlık turizminin merkezi olması kaçınılmaz olacaktır." dedi. 


TALEPLER DİKKATE ALINMALI

Bölgenin tanıtımı ve projeler için; Denizli Büyükşehir Belediyesi kontrolünde vakıf kurulması gerektiğini ifade eden Karakan, Denizlide 22 tarihi şehir olduğunu, bölgeye gelen yıllık turist sayısının 2 Milyon 250 Bin seviyelerinde olduğunu, ziyaretçilerüı daha fazla zaman geçirmesi için ilgi çekici projelere ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. 

Karakan, "Bölgede konaklama süresinin arttırılamamasının en önemli nedenlerinden biri de havalimanının uzak olması ve charter uçaklarına izin verilmemesi. Charter uçaklarına izin verilmesi gerekiyor. 

Hava koşulları nedeniyle iniş-kalkış yapılmama riskinden dolayı farklı şehirler tercih ediliyor. Havalimanı konusunda uzun süredir talepler iletiliyor, fakat siyasi iradenin bu konuda onay vermesi gerekiyor" Şeklinde konuştu. 


YERLİ TURİSTLER DE ÖNEMLİ 

MÜSİAD Sektör Kurulları Başkanı Nuri Özdeniz, Karahayıt bölgesi için alternatif otel taleplerüıin çoğunlukla karşılanamadığını, bu konuda yapılacak olan yatırımlarının talebi karşılamada olumlu tepki vereceğini, yapılan yatırımın kazançlı olabileceğini belirtti. Ayrıca, mevcut otellerin misafir ağırlama şeklinin ve sisteminin daha çok günü birlik ve yabancı turistlere yönelik yapıldığı, yerli ziyaretçiler için uygun fiyat ve her şey dahil sisteminin gerekli olduğunu söyledi. 


Denizli'nin Sesi