Emlak Terimleri

Şerefiye bedeline itiraz!

Şerefiye bedeli, daireler arasındaki fiyat farkına neden olan bedel olarak karşımıza çıkıyor. İnşaatın yapım aşamasında kooperatifin ihtiyaçlarına göre farklı tip konutlar yaptırabiliyorlar. Peki, şerefiye bedeline itiraz edilir mi?

Şerefiye bedeline itiraz!


İnşaatların eşit olmayan şartlarda yapılması ile daha iyi yerlerdeki alanlarla diğerlerinin arasında hak geçmemesi için kanunda şerefiye diye bir usul yer alıyor. 


Şerefiye bedeli manzara, cephe, yön, ulaşım, kat durumu, bahçe durumu, açıklık, kat irtifası, gün ışığının farklı olmasından kaynaklanan bir ücret olarak ifade ediliyor. Dairenin satışı için alınan bu şerefiye bedeli, inşaatın yapımında ki ortaklardan da talep ediliyor. 


Aynı ana gayrimenkulde bulunan; aynı tip dairelerin bedelleri de aynı olmuyor. Cephe farklılığı, manzarayı görme durumu gibi faktörler dairenin bedelini etkileyen faktörler arasında yer alıyor.  


İnşaat yapım aşamasında kooperatiflerden de talep edilen şerefiye bedeli, Teknik kurula ait tespitin kesinleşmesinden sonra ve oradaki değerlendirmelere uygun şekilde ortaklar tarafından ödenmesi gerekiyor. Peki, şerefiye bedelinin tespiti fazla olur ise bu duruma itiraz edilebilir mi?


Şerefiye bedeline itiraz edilir mi? 

Kooperatif; arsa, proje, ortakların ihtiyaç ve taleplerine göre değişik tip ve gruplarda konut yaptırabiliyor.  Ancak bu konutların geçici maliyet olarak fiyatlandırılması, 3 kişilik bir teknik heyet tarafından kıymet takdirlerinin yapılması gerekiyor. Bu rapor notere tasdik ettirilerek yine noter yoluyla ortaklara tebliğ ediliyor. Ortaklar 15 gün içerisinde bu bedellere itiraz etme hakkına sahip oluyor. 


İtiraz halinde Teknik heyetten bir, Yönetim Kurulundan bir, itiraz eden ortakların seçeceği bir kişi ile meydana gelecek 3 kişilik yeni kurul, bir kıymet takdirinde bulunuyor. Bu heyetin azaltacağı ve çoğaltacağı bedeller geçici maliyete intikal ettirilerek kesin maliyet bulunuyor. Her ortak bu kesin maliyet bedeline göre ödemelerini yapmak zorunda oluyor. 


Şerefiye bedeli faturası nasıl hesaplanır?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com