11 / 01 / 2025

Sergey Komlev: Doğalgaz fiyatlarında iniş çıkış olmaz

Sergey Komlev: Doğalgaz fiyatlarında iniş çıkış olmaz

Gazprom Fiyatlandırma Sorumlusu Genel Müdürü Sergey Komlev, bu yıl doğalgaz fiyatının fazla artmayacağını söyledi



Gazprom-Export'un Fiyatlandırma ve Sözleşmelerden Sorumlu Genel Müdürü Sergey Komlev, kriz yüzünden zor günler geçiren doğalgaz abonelerini, Rus enerji devi Gazprom'dan gelen açıklama rahatlattı. Gazprom Fiyatlandırma Sorumlusu Genel Müdürü Sergey Komlev, petroldeki artışa rağmen bu yıl doğalgaz fiyatının fazla artmayacağını söyledi.  
 
Havaların soğumasıyla birlikte kombilerini açan abonelere Gazprom'dan sevindirici haber geldi. Doğalgaz fiyatlarında bu kış, anormal bir artış olmayacak. Gazprom-Export'un Fiyatlandırma ve Sözleşmelerden Sorumlu Genel Müdürü Sergey Komlev, gaz fiyatlarıyla ilgili, "Önemli bir düşüş veya artış beklemiyoruz. Fiyatlar bu seviyelerde devam eder." açıklamasını yaptı. Ankara'da bir grup gazeteciyle bir araya gelerek soruları cevaplayan Sergey Komlev, "Şu an için gaz fiyatları 300 doların biraz altında. Yeni yılda biraz üstüne çıkabilir. Ama, fiyatlarda önemli bir değişiklik olmayacak." dedi.

Gaz fiyatlarının petrol fiyatlarına bağlı olduğunu söyleyen Komlev, "Ancak son zamanlarda Avrupa'da LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) spot piyasa satış fiyatları, petrole göre belirlenen doğalgaz fiyatlarına göre yarı yarıya ucuzladı. Bu durum bizi zora sokuyor." açıklamasını yaptı. Fiyatların düşmesi üzerine bazı ülkelerin fiyat indirimi talepleri olduğuna dikkat çeken Komlev şöyle konuştu: "Uzun dönemde, LNG fiyatlarıyla petrole göre belirlenen gaz fiyatlarının dengeleneceğini tahmin ediyoruz. Kaldı ki, gaz anlaşmaları 30-40 yıl gibi çok uzun süreli anlaşmalar. Fiyatlar da, anlaşmalarda yer alan formüle göre belirlenir. Mesela, biz petrol fiyatlarının çok düştüğü dönemler anlaşmalarda yer alan formül ne ise gazı o fiyattan sattık. Zam yapalım demedik. Şimdiki durum da böyle."

Dünyada yaşanan ekonomik kriz gaz tüketimini olumsuz etkiliyor. Gazprom'a göre krize rağmen satışlarda çok uzun süreli düşüşler olmayacak. Son kriz, şirketin satışlarını yüzde 20 olumsuz etkilemiş. Şirketin Fiyatlandırma ve Sözleşmelerden Sorumlu Genel Müdürü Komlev, satışlarla ilgili şöyle konuştu: "Satışlar azaldı. Ama ciddi bir düşüş veya düşüşün devamını beklemiyoruz. Hatta yükseliş bekliyoruz. Bunu da en çok, kış mevsiminin durumu belirleyecek." Nabucco boru hattıyla ilgili "İdeolojik bir projedir." değerlendirmesi yapan Komlev, Avrupa'nın gazda Rusya'ya bağımlı hale geldiği iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Komlev'e göre, AB ülkeleri ihtiyacının yüzde 25-27'sini Rusya'dan karşılıyor. Yüzde 18'i Norveç'ten, yüzde 11'i Cezayir'den sağlanıyor. Katar, son günlerde öne çıkıyor. Bu rakamlar Rusya'nın tekel olduğu iddialarını çürütüyor. Bunun yanında Avrupa'nın gaz üretimi azalıyor. Bunun da doldurulması gerekiyor.

PARASI ÖDENEN GAZI, SONRA TÜKETEBİLİRSİNİZ

Son günlerde Türkiye kamuoyunda konuşulan konuların başında, alınmayan gaza ödenen paralar geliyor. Rusya ile de böyle bir ihtilafı bulunan kamu şirketi BOTAŞ'ı rahatlatan açıklama, Gazprom'dan geldi.

Türkiye'nin kendileri için önemli bir ticari ortak olduğunu söyleyen Komlev'e göre, alınmayan gaza ödenecek para havaya gitmiyor. Gelecek beş yıl içinde bu gazı tekrar almak mümkün. Bu ödeme, bir avans olarak kabul edilmeli. Geçtiğimiz günlerde Azerilerle Ruslar arasında yapılan yıllık 500 milyon metreküplük gaz alım anlaşması ile ilgili soruları, "Bu siyasî bir konu, cevap veremem." diyen Sergey Komlev, "Ama ticari boyutunu konuşursak biz, Azerilerle görüşmelere iki yıl önce başladık. O zaman Ermenistan konusu yoktu. Rusya ile Azerbaycan arasında yıllık 7-8 milyar metreküp kapasiteli boru hattı var. Eskiden bu hat üzerinde Azerbaycan'a gaz satıyorduk. Şimdi çalışmıyor. Ama Güney Rusya-Kafkasya bölgesine Sibirya'dan gelen gazı veriyorduk. Şimdi Azerbaycan'dan gaz alıp bu bölgenin ihtiyacını karşılamayı planlıyoruz. Yani eskiden Rusya'dan Azerbaycan'a gaz taşıyan hat, şimdi Azerbaycan'dan Rusya'ya gaz taşıyacak." şeklinde cevap verdi.
Biz de turizmde size bağımlıyız

Türkiye'nin en fazla doğalgaz aldığı Gazprom, "Türkiye'nin Rusya'ya bağımlı hale geldiği ve nükleer santralle bu bağımlılığın daha da artacağı" iddialarından rahatsız. Gazprom yöneticisi Sergey Komlev, ilginç örneklerle konuya açıklık getirdi. AB ülkelerindeki nükleer santrallerin yüzde 50'si Rus uranyumu kullanıyor. Ama bu ülkeler, Rusya'ya bağımlıyız, demiyor. Komlev, olaya ticari yönden bakılmasını isteyerek esprili bir cevap verdi: "Mesela Türkiye, Rusya turizmi için çok önemli. Rus turistler size geliyor. Böyle bakarsak, biz size turizmde; siz bize enerjide bağımlısınız."
Zaman

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

`Al ya da öde'den vazgeçmez gaz fiyatını da düşürmeyiz! 

Ankara'ya gelen Gazprom'un ikinci adamı Komlev "Al ya da öde'nin esnemesine sıcak bakmıyoruz. Nabucco ideolojik bir proje. Gaz fiyatlarını size özel düşüremeyiz" dedi.

Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbey'in Ankara'ya yaptığı tarihi ziyareti sırasında Rusya'nın dev gaz şirketi Gazprom, gaz projeleriyle ilgili hem Avrupa'yı hem de Türkiye'yi  mesaj bombardımanına tuttu. Ankara'da gazetecilerle bir araya gelen Gazprom Sözleşmeler ile Fiyatlandırmadan Sorumlu Müdürü ve İhracat Bölüm Başkanı Sergei Komlev, küresel kriz nedeniyle Türkiye'nin de aralarında bulunduğu birçok ülkenin gaz fiyatlarının düşürülmesi ve `al ya da öde' yükümlülüğünün esnetilmesi konusunda başvurduğunu belirterek, bu taleplere sıcak bakmadıklarını söyledi. Komlev, Nabucco'yu da `ideolojik bir proje' olarak nitelendirerek, Rusya'nın Avrupa'da gaz tekelinin bulunmadığını söyledi. Komlev "Bizim enerjimiz var, sizin de güzel sahilleriniz var. Biz turizmde size bağımlıyız, siz de enerjide bize bağımlısınız" dedi. Gazprom'un ikinci adamı olarak nitelendirilen Sergei Komlev, gaz projeleri ile ilgili çarpıcı değerlendirmeler yaptı.

AL YA DA ÖDE: Türkiye, 'al ya da öde' yükümlülüğüne girmişse, nedeni küresel kriz değildir. Türkiye, daha ucuz Azeri gazını tercih etmesi nedeniyle, alması gereken gazı alamamıştır. Ayrıca, al ya da öde yükümlülüğünde büyük esneklik var. Tüketici ülke, beş yıl içinde al ya da öde yükümlülüğü için ödediği parayı geri alabiliyor.

GAZ FİYATI DÜŞMEYECEK: Kriz nedeniyle Türkiye'nin de aralarında bulunduğu birçok ülke gaz fiyatlarının düşürülmesi ve `al ya da öde'nin esnetilmesi konusunda talepte bulundu. Biz her iki konuda da sözleşmelerin ilkelerinde değişiklik düşünmüyoruz. Biz, petrol fiyatları 9 dolar seviyesindeyken zararına satış yaptık. Dolayısıyla, fiyat indirimini uygun bulmuyoruz.

İHRACAT HAKKI VERMEYİZ: Türkiye'nin, Rusya'dan aldığı enerjiyi Yunanistan'a ihraç etmesi söz konusu değil. Çünkü onlar da, al ya da öde yükümlülüğü altındalar. Türkiye'ye, Rus gazının ihracat hakkı verilmesi söz konusu değil.

SPOTTAN UCUZ GAZ ALIYORLAR: Şu anda, petrol fiyatlarına endeksli olarak belirlenen gaz fiyatları ile spot olarak satılan LNG fiyatları arasında büyük bir fark oluştu. LNG fiyatları bizim gaz fiyatından yaklaşık iki kat daha ucuz. Dolayısıyla, gaz tüketicisi ülkeler ucuz LNG alıyor. Bu durum da al ya da öde yükümlülüğüne girmelerine neden oluyor.

GAZ TÜKETİMİ AZALDI: Küresel kriz nedeniyle, Avrupa'da gaz tüketimi yüzde 10 seviyesinde düştü. Türkiye'de ise bu oran yılın ilk yarısı itibariyle yüzde 15 düzeyindedir. Önümüzdeki dönemde ise düşüş beklemiyoruz. Krizin aşılması ile birlikte doğalgaz tüketiminde artış başladı.

KİMSEYİ SOYMUYORUZ: Kamuoyunda, bizim gaz fiyatları nedeniyle soygun yaptığımız gibi hava oluşuyor. Kimseyi soymuyoruz. Kimseye de ceza vermiyoruz. Al ya da öde yükümlülüğü de ceza değildir. Tüketici ülkelere bir de arz garantisi sağlıyor.

300 DOLARI GEÇER: 2010 yılında gaz fiyatlarında önemli bir artış beklemiyoruz. Şu anda birimi 300 doların biraz altında olan gaz fiyatlarının, gelecek yıl 300 doların biraz daha üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz. Ancak bu çıkış çok yüksek seviyede olmayacak. 300 doların biraz üzerinde olacak.

NABUCCO İDEOLOJİK: Nabucco projesinin ideolojik olduğunu düşünüyoruz. Nabucco'ya ortak olmayı düşünmüyoruz. Bizim Güney Akım projemiz var. Doğalgazı olan bir projeyi desteklemek yerine, niye arz garantisi olmayan projeyi destekleyelim.

SÖZDE TEKEL: Nabucco projesinin, Rusya'nın Avrupa'daki tekelini kıracağına ilişkin iddialar propaganda. Projenin Rusya'nın 'sözde' tekelini kıracağı söyleniyor. Avrupa'nın gaz ihtiyacının yüzde 25'i Rusya'dan, yüzde 75'i değişik kanallardan sağlanıyor. Avrupa'nın 2020'ye kadar 300 milyar metreküp ilave gaza ihtiyacı olacak. Dolayısıyla projelerin hepsine de ihtiyaç var.

AZERBAYCAN'IN ARKASINDA RUSYA YOK: Türkiye ile Azerbaycan arasında, Ermenistan açılımının getirdiği gerginliğin arkasında Rusya'nın olduğu iddiaları doğru değil. Rusya ile Azerbaycan arasında 7-8 milyar metreküp gaz taşıyan hat var. Amacımız bu boru hattını işler hale getirmek.

GÜZEL SAHİLLERİNİZ VAR: Nükleer santral ihalesinin Rusya'nın da içinde bulunduğu konsorsiyuma verilmesi halinde, Rusya'ya bağımlılığın artacağı öne sürülüyor. Bu doğru değil. ABD'deki nükleer santrallerde kullanılan uranyumun yüzde 50'si Rusya'dan karşılanıyor. Ama 'ABD, Rusya'ya bağımlı' denilmiyor. Ayrıca güzel sahilleriniz var, turizm konusunda biz size bağımlıyız, siz de enerji konusunda bize bağımlısınız.
Star


Geri Dön