Sektörel

Serhat Özeren: İmar kanunun düzenlenmesi gerek!

Telekomünikasyon İnternet ve Bilgi Teknolojileri Derneği (TEDER) Başkanı Serhat Özeren, 4.5 G ile birlikte altyapı sorunu ve imar kanunu düzenlemelerine değindi.

Yerel yönetimlerin hem baz istasyonları hem de fiber kazılara engel olmamaları gerektiğine dikkat çeken Özeren "Yerel yönetimler bu konuyu bir rant unsuru olarak görüyor. Oysa bu vatandaşa ve her haneye verilmesi gereken doğalgaz, elektrik, su gibi cok önemli bir hizmet" dedi. Siyasi iradenin burada da büyük rol oynadığını belirten Özeren, bugün yapılan yatırımların 5 yıl içinde büyük fayda olarak geri döneceğini kaydetti. 

Türkiye 4.5 G teknolojisi ile tanışırken, sektör temsilcilerinden imar uyarısı geldi. Telekomünikasyon İnternet ve Bilgi Teknolojileri Derneği (TEDER) Başkanı Serhat Özeren, 4.5 G ile birlikte genişbant ihtiyacının arttığını belirterek, kapasite sorunlarının aşılması gerektiğini söyledi. Bu kapsamda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından İmar Kanunu düzenlemelerinin önünün açılması gerektiğini belirten Özeren "İmar Kanunu düzenlemesi ve mevcut ya da yeni yatırımların geliştirilmesi, altyapının sürdürülebilir bir şekilde hizmet vermesi gerekiyor" dedi. Özeren, 4.5G teknolojisinin uygulanmaya başlanması ile birlikte mobil internet kullanımının arttığı ifade ederek operatörlerin kapsama konusunda büyük yatırımlar yaptığını ve büyük ölçüde kapsama sorununun giderildiğini kaydetti. Özeren " Artık tüm operatörler ülkenin büyük bir kısmını kapsıyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yürütülen bir proje üç küçük yerlerdeki kapsama sorunu da gideriliyor. Ancak mobil üzerinden aşırı internet kullanımının ortaya çıkardığı kapasite sorunu üç karşı karşıya kalınacak" diye konuştu. Kapasite sorununun, nüfus yoğunluğunun fazla olduğu şehir merkezlerinde kullanıcıları bekliyor mobil internet hızlarının düşmesi olduğunu belirten Özeren, bu sorunun aşılması için daha fazla altyapı ihtiyacı olduğunu kaydetti. 


YATIRIMLAR ARTMALI


 Türkiye'nin her köşesine mobil ve sabit altyapının ulaştığını belirten Özeren "Siyasi iradenin ülkemizin bilgi toplumu sürecini iyi okuması üç özel sektörün yatırım konusunda istekli olması büyük rol oynuyor. 

Ancak bu altyapının geliştirilmesi ve nüfus yoğun bölgelerde kapasite artırımı için yatırıma ihtiyaç var. Bunun için mevcut ya da yeni yatırımların geliştirilmesi, altyapının sürdürülebilir hizmet vermesini sağlayacak İmar kanunu düzenlemesi gerek" diye konuştu. 


Star


Haber akşam'da şu şekilde yer aldı


Telekomünikasyon İnternet ve Bilgi Teknolojileri Derneği (TEDER) Başkanı Serhat Özeren, 4.5G teknolojisine geçilmesinin ardından aşırı internet kullanımı nedeniyle “kapasite” sorununun ortaya çıktığını söyledi. Operatörlerin kapsama konusunda büyük yatırımlar yaptığını ve büyük ölçüde kapsama sorununun giderildiğini belirten Özeren, “Kapsama sorunu ortadan kalktı. Artık tüm operatörler ülkenin büyük bir kısmını kapsıyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yürütülen bir proje ile küçük yerlerdeki kapsama sorunu da gideriliyor. Ancak mobil üzerinden aşırı internet kullanımının ortaya çıkardığı kapasite sorunu ile karşı karşıya kalınacak” ifadelerini kullandı.


Yeni yatırımların önü açılmalı

Kapasite sorununu, “nüfus yoğunluğunun fazla olduğu şehir merkezlerinde kullanıcıların mobil internet hızlarının düşmesi” olarak ifade eden Özeren, şunları söyledi: “Ülkemizin hemen her köşesine mobil ve sabit altyapı ulaşmış durumda. Ancak bu alt yapının geliştirilmesi ve nüfus yoğun bölgelerde kapasite artırımı için yatırımlara ihtiyaç bulunuyor. Bu yatırımların önünün açılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından İmar Kanunu düzenlemelerinin önünün açılması gerekiyor. İmar Kanunu düzenlemesi ile birlikte, mevcut ya da yeni yatırımların geliştirilmesi, alt yapının sürdürülebilir bir şekilde hizmet vermesi gerekiyor.” 


Elektrik, su kadar önemli 

Yerel yönetimlerin de gerek mobil alt yapısı olan baz istasyonları gerekse fiber kazıları için engel olmamaları gerektiğini vurgulayan Özeren, “Yerel yönetimler bu konuyu bir rant unsuru olarak görüyor. Oysa bu vatandaşa ve her haneye verilmesi gereken doğalgaz, elektrik, su gibi çok önemli bir hizmettir” değerlendirmesinde bulundu.


Akşam