Kentsel Dönüşüm

Serkan Adıyaman: Yenilemeler tarihi dokuya uygun olmalı!

Malatyalı Yüksek Mimar Serkan Adıyaman Kentsel dönüşümün bir fırsat olduğunu belirterek "Kentsel dönüşüm tamamen bir fırsattır. Her ilçenin bulunduğu konuma göre dokusuna göre çok güzel dış cepheler çıkarılabilir" dedi.

Malatyalı Oyuncu Hakan Ural ve Malatyalı Yüksek Mimar Serkan Adıyaman, Emlak Uzmanı Rodi Kayım ve Emlak Uzmanı Birol Çakır Türkiye'de yeni bir programla Emlak, Gayrimenkul, Yapı ve Mimarlık sektörüne yön veren bir programla ekranlarda yer almaya başladı. 2 Malatyalının görev aldığı ve her Pazar Saat: 12.10'da Habertürk TV ekranlarında sektörünün sorunları ve geleceğini masaya yatıran Emlak Ekspresi programı kısa bir sürede izleyicileri ekran başına çekmeyi başardı. 


Her hafta ünlü bir konukla özel söyleşi yapılması programa ayrı bir renk katıyor. Program yapımcılarının Malatyalı olması son dönemlerde Büyükşehir unvanı kazanan Malatya'ya ayrı bir değer katması yönünden büyük önem taşıyor. İnşaat ve Gayrimenkul sektörünün devi konumundaki Kayseri'ye rakip olma yolunda son dönemlerde önemli atılımlar yapan Malatyalılar bu programla Türkiye Emlak, Gayrimenkul, Yapı ve Mimarlık sektörüne rehberlik ediyor. Geçtiğimiz Pazar Günü yayınlanan Emlak Ekspresi programında İstanbul'un gözde ilçelerinden Maltepe mercek altına alındı. Programın bu haftaki konuğu Enbe orkestrasının şefi Sanatçı Behzat Gerçeker oldu. 


Liral ve Adıyaman'ın sorularını cevaplayan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç " Maltepe 18 Mahalleden oluşan 500 bin vatandaşın yaşadığı Kartal ile Kadıköy arasına sıkışmış 8 Km sahil bandının olduğu arka tarafında ormanlık alanlarının yoğunlukta olduğu bir ilçedir. Önümüzdeki dönemde kentsel dönüşüm sorunlarının öncelikli olarak mahallelerimizde tartışıldığı bir süreci vatandaşlarımız ile birlikte götürmeye çalışıyoruz. 


E-5 Üzeri bilinen mahalleleri Başıbüyıik, Bakkalköy, Gülsuyu, Gülensu, Esenkent gibi mahallelerimizde şuanda mahalle halkımızla ile birlikte kentsel dönüşümü tartışıyoruz" dedi. 

Program Sunucusu Hakan Ural Emlak Uzmanı Rodi Kayım'a İstanbul'un Maltepe ilçesinin diğer ilçelere göre farkını sorması üzerine konuşan Rodi Kayım " Her bölgedeki fiyatlar fark etmektedir. 


Maltepe, Marmara Denizine kıyısı olan ilçelerden birisi. 550 Bin nüfusa sahip olan bu ilçenin Kentsel Dönüşümle birlikte 1 Milyon nüfusu aşması bekleniyor. Kentsel dönüşüme giren bina, riskli bina sınıfına girdiği süreçte Tapu tarafından hak sahiplerine yazı gönderir ve 2 ay içerisinde burayı boşaltıp ya müteahhitte verin yada kendiniz yapın şeklinde uyarır" dedi. 


YENİLEMELER TARİHİ DOKUYA UYGUN OLMALI 


Riskli bina sınıfına giren binaları normalleştirme ve sağlıklaştırma konusunda konuşan Malatyalı Yüksek Mimar Serkan Adıyaman "Binalar öncelikle statik durumları, hem karotlarıyla, hem yapım aşamasındaki bütün fizibiliteleri çıkarılarak kişiye sunuluyor. Şimdi siz bunu tamamen güçlendirmeye sokarsanız bu belki çok daha maliyetli olabilir. 


Kentsel dönüşümde istenilen yıkılıp yapılması . Örneğin güçlendirmeye giren daha çirkin bir görüntüyle karşılaşabiliyor. Çelik Konstrüksiyon ile yapan var, Alakasız ve sağlıksız yöntemleri kullanıyorlar. Biz genelde bunun yıkılıp kentsel dönüşüme uygun bir şekilde yeni planlamaya uygun bir şekilde yapılmasını öneriyoruz" diye konuştu. 


Bunun bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini açıklayan Yüksek Mimar Serkan Adıyaman " Biz bir çok belediyede ve bölgede sıkıntılarını bizzat kendim gördüm. Sur içi bölgesinde öyle projeler ve binalar yapılıyor ki, Sur içerisi adı üzerinde Tarihi doku. Merkez ilçelerde öyle binalar yapılıyor ki dış cepheleri tamamen kompozitle kaplanmış modern yapılar var. Bunu öyle bir yerde uygularsınız ki misal Laleli bölgesinde iş merkezleri içerisinde uygularsanız belki kabul görebilir. Ama tarihi dokunun içerisine öyle projeler yapılıyor ki örneğin kamu binaları sur içerisindeki mimari dokuyla hiç uyuşmuyor. 

Kentsel dönüşüm tamamen bir fırsattır. Her ilçenin bulunduğu konuma göre dokusuna göre çok güzel dış cepheler çıkarılabilir" dedi. 


YAPILARDA MİMARİ TASARIM NEDEN ÖNEMLİ? 


Gayrimenkul yatırımcıları eğer bir mülk almaya niyetleniyorsa önce bir ihtiyaç şeması çıkarmasını gerektiğini vurgulayan Yüksek Mimar Serkan Adıyaman " Ben nasıl bir sosyokültürel yapıya sahip bir aileyim, kaç m2 yaşantı alanına ihtiyacım var, kaç kişiyim, bu kadar alan bana yetiyor mu, ilerleyen süreçte kaç kişilik bir aileye dönüşeceğini belirlerse o zaman şuurlu bir şekilde gayrimenkule yatırım yapmış oluyor." dedi. 


1+0, 1+1, 2+1, 3+1, 4+1 bu seçeneklerden herhangi birini değerlendiren Gayrimenkul alıcısının mimari tasarım ve kullanıma dikkat etmesi gerektiğini belirten Adıyaman " Örneğin 4+1 dairede sağlanacak tüm imkanları size 2+l'de hazırlayabiliyorum. İşin içine o zaman mimarlık ve tasarım giriyor. Bir ofiste bir toplantı salonu, bir bekleme salonu, bir yemek masası, birde projelerinizi sunum yaptığınız toplantı salonu olur. Biz bunun tamamını bir masada bir odada çözecek bir tasarım yaptık. Ne oldu benim bir mekan içerisinde 4 ayrı odam olması gerekirken biz bir mekanda bir odada 4 ayrı işlevi aynı anda çözdük. Yeni yüz yılda artık tasarımlar ve mimari çözümler bu yöne doğru gitmektedir. Artık kimse büyük alanlara fazla para, fazla vergi ödemek istemiyor. Müteahhitler ve tüketiciler açısından olayı değerlendirmeye çalışıyoruz. Bu programda toplumu ne kadar iyi bilinçlendirirsek o kadar memnun kalacağımızı belirtmek isterim" dedi. 


Malatya Sonsöz