Ses geçirmeyen binalar stresi azaltıyor!
Gürültünün sağlığımız üzerinde 35 farklı olumsuz etkisi bulunuyor. Yoğun kent hayatının gürültüsünü belki azaltamayız ama ses yalıtımı sayesinde onu evimizin dışında tutabiliriz
Gürültünün sağlığımız üzerinde 35 farklı olumsuz etkisi bulunuyor. Yoğun kent hayatının gürültüsünü belki azaltamayız ama ses yalıtımı sayesinde onu evimizin dışında tutabiliriz
Gürültü hem ruh hem de beden sağlığımızda yüksek derecede, kalıcı tahribatlar oluşturuyor, toplumsal uyum ve verimliliğimize zarar veriyor. İZODER’in (Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği) araştırmasına göre, gürültünün sağlığımız üzerinde oluşturduğu 35 olumsuz etken şunlar: Korku, depresyon, işitme kaybı, öğrenme bozuklukları, dikkat azalması, çocuklarda okuma, anlama ve öğrenme düzeylerinde gerileme, öfke, saldırganlık, yorgunluk, uyku bozukluğu, kalp ve kemik erimesi, sıkıntı, gerilim, baş-kas ağrısı, tahammül ve hoşgörünün azalması, tedirginlik, iletişim zaafı, çatışma eğilimini artırma, motivasyon düşüşü, hayal kırıklığı, çaresizlik, akyuvar azalması, bağışıklık sisteminde değişim, sindirim sistemi, mide, bağırsak sorunları, iş verimini azaltması, rahatsızlık, sinir bozukluğu, karamsarlık, uzun dönemli bellek sorunu, konsantrasyon düşüklüğü, zihinsel faaliyetlerde yavaşlama, yüksek tansiyon, ani kızgınlık, tatminsizlik.
Sessiz evler hayal değil
Tüm bu sağlık sorunları, gürültü kirliliğinin yıkıcı etkilerini önemsemek gerektiğini gösteriyor. Bu noktada asıl vazife inşaat sektörünün üzerine düşüyor. Dışardaki sesi içeri geçirmeyen duvarlar hayal değil. Üst katta sifonu çekildiğinde, herhangi bir tadilata girişildiğinde veyamüzik dinlendiğinde alt kattakilerin bu sesleri duymaması ses yalıtımı sayesinde mümkün. Yalıtım, ana hatlarıyla birkaç dala ayrılıyor: Isı, su, yangın, tesisat ve ses yalıtımı. Yalıtım dendiğinde zihinlere önce ısı ve su yalıtımı gelse de özellikle şehir hayatı içinde ses yalıtımı da tartışılmaz derecede önemli. Ses geçiş kaybının artırılmasını ve gürültü denetimini içeren ses yalıtımı, tarih boyunca gözetilen bir husus oldu. 16. yüzyıl İstanbul’undaki ve Mimar Sinan eserleri bunun en önemli kanıtı niteliğinde.
Sinan’ın akustik dehası
O yıllarda, şimdiki gibi malzeme çeşitliliği yoktu ama değişik çözümler yollarıyla hedefe ulaşılabiliyordu. Örneğin Süleymaniye Camii’nin kusursuz akustiği, 65 adet dev turşu küpünün içleri boş, ağızları dışarıya gelecek şekilde kubbenin eteklerine dizilmesiyle sağlanmıştı. Günümüzde ses yalıtımında kullanılan ürün çeşitliliği hayli zengin; taşyünü, camyünü, sünger, tekstil, saman, helezonik yaylar, EPDM tarzı plastik kimyasallar, hava yastıkları gibi birçok ürün yalıtım sektörüne hizmet ediyor. Binalarda ısı yalıtımı zorunlu olmasına karşın ses yalıtımına dair bir mecburiyet yok. 2016’da, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İTÜ ve İZODER katkısıyla hazırladığı “Binaların Gürültüye Karşı Korunması ve Ses Yalıtımı Yönetmeliği Taslağı”nda çeşitli bina ve mekân işlevlerine bağlı gürültü dereceleri belirlendi. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte birçok yapıda ses yalıtımı yapılması gerekecek.
Gürültü varsa yalıtım zorunlu
Ses yalıtımının bina haricinde tekne, otomobil ve bazı makine türleri gibi uygulama alanları da var. Genel kural, sesin belirlenen konfor koşullarını sağlayan değerlerin üzerine çıkmasına neden olan tüm kaynaklara ses yalıtımı uygulanması yönünde. Dolayısıyla makine ekipmanları, jeneratör, kompresör, hidrofor, tekne, araç ve yüksek frekansta çalışan birçok cihaz için gerekli ses ölçüm ve standartlara göre ses yalıtımı yapılabiliyor. İsteğe göre yapılan bu uygulamalar, kimi durumlarda zorunlu tutuluyor. Örneğin teknelerin ses yalıtımı, ebadına göre belirleniyor. Açık denize uygun bir teknenin ses yalıtımı sağlanmak zorunda. Bu araçların ses yalıtımı da yine sektör tarafından sağlanıyor. Farklı uygulama alanları henüz büyük bir piyasa seviyesinde değil, ancak binaların sayısı azımsanmayacak kadar yüksek. Yalıtım sektörü de bu binaları insan sağlığına uygun, konforlu ve estetik hale getirmek için çözüm üretiyor. 2016’nın Kasım ayında İZODER organizasyonuyla gerçekleştirilen ilk Ses Yalıtım Zirvesi’nde ses yalıtımının önemini bütün boyutlarıyla gündeme getiren sektör, bunun bir an önce zorunlu olmasını talep ediyor.
TOKİ Haber